Τα 1.526 νέα κρούσματα προκαλούν τρόμο για τη συνέχεια: Το μεσημέρι η εξειδίκευση των νέων μέτρων

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, στην πόλη του Ναυπλίου. Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Σήμερα Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική που θα ισχύσουν από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου.

Η αύξηση των κρουσμάτων φοβίζει τους ειδικούς, μερικοί εκ των οποίων βλέπουν ακόμα και διπλασιασμό τις επόμενες μέρες.

Χθες ταυτοποιήθηκαν επιπλέον 15 δείγματα θετικά στο βρετανικό στέλεχος του SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 9 από τη Θεσσαλονίκη, ένα από την Αττική και πέντε από πύλη εισόδου. Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 412 περιστατικά COVID-19 με το βρετανικό στέλεχος και έξι με το νοτιοαφρικανικό.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Αττική εισέρχεται ξανά σε αυστηρό lockdown που θυμίζει τον περασμένο Μάρτιο, με κλείσιμο του λιανεμπορίου και με τηλεκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Είναι μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, και η οποία στον βαθμό που είναι σήμερα, μας φέρνει όλο και πιο κοντά σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Παράλληλα, εκτός του κ. Χαρδαλιά ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γενική γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ‘Αγγελος Μπίνης.

Μετά και την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε για την Αττική από αύριο και τουλάχιστον έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου να κλείσει το λιανεμπόριο κάθε μορφής, αλλά και η διά ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες με την εξαίρεση της ειδικής αγωγής.

Τα μέτρα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών, τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, των δικαστηρίων και των θρησκευτικών ναών, αναμένεται να εξειδικευθούν σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο κατά πληροφορίες η απαγόρευση της κυκλοφορίας αναμένεται να παραμείνει ως έχει (από τις 9 μ.μ. έως 5 π.μ. τις καθημερινές, ενώ εξετάζεται εάν θα παραμείνει για τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση από τις 6 το απόγευμα).

Θα κλείσουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ. Ανοιχτά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ και γενικά τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, συνεργεία, βενζινάδικα, αλλά και καταστήματα που έχουν υπηρεσίες για επισκευές.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΙΚΙΛΙΑ

Τη λήψη αυστηρότερων μέτρων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το πρωί είχε αναφερθεί στην έλευση και στη χώρα μας ενός τρίτου κύματος της πανδημίας COVID-19.

Οπως ανέφερε στο OPEN, «οι αναλύσεις που παίρνω από τις επιτροπές των ειδικών λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων είναι τέτοιες, που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό το τρίτο κύμα και τα κρούσματα προφανώς αφορούν κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή την Αττική των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων».

Ο υπουργός σημείωσε ότι απαιτείται ένα σκληρό lockdown, για να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και να αποκλιμακώσει το επιδημικό φορτίο στη χώρα και τόνισε: «Επί 11 μήνες δίναμε μια άνιση μάχη με τον κορωνοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο, δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στα δεδομένα που προβλημάτισαν ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε από 231 το Σάββατο, σε 245 την Κυριακή και σε 260 τη Δευτέρα.

«Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Χθες το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής COVID στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν 71%, όταν μία εβδομάδα πριν ήταν 62%, ενώ συνολικά ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 (απλές κλίνες και ΜΕΘ) ήταν 1.899 έναντι 1.594 την προηγούμενη Τρίτη.

Επιπλέον, το διάστημα από 24 έως 30 Ιανουαρίου καταγράφηκε αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας έως 9 ετών.

  • 1.526 κρούσματα, 277 διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166.067, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.061 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.913 (61,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 277 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 200 (72,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 85,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.176 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.534 (58,7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το βρετανικό μεταλλαγμένο και 6 για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ν. Αφρικής

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 52 δειγμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, που αφορούν την περίοδο 28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και από Πύλη Εισόδου.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 15 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Β.1.1.7/UK lineage).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

1 δείγμα από την Π.Ε. Αττικής (νοσοκομειακό)

9 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (7 από την κοινότητα και 2 νοσοκομειακά)

5 δείγματα από Πύλη Εισόδου

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

  • Γεωγραφική κατανομή των 1.526 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1526 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

84 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

109 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

108 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

206 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

84 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

102 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

19 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

174 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

97 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

87 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

51 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Θετική στον κορονοϊό η ανακρίτρια της υπόθεσης Novartis K. Aλεβιζοπούλου, όπως και άλλοι δικαστές

Η αρεοπαγίτης ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Novartis Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, ανιχνεύτηκε θετική στον COVID-19 μετά την επαφή που είχε έρθει με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος ήδη νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, 3 Φεβρουαρίου 2021, είχε πάει στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου και κατέθεσε για την υπόθεση της Novartis ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν διευθυντής του γραφείου του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλογήρου, ο οποίος στη συνέχεια ανιχνεύτηκε θετικός στον COVID-19 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από την περασμένη εβδομάδα από την βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, μόλις γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Καλογήρου ότι είναι θετικός στον COVID-19 τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα η κυρία Αλεβιζοπούλου και η γραμματέας που συμμετέχει στις ανακρίσεις, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους.

Χθες, η κυρία Αλεβιζοπούλου ανέβασε πυρετό και για το λόγο αυτό επισκεύτηκε το νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» και οι γιατροί μετά από τις αναγκαίες εξετάσεις διαπίστωσαν ότι είναι θετική στον κορονοϊό. Της έδωσαν εξιτήριο και θα παραμείνει σε κατ΄ οίκον περιορισμό, τόσο η ίδια, όσο ο σύζυγος της και τα δύο παιδιά της. Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης θα μεταβεί και πάλι στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής η γραμματέας των ανακρίσεων είναι αρνητική, μετά τα τεστ στα οποία έχει υποβληθεί, αν και εξακολουθεί να είναι σε καραντίνα η ίδια και τα μέλη της οικογένειας της.

Ακόμη, θετικός στο COVID-19 ανιχνεύτηκε ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, η σύζυγός του και η κόρη του, όπως θετικός ανιχνεύτηκε και ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και νυν προϊστάμενος της Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου (Σύρος) εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Πούλιος. Όλοι είναι σε καραντίνα και υπό ιατρική παρακολούθηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: