Ρωσική καταγγελία κατά Τουρκίας: Επιχειρούν να αντιγράψουν τους S-400 για να κατευνάσουν τις ΗΠΑ

File Photo Αντιαεροπορικό σύστημα μακράς εμβέλειας S-400 στην Ρωσία EPA/MAXIM SHIPENKOV μέσω ΚΥΠΕ




Ερωτήματα προκαλεί δημοσίευμα της ρωσικής ιστοσελίδας avia.pro, κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί να λειτουργήσει δική της γραμμή παραγωγής των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Όπως αναφέρει η σελίδα, η ρωσική πλευρά αρνείται να παραχωρήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία και Τούρκοι παρατηρητές παροτρύνουν την κυβέρνηση να θέσει ως στόχο να τα παράξει μόνη της. Με τον τρόπο αυτό ίσως να επιτύχουν την συναίνεση της αμερικανικής πλευράς και μία “επιστροφή” στο πρόγραμμα των F-35.

Υπενθυμίζεται ότι το μακράς εμβέλειας αυτό σύστημα απετέλεσε το ίσως μεγαλύτερο «αγκάθι» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αποτέλεσμα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία τεθεί «εκτός νυμφώνος» σε ότι αφορά την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην οποία μάλιστα ήταν συμπαραγωγός.

Σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν και στον τουρκικό Τύπο.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να αντιγράψει οπλικά συστήματα άλλων χωρών. Υπάρχει το προηγούμενο με την κινεζική τεχνολογία, που ανάγκασε το Πεκίνο να διακόψει κάθε συνεργασία με την Τουρκία στον βιομηχανικό και στρατιωτικό τομέα, προστίθεται.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα ρωσικά συστήματα προστατεύονται πολύ αποτελεσματικά καθώς τυχόν παρέμβαση στη λειτουργία τους θα οδηγούσε σε απώλεια των δυνατοτήτων τους και εκτέλεσης της αποστολής τους.

Ωστόσο, προσπάθεια του τουρκικού στρατού να αντιγράψει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, δεν μπορούν παρά να προκαλούν ανησυχία, καταλήγει η ρωσική ιστοσελίδα.

HJ με πληροφορίες από avia.pro

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Mας περνάει για χαζούς ο Ακάρ: Αν θέλετε φιλία αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: