Στο φως ένα ακόμη κρυμμένο μυστικό του Ναού των Αζτέκων: Χρυσός Αετός 600 ετών

Ο χρυσός επιδαπέδιος αετός που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Templo Mayor των Αζτέκων στο Μεξικό. Photo: Υπουργείο Πολιτισμού Μεξικού – ΙΝΑΗ




Ένα εντυπωσιακό γλυπτό που παριστά έναν χρυσό αετό – ηλικίας τουλάχιστον 600 ετών – ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο πλαίσιο ανασκαφών στον Καθεδρικό Ναό της Πόλης του Μεξικού, ο οποίος έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του Μεγάλου Ναού (Templo Mayor) των Αζτέκων.

Το εντυπωσιακό εύρημα ήρθε στο φως τον περασμένο Φεβρουάριο από την σκαπάνη αρχαιολόγων του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού, που αναζητούν τα κρυμμένα μυστικά του Μεγάλου Ναού των Αζτέκων.

Πρόκειται για ένα γλυπτό σκαλισμένο πάνω σε κόκκινο ηφαιστειακό βράχο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται στη χώρα από την προ-ισπανική περίοδο και αποτελεί το μεγαλύτερο επιδαπέδιο γλυπτό του είδους που έχει βρεθεί (με διαστάσεις 41,7 x 27,6 ίντσες) στον αρχαίο πυραμοειδή ναό.

«Είναι ένα υπέροχο έργο που αποδεικνύει ότι το Templo Mayor έχει ακόμα πολλά μεγάλα μυστικά να μας αποκαλύψει», δήλωσε για το εντυπωσιακό εύρημα η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Αλεχάντρα Φραούστο Γκερέρο, προσθέτοντας ότι «χάρη στις προσπάθειες και την αφοσίωση των αρχαιολόγων συνεχίζουμε να ανακτούμε την ιστορία και την μνήμη μας».

Ο αετός είχε χαραχτεί στο δάπεδο, στον άξονα ενός Ιερού αφιερωμένου στο θεό του πολέμου Huitzilopochtli και ενός μνημείου για τη θεά της Σελήνης Coyolxauhqui.

Εικάζεται ότι πρόκειται για έργο του 15ου αιώνα.

Ο ναός των Αζτέκων χτίστηκε κατά τη βασιλεία του Itzcoatl (1427 -1440). Εν συνεχεία κατά τη βασιλεία των  Moctezuma I και Ahuítzotl έγιναν επιπλέον κατασκευές, οδηγώντας στη δημιουργία ενός περίτεχνου συγκροτήματος το οποίο αποτελούταν από 78 ξεχωριστές κατασκευές. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το Templo Mayor ήταν για τους Αζτέκους η «καρδιά» του φυσικού, μυθικού και πνευματικού κόσμου.

Ο αετός διατηρήθηκε σε πολύ καλή κατάσταση κατάσταση, καθώς με την πάροδο των αιώνων είχε καλυφθεί με άλλα κτίσματα που προστέθηκαν στη συνέχεια των κατασκευαστικών εργασιών. Επίσης, δεν τον ανακάλυψαν ποτέ οι Ισπανοί όταν ξεκίνησαν να χτίζουν στο σημείο τον μεγάλο Καθεδρικό Ναό της πόλης του Μεξικού.

Ο αποκαλούμενος «Οψιανός Αετός», είναι γεμάτος συμβολισμούς. Παρόμοια εικόνα αετού, τα φτερά του οποίου καταλήγουν σε μαχαίρια που χρησιμοποιούνταν σε θυσίες, υπάρχει σε ζωγραφισμένο χειρόγραφο του 16ου αιώνα με ημερολόγια που προέβλεπαν την επιτυχία γάμων, στρατιωτικών εκστρατειών και άλλων σημαντικών επιχειρήσεων.

Ο αετός ήταν ιερό πλάσμα για τους Αζτέκους, που θεωρούσαν ότι ήταν παρών στη γέννηση του ήλιου, γι αυτό και συνήθως απεικονίζονται καμμένες οι άκρες των φτερών του. Ήταν επίσης το σύμβολο της ελίτ των πολεμιστών.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός Huitzilopochtli, διέταξε τους Αζτέκους να ιδρύσουν το βασίλειό του στο σημείο όπου εμφανίστηκε ένας αετός να σκαρφαλώνει σε έναν κάκτο τρώγοντας ένα φίδι.

Ο χρυσός αετός απεικονίζεται ως σύμβολο και σήμερα στην σημαία του Μεξικού και βρίσκεται σε πολλά έργα της μεξικανικής Τέχνης.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο εύρημα θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα την σημασία που είχε το συγκεκριμένο αρπαχτικό πτηνό για τον πολιτισμό των Αζτέκων.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού Μεξικού/ Livescience.com

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Δείτε από το Megaron Online: «Ο επαναπατρισμός της Διασποράς Ι: O Νέος Κόσμος»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: