Σκληρή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Σοϊλού: Ψευδείς οι ισχυρισμοί για το πραξικόπημα

File photo Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, State Department Photo by Ron Przysucha




“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και το καταδίκασαν αμέσως. Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για το αντίθετο από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους είναι εντελώς ψευδείς”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις, με δήλωση που δημοσιοποίησε στις 7 το βράδυ της Πέμπτης. Αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα τους και η Hellas Journal υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις.

Ο εκπρόσωπος απαντούσε στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο τελευταίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet, την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Πράις υπογράμμισε για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σοϊλού:

“Αυτές οι παρατηρήσεις και άλλοι αβάσιμοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί για την ευθύνη των ΗΠΑ για γεγονότα στην Τουρκία δεν συνάδουν με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών”.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδικάζουν κατηγορηματικά» τη «ρητορική» σε βάρος των σεξουαλικών μειονοτήτων στην Τουρκία, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με δριμύτητα στο κίνημα ΛΟΑΔ, υποστηρίζοντας ότι είναι «ασύμβατο» με τις τουρκικές αξίες.

«Παρακολουθούμε από κοντά τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του διορισμού ενός νέου πρύτανη» στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Ανησυχούμε για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αποκάλεσε, σε ανάρτησή του στο Twitter «διεστραμμένους ΛΟΑΔ» τους φοιτητές που διαδηλώνουν. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τοποθέτησε μια προειδοποιητική σήμανση για «συμπεριφορά μίσους» στο σχόλιο αυτό, χωρίς όμως να το διαγράψει.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Response to Turkish Statements on the 2016 Attempted Coup in Turkey

Ned Price, Department Spokesperson

The United States had no involvement in the 2016 attempted coup in Turkey and promptly condemned it. Recent assertions to the contrary made by senior Turkish officials are wholly false.

These remarks and other unfounded and irresponsible claims of U.S. responsibility for events in Turkey are inconsistent with Turkey’s status as a NATO Ally and strategic partner of the United States.

Ο Ερντογάν -μέσω του υπηρέτη Σοϊλού- θεωρεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν υπεύθυνο για το πραξικόπημα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: