Ουάσιγκτον: Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα της με την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων 

File Photo Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν EPA/BANDAR ALAJALOUD/SAUDI ROYAL COURT μέσω ΚΥΠΕ




Απέναντι στην νέα αμερικανική διπλωματία, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα της

με την απελευθέρωση ορισμένων πολιτικών κρατουμένων και αμβλύνοντας την ένταση με ορισμένες από τις αντιπάλους της στην περιοχή.

Έπειτα από μία τετραετία στο απυρόβλητο, αφού η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με το Ριάντ, έκλεισε τα μάτια στην δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και την φυλάκιση αντιφρονούντων στην Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα μεταβάλει το σαουδαραβικό βασίλειο σε κράτος «παρία» για τη μεταχείριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιδιώκει, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, να διατηρήσει την πολύτιμη στρατηγική σύμπραξη με το Ριάντ, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιδιώκει παράλληλα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν, την άλλη περιφερειακή υπερδύναμη και αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.

Λίγες εβδομάδες αφού προχώρησε σε μία υπερπροβεβλημένη κίνηση συμφιλίωσης με το γειτονικό Κατάρ, το Ριάντ ανακοίνωσε την υπό όρους αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, ανάμεσά τους και η φεμινίστρια ακτιβίστρια Λουτζίν αλ Χατλούλ.

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει επίσης τον κατευνασμό στις σχέσεις με ακόμη μία γείτονα και αντίπαλο, την Τουρκία: το Ριάντ χαμηλώνει την θερμοκρασία διατηρώντας ανοικτούς διαύλους με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν και δεν πρόκειται για τον μεγάλο έρωτα, εξηγεί πηγή των σαουδαραβικών ηγετικών κύκλων.

Νεοαποκτηθείσα ευελιξία

Απέναντι στην αμερικανική βούληση αποκατάστασης των διαύλων με το Ιράν και της αναθεώρησης των σχέσεων με το Ριάντ, «οι Σαουδάραβες επεδίωξαν να εμφανισθούν ως εταίροι στην επίλυση των διενέξεων στην περιοχή», σύμφωνα με την Kristin Diwan του Arab Gulf States Institute, η οποία θεωρεί ότι η σαουδαραβική ηγεσία υπεραμύνθηκε της σκληρής γραμμής της Σαουδικής Αραβίας στο όνομα των «εθνικών συμφερόντων».

Ομως, οι πρόσφατες εξελίξεις μαρτυρούν μία «νεοαποκτηθείσα ευελιξία», λέει η αναλύτρια, απέναντι σε μία κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την διακοπή των πωλήσεων όπλων στην Σαουδική Αραβία.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης το τέλος της αμερικανικής υποστήριξης προς την Σαουδική Αραβία στον πόλεμο της Υεμένης, όπου το Ριάντ υποστηρίζει στρατιωτικά τις κυβερνητικές δυνάμεις απέναντι στις δυνάμεις των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για «καταστροφή» για να περιγράψει τον πόλεμο που βύθισε την ήδη πολύ φτωχή Υεμένη στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τέλος, η νέα αρχηγός των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών Έιβριλ Χέινς δεσμεύθηκε να δώσει στην δημοσιότητα εμπιστευτική έκθεση για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Η CIA έχει ήδη φθάσει στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρίσκεται πίσω από την δολοφονία στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Διαφύλαξη των πυλώνων

Η Ουάσινγκτον ωστόσο υποστήριξε το Ριάντ απέναντι στις επιθέσεις των Χούτι στο σαουδαραβικό έδαφος, όπου οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την παρουσία τους.

Ετσι, η Wall Street Journal έκανε λόγο τον Ιανουάριο για σχέδια λιμανιών και αεροπορικών βάσεων στην δυτική έρημο της χώρας, τις οποίες ο αμερικανικός στρατός επιδιώκει να αναπτύξει ως θέσεις για χρήση σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με το Ιράν.

«Αντίθετα με τις προσδοκίες, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ακολουθήσει μετριοπαθή πολιτική απέναντι στο βασίλειο», θεωρεί ο προσκείμενος στην σαουδαραβική ηγεσία αναλυτής Αλί Σιχάμπι, ο οποίος πιστεύει ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να διαφυλάξει «τους πυλώνες» της αμερικανοσαουδαραβικής σχέσης.

Για να διαφυλάξει αυτή την σχέση, η Σαουδική Αραβία έχει επιστρατεύει στις ΗΠΑ λομπίστες, όπως ο όμιλος Larson Shannahan Slifka (LS2), που υπέγραψε το 2019 συμβόλαιο ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δημόσιο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του AFP.

Τον Δεκέμβριο, ο LS2 ανέθεσε στον όμιλο Arena Strategy, με έδρα το Ουισκόνσιν, αποστολές όπως η «ενημέρωση» του κοινού, των αξιωματούχων και των μέσων ενημέρωσης για την σημασία της προώθησης σταθερών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του AFP.

Η έλευση του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία «βοήθησε και συνέβαλε πολύ» στην αποφυλάκιση της Λουτζίν αλ-Χατλούλ την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στην φυλακή, σύμφωνα με την αδελφή της Αλία αλ-Χατλούλ. Ομως η ακτιβίστρια παραμένει υπό το βάρος της καταδίκης της με αναστολή και δεν μπορεί να φύγει από την Σαουδική Αραβία.

Η απελευθέρωση του μικρού αυτού αριθμού αντιφρονούντων αποτελεί «συμβολική» κίνηση για τον κατευνασμό του αμερικανού προέδρου, την ώρα που εκατοντάδες άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται πεταμένοι στις φυλακές της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε συγγενής κρατουμένου που παραμένει στην φυλακή.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Οι Τούρκοι «δυναμιτίζουν» τις διερευνητικές: Μέχρι και τις 21 Μαρτίου το ωκεανογραφικό TCG ÇEŞME στο κεντρικό Αιγαίο [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: