Μητσοτάκης: Σωστή η απόφαση για συλλογική αγορά εμβολίων από Ε.Ε. – Επίσκεψη στο ΚΑΤ

Photo Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στα εγκαίνια των νέων κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο ΚΑΤ στο Μαρούσι, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Tην απόφαση της Ε.Ε. να διαπραγματευτεί συλλογικά την αγορά των εμβολίων υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι μικρότερες χώρες της Ένωσης θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν καλούνταν να διαπραγματευτούν μόνες τους.

Στον απόηχο της κριτικής που έχουν δεχθεί οι Βρυξέλλες, με επίκεντρο τη διατάραξη της αλυσίδας παραδόσεων από την AstraZeneca, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή.

«Μπορώ να σας πω ότι ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ κατά μόνας με τις μεγάλες φαρμακευτικές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

«Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συλλογικά. Ναι, υπήρξαν περιπλοκές και υπήρξαν προβλήματα, αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα».

O κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει κατά πόσον η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αποκομίσει τον αριθμό των εμβολίων που τώρα έχει εξασφαλίσει αν δεν υφίστατο η κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας-μέλους, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία, αλλά ακόμη και για μεγαλύτερα μέλη, όπως η Ιταλία.

«Μπορεί κανείς να συζητήσει σχετικά με την παράδοση [των εμβολίων] και εάν έγινε ο σωστός χειρισμός όχι όμως να αμφισβητήσει την κύρια απόφαση,» είπε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε μάλιστα ότι είναι αρκετά ικανοποιημένος με την εν γένει ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία, καθώς η χώρα έχει καταγράψει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και ένα σύστημα υγείας σημαντικά αποδυναμωμένο από την κρίση χρέους που διήρκεσε ολόκληρη δεκαετία.

Αισιοδοξία για τον τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε επίσης ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, δηλώνοντας ότι ο ταχύς εμβολιασμός στις αγορές-κλειδιά όπως η Βρετανία και το Ισραήλ ανοίγει τον δρόμο για την ανόρθωση της χειμαζόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι», δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι «πέρυσι φτάσαμε στο 20-25% αυτού που θα αποκομίζαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φτάσουμε στο 50% ενός κανονικού έτους, θα μιλάμε για 100% αύξηση από πέρσι.»

«Κατά βάση εξαρτόμαστε από τον ρυθμό εμβολιασμού των κύριων αγορών μας», παραδέχθηκε. «Για παράδειγμα το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, και εάν το 70% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαρτίου, θα μας είναι ευκολότερο να ανοίξουμε σταδιακά [τα σύνορα] για τους Ισραηλινούς που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ταξιδέψουν.»

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικό για τους επισκέπτες φέτος.

Τις νέες κλίνες ΜΕΘ του ΚΑΤ επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός

Τις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκκληση στους υγειονομικούς που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν, έκανε ο πρωθυπουργός   «Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς και ως προς την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος που έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό εσείς, πάνω από όλα, να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά και ούτε θα ήταν σωστό. Θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ταγμένοι στην υπηρεσία να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα, παρακαλώ αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν σοβαρά. Και ζητώ από εσάς που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί, να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση».

Ο πρωθυπουργός εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, των Ελλήνων και των εργαζομένων στο ΕΣΥ ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον πρόεδρο Ανδρέα Δρακόπουλο.

«Για ακόμα μία φορά, όταν η ελληνική Πολιτεία χρειάστηκε στήριξη, το ίδρυμα προσέτρεξε και υποστήριξε την κατασκευή μόνιμων κρεβατιών ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως στο ΚΑΤ δημιουργήθηκε μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη ΜΕΘ με 30 κρεβάτια και πως αυτό είναι μικρό μέρος της συνολικής δωρεάς που κάνει το ίδρυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο στόχος που τέθηκε εξαρχής και αποτελεί προσωπική του δέσμευση, εντός ενός έτους η χώρα να φτάσει το ευρωπαϊκό μέσο όρο στα κρεβάτια εντατικής θεραπείας ως ποσοστό του πληθυσμού, θα επιτευχθεί. ‘Οχι μόνο – όπως είπε – για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία -σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο- αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει πολλά χρόνια προσθέτοντας πως δεν εξαιρεί κανέναν από αυτή την αυτοκριτική.

«Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, να το μετατρέψουμε σε ένα νέο ΕΣΥ, σε υποδομές και ανθρώπους, να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε και να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό και κάθε Έλληνας να αισθάνεται ασφαλής όταν πρόκειται για την υγεία του», υπογράμμισε.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι ο κορωναϊός δεν κάνει διακρίσεις και πως όλοι προσέτρεξαν στο ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουν τα πιο βαριά περιστατικά. «Το ΕΣΥ, παρά την πίεση, ανταπεξήλθε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους», συνέχισε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε πως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκτός από την υποστήριξη σε υποδομές, έχει ενισχύσει και οικονομικά εκείνους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης του κορωvαϊού.

«Όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, η Πολιτεία θα είναι συνεπής και θα ανταμείψει αυτούς που εργάστηκαν, υπερέβαλαν εαυτούς και μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους ως χώρα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τη διοίκηση του Νοσοκομείου, είπε ότι δεν είναι εύκολο να ολοκληρώνονται τέτοια έργα τόσο σύντομα και τόνισε πως όταν περάσει η πανδημία, αυτή η μονάδα θα αξιοποιηθεί και πάλι, «ελπίζω με πολύ λιγότερα τροχαία ατυχήματα».

Με πληροφορίες από katimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: