Πως εντόπιζε τα θύματα του ο Λιγνάδης: Νέα φρικτή καταγγελία από ηθοποιό για τον σκηνοθέτη…

Φωτογραφία από βίντεο της τηλεόρασης του Σκάι, που δείχνει το εσωτερικό των φυλακών της Τρίπολης, όπου κρατείται ο Δημήτρης Λιγνάδης.




Ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης βρίσκεται στις φυλακές της Τρίπολης, από το απόγευμα της Παρασκευής, μετά το ολονύχτιο θρίλερ που οδήγησε στην προφυλάκισή του, ακόμη μια καταγγελία από τον καλλιτεχνικό χώρο βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Ο ηθοποιός Θάνος Κρομμύδας περιέγραψε στην ΕΡΤ πώς παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από γνωστό σκηνοθέτη. Την ιδια στιγμή, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία άναψε την θρυαλίδα των αποκαλύψεων.

Η Σοφία Μπεκατώρου, η χρυσή Ολυμπιονίκης που συγκλόνισε το πανελλήνιο με τη δική της πρώτη καταγγελία «ανοίγοντας τον δρόμο» για το ελληνικό «#MeToo», μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την προσπάθειά της «να τερματίσει τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας».

«Δεν περίμενα ότι η έκθεση θα ήταν τόσο μεγάλη. Από την άλλη, πραγματικά χαίρομαι γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι μίλησαν ανοιχτά για την παρενόχληση που δέχθηκαν, για την κακοποίηση που υπέστησαν και πήγαν στις αρχές» τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου.

Σύμφωνα με τη Σοφία Φασουλάκη και το κανάλι OPEN, για τουλάχιστον 11 ώρες ο Δημήτρης Λιγνάδης και οι μάρτυρες που κάλεσε, εξετάζονταν από την ανακρίτρια ενώ ο σκηνοθέτης απαντούσε σε ερωτήσεις, με τις απαντήσεις του, όμως, να μην πείθουν.

Ετσι, ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε το απόγευμα της Παρασκευής την πόρτα των φυλακών Τρίπολης, κάνοντας αρχικά το τεστ κατά του κορονοϊού, στο οποίο βγήκε αρνητικός. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή, μεταφέρθηκε σε κελί καραντίνας ή αλλιώς κελί covid, στο οποίο βρίσκεται μαζί με δύο άλλα άτομα, Ελληνες.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του, ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε αρκετές ώρες στη φυλακή, κάνοντας πολλά τηλέφωνα με τηλεκάρτα ενώ το πρώτο του φαγητό στις φυλακές ήταν φασολάδα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν λιγομίλητος, μονολεκτικός στις απαντήσεις του και δεν ζήτησε τίποτα από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Σήμερα, Σάββατο, το μενού για τον Δημήτρη Λιγνάδη έχει ψάρι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μείνει στο κελί covid ή καραντίνας μαζί με τους άλλους δύο Ελληνες για διάστημα 7 ημερών και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε θάλαμο με 20 έως 25 άτομα. Προτού, όμως, μεταφερθεί στον θάλαμο με τα υπόλοιπα άτομα, θα πρέπει να επαναλάβει το τεστ κορονοϊού.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τον Δημήτρη Λιγνάδη δεν αναμένεται να επισκεφθεί κάποιος ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας, πιθανόν να πάει να τον επισκεφθεί από την επόμενη εβδομάδα.

  • Η καταγγελία του Θάνου Κρομμύδα

Έχοντας μόλις αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή, ο Θάνος Κρομμύδας πέρασε από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού. Λίγες μέρες μετά, ο πρόεδρος της επιτροπής και πολύ γνωστός σκηνοθέτης του Εθνικού, φέρεται να κάλεσε τον νεαρό ηθοποιό, με την πρόφαση ότι τον ήθελε για δουλειά. Ανυποψίαστος για το τι θα ακολουθούσε, πήγε σπίτι του.

«Μου είπε ότι θα μου δώσει τη δουλειά αλλά εμείς οι δύο θα αναπτύξουμε μια διαπροσωπική σχέση και εκεί τον ρώτησα τι εννοεί και μου είπε ότι το 90% των ερωτήσεων που δέχεται είναι αν θα είναι ο ενεργητικός ή ο παθητικός και στη σχέση που θα αναπτύξουμε, εγώ θα είμαι ο ενεργητικός και εκείνος ο παθητικός. Φοβήθηκα ότι αν του εκφράσω τα συναισθήματά μου όπως ήταν εκείνη την ώρα, αυτός ο άνθρωπος θα μου έκλεινε πόρτες και οποιαδήποτε πιθανότητα καριέρας θα μπορούσα να είχα μελλοντικά και για αυτό του αρνήθηκα όσο πιο ευγενικά μπορούσα» είπε ο Θάνος Κρομμύδας.

Παρά την άρνηση του νεαρού ηθοποιού, ο γνωστός σκηνοθέτης επέμεινε, προσπαθώντας να τον πείσει ότι ο χώρος έτσι έτσι λειτουργεί.

«Προσπάθησε να με πείσει λέγοντας ότι όλοι το ίδιο πράγμα κάνουν στον χώρο και πώς θα προχωρήσω με τέτοιο μυαλό. Μου είπε ότι για να με γνωρίσει σε άλλους σκηνοθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαι δικός του, ότι έτσι θα με προστάτευε από τους υπόλοιπους σκηνοθέτες που θα ήθελαν να με ρίξουν στο κρεββάτι. Ξανά αρνήθηκα προφανώς» ανέφερε ο Θ. Κρομμύδας.

Όταν εμπιστεύτηκε το περιστατικό σε έναν δάσκαλό του, φέρεται να του είπε πως είναι γνωστό ότι ο σκηνοθέτης την «πέφτει» σε πολλά παιδιά.

Ο Θάνος Κρομμύδας έφυγε για το εξωτερικό. Πέρασε σε μία από τις μεγαλύτερες σχολές της Αμερικής, ενώ εργάστηκε και στο Χόλυγουντ. Έχει προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία για τον σκηνοθέτη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Bούλευμα για Λιγνάδη: Τι αναφέρει για το παρελθόν του

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, περιγράφοντας τον Δημήτρη Λιγνάδη ως έναν άνθρωπο με μεθοδευμένη δράση για τουλάχιστον 30 έτη, με θύματα ανηλίκους και επικίνδυνο να τελέσει νέα αδικήματα.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει ο σκηνοθέτης για ακύρωση της δίωξης που ασκήθηκε σε βάρος του για βιασμό κατά συρροή καθώς και για ακύρωση του εντάλματος που εκδόθηκε για τη σύλληψή του.

«Επί σειρά ετών, τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανση του για σχετιζόμενο με την γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου αδίκημα και έως το έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγισε ανήλικους και γενικά άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατονομαζόμενων την δικογραφία και πλήθος άλλων» επισημαίνεται στο βούλευμα.

Οι δικαστές – μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών τονίζουν πως η «μεθοδευμένη δράση του» υποδεικνύει «σταθερή ροπή του προς την διάπραξη αυτού του είδους των εγκλημάτων, ως στοιχείο της προσωπικότητάς του».

Τα μέλη του Συμβουλίου, με το βούλευμά τους, υιοθετούν πλήρως την εισαγγελική πρόταση επί της αίτησης Λιγνάδη και αποφαίνονται ότι:

ο κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα από το νόμο να ασκήσει προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψης του ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη από τη Δικαιοσύνη καθώς υπάρχουν στοιχεία για έκνομη δράση του από το 1985, όταν έγινε η πρώτη καταγγελία σε βάρος του για ασέλγεια σε ανήλικο. Η έκνομη δράση του κατηγορούμενου συνεχίστηκε έκτοτε σε βάθος 30ετίας μέχρι και το 2015 τα άλλοθι που προσκόμισε για να αποδείξει ότι δεν τέλεσε τους βιασμούς στους τόπους και τους χρόνους που κατηγορείται ότι τέλεσε δεν είναι ισχυρά, καθώς παρουσιάζουν χρονικά κενά.

Στο βούλευμα και κυρίως στο σημείο που καταγράφεται η εισαγγελική πρόταση, παρουσιάζεται το σύνολο της δικογραφίας σε βάρος του Λιγνάδη.

Γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο κατηγορούμενος φέρεται να εντόπιζε ανήλικους με αφορμή τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων ή ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια ή από φιλικούς κύκλους, «ακόμη και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο, τελούσε σε βάρος τους αδικήματα σχετιζόμενα με την γενετήσια ελευθερία τους, είτε με την άσκηση βίας, ακόμη και με την περιαγωγή του σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας για αντίσταση με τη χρήση ουσιών, είτε και χωρίς βία, εκμεταλλευόμενος όμως ακριβώς την ανηλικότητα και το νεαρό της ηλικίας των θυμάτων, καθώς και τις θέσεις που κατά καιρούς κατείχε, αλλά και εν γένει το status quo του».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: