Προκαλούν πολλαπλά σοκ οι νέες καταγγελίες: Τέσσερις οι γυναίκες που κατηγορούν τον Χαϊκάλη

Η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου. Φωτογραφία via ERT video




Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες που κάνει μέσω της ΕΡΤ η Χρύσα Διαμαντοπούλου για το χώρο του θεάτρου. Η ηθοποιός καταθέτει τη δική της τραυματική εμπειρία από σκηνοθέτη και αποκαλύπτει σεξιστική συμπεριφορά, παρεμβάσεις για να μη βρει δουλειά, ακόμη και ξυλοδαρμούς νεαρών κοριτσιών.

«Σε ένα κλασικό κείμενο του Γιάννη Ρίτσου μας ζήτησε να αυνανιστούμε, το κάναμε μέχρι ενός σημείου θεατρικά, μετά γινόταν όλο και πιο προσωπικό, είπαμε στοπ δεν είναι θέατρο αυτό. Άρχισε να φωνάζει και πήγε σε μια κοπέλα που τη θεωρούσε τον αδύναμο κρίκο και τη χαστούκισε» δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ, η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου.

Στο τρίτο έτος της δραματικής σχολής η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου ήρθε αντιμέτωπη με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Όπως καταγγέλλει στην ΕΡΤ, χρόνια μετά όταν γύρισε από το Λονδίνο όπου συνέχισε τις σπουδές της, ο ίδιος άνθρωπος, χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του για να την εμποδίσει να βρει δουλειά στο θέατρο.

«Αυτό με στοιχειώνει, αποφάσισα να μιλήσω για τα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα, την κόρη μου που είναι 13 ετών και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να βρεθεί σε τέτοιο περιβάλλον δεν χρειάζεται να φεύγουμε τρέχοντας, μπορούμε να μιλήσουμε πια» τονίζει η κ. Διαμαντοπούλου.

Σε άρθρο του ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος αναλύει το σύνδρομο εξουσιαστικής επιβολής.

«Νέοι ηθοποιοί, ανεξαρτήτως φύλου, υποχρεούντο σε ταπεινώσεις, εξευτελισμούς και, βεβαίως-βεβαίως, σεξουαλικές προσβολές έως και βιασμούς».

Κλίμα κακομεταχείρισης και εκφοβισμού φαίνεται ότι καλλιεργούσαν κάποιοι διδάσκοντες στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σύμφωνα με καταγγελίες σπουδαστών που καταγράφηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση.

«Συμβουλεύω τα νέα παιδιά όταν αντιμετωπίζουν τέτοιες συμπεριφορές να φεύγουν. Κανείς δεν θα τους κλείσει την πόρτα, αν το αγαπάνε αυτό που κάνου θα βρουν τον τρόπο» τονίζει ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής

Θα καταρτιστεί Κώδικας Δεοντολογίας για τις σχολές και τους κρατικούς φορείς, όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός πολιτισμού.

  • Άλλη μία γυναίκα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews παρενοχλήθηκε από τον ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη

Την περασμένη Πέμπτη ακόμα μία ηθοποιός προχώρησε σε καταγγελία κατά του ηθοποιού Παύλου Χαϊκάλη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κορύνας Μανταγάρη στη Realnews.

Το 2004 η τότε 21χρονη ηθοποιός φοιτούσε στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και – όπως ισχυρίζεται – δέχθηκε παρενόχληση από τον ηθοποιό.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Real και σύμφωνα με τα λεγόμενά της, για έναν ολόκληρο χρόνο ο Παύλος Χαϊκάλης την είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, φλερτάροντάς την πολύ επίμονα, ακόμα και μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, γεγονός που δεν είχε περάσει απαρατήρητο από τους συμφοιτητές της. Η επιμονή του καταγγελλόμενου κατά τη διάρκεια όλου του έτους, που άγγιζε τα όρια της παρενόχλησης, ολοκληρώθηκε με το πέρας των μαθημάτων.

Οι δρόμοι της καταγγέλλουσας με τον ηθοποιό διασταυρώθηκαν και πάλι το 2011. Η 28χρονη τότε ηθοποιός, προσπαθώντας να περάσει από μια οντισιόν, τηλεφώνησε στον ηθοποιό, ζητώντας του να τη φέρει σε επαφή με τον σκηνοθέτη. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα ξεκίνησε ένας νέος κύκλος παρενόχλησης. Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία δεν εργάζεται πια ως ηθοποιός.

Η καταγγελία έρχεται να προστεθεί στην καταγγελία της Κύπριας ηθοποιού Ηλιάνας Αραβή και στην μαρτυρία της Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού και σεναριογράφου, Sky Maddas με ανάρτησή της στα social.

Παράλληλα άλλη μία ηθοποιός περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 τις εφιαλτικές στιγμές που – όπως αναφέρει η ίδια – έζησε στα χέρια του ηθοποιού πριν από 31 χρόνια. Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής της, ανέφερε στην ΕΡΤ, και έχοντας μόλις υποβληθεί σε χειρουργείο μαστού, η 25χρονη τότε ηθοποιός συνάντησε στο σπίτι του τον γνωστό κωμικό με τον οποίο διατηρούσε φιλική σχέση για να συζητήσουν για μια νέα ταινία. Εκείνος, όπως καταγγέλλει, της επιτέθηκε. Την άφησε μόνο όταν εκείνη λιποθύμησε, καθώς με το χέρι του τη χτύπησε σε πρόσφατη τομή που είχε από επέμβαση στο μαστό.

Η εκπομπή «Ευτυχείτε!» μετά την προβολή του ρεπορτάζ επικοινώνησε εκτός «αέρα» με τον Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος υποστήριξε ότι περιμένει να πάρει στα χέρια του τις καταγγελίες από το Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών και στη συνέχεια θα αποφασίσει για την υπερασπιστική του γραμμή.

Ο γνωστός ηθοποιός, σύμφωνα με την εκπομπή, δεν είναι μέλος του Σωματείου και γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει καθυστέρηση στο να πάρει στα χέρια του τις επίσημες καταγγελίες.

  • Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Οι θύτες έχουν ισχυρές διασυνδέσεις»

Με μία νεώτερη ανάρτησή του στο instagram ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης συνεχίζει να τοποθετείται δημόσια, με αφορμή τον καταιγισμό καταγγελιών σεξουαλικής βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς που συνεχίζονται στον χώρο του ελληνικού θεάματος.

«Η μαζική συμπαράσταση στα θύματα μέσα από τη γνώση των γεγονότων είναι αυτό που θα αποκόψει και τις ισχυρές διασυνδέσεις που έχουν οι θύτες. Μόνο αν μαθευτεί τι έκαναν και ποιοι το έκαναν, οι προστάτες θα διαχωρίσουν τη θέση τους για να μην έχουν και οι ίδιοι το κόστος. Τότε αναγκαστικά θα κινηθεί η Δικαιοσύνη» έγραψε ο ίδιος.

Δίχως τέλος οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση: 12 γυναίκες κατήγγειλαν στο ΣΕΗ γνωστό σκηνοθέτη – σεναριογράφο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: