Συγκλονίζουν και προκαλούν απέραντο θυμό οι καταγγελίες των ηθοποιών: Τα ίδια στο τραγούδι και στα κανάλια;

Η γνωστή Κύπρια τραγουδίστρια Εύη Καπάταη. Φωτογραφία via ERT




Η τραγουδίστρια Εύη Καπάταη μιλά στην κάμερα της ΕΡΤ για την ψυχολογική κακοποίηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια οντισιόν, όταν ήταν 18 ετών, από διάσημο μουσικοσυνθέτη. Το όνομα του τελευταίου είχε εμπλέξει προ ημερών και άλλη γνωστή τραγουδίστρια.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ: Το πρωί της Δευτέρας (8/2), ο Γιώργος Θεοφάνους βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινό» και μίλησε για τις καταγγελίες παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο του θεάματος.

«Αν ανοίξει η υπόθεση “τραγούδι” θα ακουστούν πολύ χειρότερα πράγματα. Ξέρω, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Σαφέστατα, ξέρω για ανθρώπους που μπορεί να ζουν ή να μην ζουν. Οι μαγαζάτορες, οι μαέστροι, οι τραγουδιστές μεταξύ τους, η μεγάλη φίρμα με τη μικρή φίρμα, ποια η διαφορά με τους ηθοποιούς; Στη δουλειά τη δικιά σας; Στα κανάλια μέσα;».

H ανάσα κόβεται και τα λόγια βγαίνουν με δυσκολία. Η ερμηνεύτρια Εύη Καπάταη μιλάει στην ΕΡΤ για την τραυματική εμπειρία, που όπως καταγγέλλει, είχε σε ηλικία 18 ετών.

«Πήγε να μου φέρει ένα ποτήρι νερό και όταν γύρισε με έπιασε από το μπλουζάκι μου… με το αθώο παιδικό μου μυαλό νόμισα ότι θα με δείρει γιατί δεν δεν του άρεσε η φωνή μου… μπόρεσα και αντιστάθηκα και βγήκα τρέχοντας από την πόρτα που ήταν ανοιχτή πίσω μου αυτό με έσωσε…».

Το σκηνικό σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας ήταν το ίδιο. Στο ίδιο σπίτι ο γνωστός μουσικοσυνθέτης περνούσε από audition νεαρές κοπέλες, η κατάληξη όμως ήταν άλλη.

«Μου μιλούσε από την αρχή άγρια μόλις κάθισα στο πιάνο και πριν ακόμα προλάβω να πω δυο νότες άρχισε να με βρίζει ότι είμαι άσχετη, ατάλαντη… μ… όλα αυτά γύριζαν στο μυαλό μου….δεν μπορούσα να πιστέψω» λέει η κ. Καπάταη.

Πρέσβειρα της Κάπρου για τον πολιτισμό από το 2012 για 35 χρόνια η Εύη Καπάταη κράτησε καλά κρυμμένο το μυστικό της. Αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της όταν είδε ότι βγήκε και μίλησε για την δική της εμπειρία η Λυδία Σέρβου.

«Αυτό χάραξε την ψυχή μου για πάντα. Θα μπορούσα να τα είχα παρατήσει. Αλλά δεν το έβαλα κάτω. Οι μετέπειτα συνεργασίες μου με τον Σπανό, τον Πλέσσα, τον Μαχαιρίτσα ήταν άψογες» τόνισε.

Σε επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ με τον δικηγόρο του συνθέτη επιφυλάχτηκε να απαντήσει εφόσον πρώτα ενημερωθεί για τα στοιχεία της υπόθεσης.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ

Παράλληλα, ο Γιώργος Θεοφάνους αναφέρθηκε στην καταγγελία της Λυδίας Σέρβου, η οποία αποκάλυψε ότι γνωστός μουσικοσυνθέτης την παρενόχλησε σεξουαλικά στην ηλικία των 15 ετών.

«Η Λυδία ήταν διευθύντρια στο μουσικό εργαστήρι που είχα. Δεν τη γνώριζα την ιστορία. Η Λυδία είναι ένας εξαιρετικά μορφωμένος και σωστός άνθρωπος. Είχε ανάγκη να το πει. Το έκανε. Δεν σου κρύβω ότι κι εμένα με προβληματίζει αυτό που γίνεται με την τηλεόραση. Πρέπει να στήνουμε τηλεδικαστήρια; Από την άλλη, η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ δυνατό μέσο. Θέλει βήμα ο άλλος».

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Θεοφάνους εξήγησε γιατί έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα παρενόχλησης παιδιών και ότι στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να φέρει νόμους που στην Κύπρο έχουν ήδη ψηφιστεί.

«Δυστυχώς κάποιοι από τους βουλευτές δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό. Πολλές φορές έχουμε βρεθεί μπροστά σε πόρτες θυτών που ήταν δικαστές, γυμναστές, καθηγητές. Έχω περίπτωση παιδιού στην Κύπρο που το έφερνε η μαμά του και δεν μιλούσε, ήταν έξι χρονών”.

“Το κακοποιούσε -συνεχίζει ο Γιώργος Θεοφάνους- ο πατέρας του, δικαστής. Έχουν φτάσει στα αυτιά μου πολλές ιστορίες, αλλά δεν μπορώ να βγω να κατονομάσω. Αν αποφασίσει κάποιος να το κάνει θα πάω ως μάρτυρας. Έχω δει πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. 1 στα 5 παιδιά είναι κακοποιημένο, στην Ελλάδα -δεν μιλάμε για τη Ζιμπάμπουε».

Τέλος, παρότρυνε όποιο παιδί θέλει να μιλήσει να το κάνει ανώνυμα στη γραμμή 116111 και να αναλάβουν οι Αρχές.

  • Σεξουαλική παρενόχληση στο θέατρο – Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση σε βάρος γνωστού καλλιτέχνη

Η πρώτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου είναι γεγονός μετέδωσε η ΕΡΤ. Κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και ο μηνυτής, ο οποίος δεν είναι από τον καλλιτεχνικό κόσμο, καταγγέλλει αποπλάνηση και βιασμό σε ηλικία 15 ετών από καταξιωμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Στο μεταξύ, ο Δημήτρης Λιγνάδης που υπέβαλε την παραίτηση του από το Εθνικό Θέατρο, δήλωσε πως «θα μιλήσει εν καιρώ». Συγκεκριμένα:

Σοκαριστική καταγγελία κατά πολύ γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Την Παρασκευή πρόσωπο που φέρεται να μην έχει σχέση με το θέατρο υπέβαλε την πρώτη μήνυση μήνυση κατά δημοφιλούς σκηνοθέτη για βιασμό, αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41 ετών σήμερα άνδρας κατονομάζει και καταγγέλλει γνωστό θεατράνθρωπο ότι τον αποπλάνησε, τον κακοποίησε και τον βίασε όταν ήταν μόλις 15 ετών, το 1995.

Σοκ προκαλεί μία ακόμη καταγγελία του 35χρονου σήμερα Νίκου για το βάναυσο βιασμό του, όπως υποστηρίζει, από γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό, το 2005, σε ηλικία 19 ετών.

O ΝΙΚΟΣ Σ. ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε στο 2020mag:

«Κατάλαβα ότι είχα θάψει την κτηνωδία τόσο βαθιά μέσα μου, που νόμιζα ότι την είχα ξεπεράσει. Αλλά τώρα βγήκε πάλι στην επιφάνεια, σαν να έγινε χθες. Όταν είδα τη Ζέτα Δούκα να μιλάει στην τηλεόραση, αισθανόμουν τον πόνο της στο στήθος μου. Ο κόμπος στο λαιμό της έκοβε και τη δική μου ανάσα. Είπα «τέλος». «

Ο δικηγόρος 35χρονου θύματος, Γιάννης Βλάχος δήλωσε:

«Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να επιδείξει τα αντανακλαστικά που προσφάτως έχει επιδείξει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και να κινηθεί αυτεπαγγέλτως».

  • «Παρελθόν» από το Εθνικό

Το Διοικητικό Συμβούλιο συντάσσεται με την παραίτηση Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και δηλώνει στη διάθεση της δικαιοσύνης.

«Σε περίπτωση που προκύψει ερευνητέο αντικείμενο που ανάγεται στη θητεία του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου ή της Δραματικής Σχολής του, το Διοικητικό Συμβούλιο τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε αρμόδιου οργάνου της ελληνικής Πολιτείας για την πλήρη αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση τυχόν ευθυνών».

Δύο ημέρες μετά την επιστολή παραίτησής του στη Λίνα Μενδώνη, σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης απενεργοποίησε τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Για τον Λιγνάδη μέχρι στιγμής, επώνυμη καταγγελία δεν υπάρχει. Και όταν λέω μέχρι στιγμής, εννοώ μέχρι σήμερα που μιλάμε. Από εκεί και πέρα, όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή του, δεν μπορούσε να αντέξει όλο αυτό το κλίμα των φημών, το οποίο δημιουργούσε έναν κλοιό γύρω από αυτόν » δήλωσε στο Mega η υπ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Εκτός» σειρά της ΕΡΤ γνωστός ηθοποιός

Η ΕΡΤ ανταποκρινόμενη στις εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη τη χιονοστιβάδα των επώνυμων καταγγελιών, σταματάει τη συνεργασία με συγκεκριμένο ηθοποιό που καταγγέλλεται από συναδέλφους του, αναφέρει σχετική ανακοίνωση που αναφέρεται στον Πέτρο Φιλιππίδη

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», η ΕΡΤ διευκρινίζει ότι ουδέποτε ετέθη ζήτημα διακοπής της σειράς στην οποία μετέχουν δεκάδες ηθοποιοί και τεχνικοί και παρακολουθούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Λόγω, ωστόσο, της αυτονόητης ευαισθησίας που οφείλει να επιδεικνύει η Δημόσια Τηλεόραση, ο ηθοποιός για τον οποίο έχουν υποβληθεί επώνυμες καταγγελίες προς έλεγχο στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, από σήμερα δεν θα μετέχει πλέον στα γυρίσματα της σειράς».

Με ανακοίνωσή του το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποκλείει αποκλείει γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη από τις παραστάσεις για τη φετινή σεζόν μετά τις καταγγελίες συναδέλφων του για ακραία συμπεριφορά.

Στο μεταξύ, στο αρχείο τέθηκε η έρευνα για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοίας είχε καταγγέλει πρώην παράγοντα της Ομοσπονδίας για βιασμό το 1998, γεγονός που καθιστά το αδίκημα παραγεγραμμένο. Ωστόσο άνοιξε το δρόμο για τη διερεύνηση και άλλων καταγγελιών στον αθλητικό χώρο.

– ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Φραστικό επεισόδιο με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη είχε ο Πέτρος Φιλιππίδης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για τη σειρά της ΕΡΤ, «Χαιρέτα μου τον πλάτανο», αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, λίγες ώρες πριν την εισαγωγή του Πέτρου Φιλιππίδη στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, όπως είχε γράψει το protothema από την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης φέρεται να επιτέθηκε λεκτικά στον Πέτρο Φιλιππίδη και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χρειάστηκε η παρέμβαση τρίτων προκείμενου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το δε γύρισμα δεν ολοκληρώθηκε.

Το απόγευμα ακολούθησε η εισαγωγή του Πέτρου Φιλιππίδη στο νοσοκομείο και τις επόμενες ημέρες το ξέσπασμα κατηγοριών εναντίον του και η απομάκρυνσή του, μετά από απόφαση της ΕΡΤ, από το καστ της σειράς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: