Ως τις 28 Φεβρουαρίου και βλέπουμε: Τι ισχύει, τι αλλάζει από τα προηγούμενα lockdown

Πολίτες κάθε ηλικίας περπατούν στην παραλία του Φλοίσβου τη δεύτερη μέρα των νέων περιοριστικών μέτρων στην Αθήνα, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Με ορισμένες σημαντικές αλλαγές θα υποδεχθούν οι κάτοικοι της Αττικής το νέο lockdown που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ισχύ από αύριο Πέμπτη (11/2) έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα πάντως με την προηγούμενη εμπειρία είναι σχεδόν απίθανο να αρθούν μέσα σε μόλις 2,5 εβδομάδες καθώς φυσικά θα εξεταστεί η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί τότε και η προοπτική της.

Έτσι, κλείνουν τα σχολεία και όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης όπως σούπερ μάρκετ, φούρνοι, pet shop, φαρμακεία, περίπτερα, κ.λπ.

Τα σχολεία επανέρχονται στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης (πρωί γυμνάσια και λύκεια, μεσημέρι τα δημοτικά), ενώ για τους μαθητές του δημοτικού ενεργοποιείται και η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ.

Επίσης, φυσιολογικά επιστρέφουν και οι άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς των μαθητών.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα 

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 21:00’ τις καθημερινές και στις 18:00’ τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
  • Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν έως τις 20:00’ τις καθημερινές και έως τις 17:00’ τα Σαββατοκύριακα. Απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ.
  • Παραμένουν ανοιχτά φαρμακεία και βενζινάδικα, μίνι μάρκετ, φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων, περίπτερα, επισκευές κινητών και Pet shop.
  • Ανοιχτές θα είναι οι λαϊκές αγορές με το 50% της δυναμικότητάς τους.
  • Αλλάζει το καθεστώς εξόδου για ατομική άσκηση (SMS 6 στο 13033). θα γίνεται μόνο κοντά στον τόπο της κατοικίας, χωρίς τη χρήση οχήματος.
  • Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away.

Αναφορικά με την τηλεργασία, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα, πιθανόν να αυξηθεί στο 60% ή ακόμη και στο 70% για το Δημόσιο όπου υπάρχει η ευχέρεια να εφαρμοστεί. Για τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%, αλλά με αυστηρούς ελέγχους.

Ταυτοχρόνως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα ανθοπωλεία μόνο για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Τι θα γίνει με τη Θεσσαλονίκη

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ειδικοί επιστήμονες και από τη Θεσσαλονίκη η οποία εκτιμάται ότι βρίσκεται για μια ακόμη φορά ένα μόλις βήμα πριν από την απόφαση για εφαρμογή και εκεί πρόσθετων μέτρων.

Οι μετρήσεις δείχνουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της συμπρωτεύουσας θα εξεταστούν αναλυτικά σήμερα Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη. Τότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Τα καταφέραμε όλοι μαζί! Κυβέρνηση και λαός… Η απόλυτη καραντίνα στην Αττική και έχει ο Θεός!

Τα 1.526 νέα κρούσματα προκαλούν τρόμο για τη συνέχεια: Το μεσημέρι η εξειδίκευση των νέων μέτρων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: