Μετά τα Rafale: Η Ελλάδα σκέφτεται τα αμερικανικά F-35 αλλά και νέα γαλλικά μαχητικά…

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχο ε.α. Θεόδωρο Λάγιο, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Κείμενο που αναφέρεται στον προγραμματισμό για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας και το ενδεχόμενο η χώρα μετά τα 18 Rafale μακροπρόθεσμα να προμηθευθεί και μαχητικά Lockheed Martin’s F-35 ή επιπρόσθετα Rafale, δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, (ανταπόκριση Michel Cabirol).

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, που επικυρώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ότι μακροπρόθεσμα στόχος είναι η απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών.

“Αργά ή γρήγορα η αγορά των F-35 θα τεθεί επί τάπητος. Δεν είναι ζήτημα του παρόντος, αλλά σταδιακά θα μετακινηθούμε στα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Και το κύριο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς στο επίπεδο του ΝΑΤΟ είναι σήμερα το F- 35. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει απόφαση για την αγορά περισσοτέρων Rafale”, δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση ο αρμοδιος Υπουργός.

“Ο πειρασμός του F-35 παραμένει πολύ δυνατός στην Ελλάδα”, σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι ως μέρος του σχεδίου εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, “η συζήτηση θα ανοίξει επίσης για το F-35”, διαβεβαίωσε ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη που δόθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, ξεκαθαρίζοντας: “Έχουμε δείξει το ενδιαφέρον μας στους Αμερικανούς για το πρόγραμμα F-35, αλλά, φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από τις οικονομικές μας δυνατότητες, οι οποίες δεν είναι ανεξάντλητες”.

Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ακόμα ότι «εργαζόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων για μια περίοδο επτά ετών με επιχειρήσεις και στα τρία όπλα, σχετικά με την ιεράρχηση των αναγκών, το κόστος και τις δυνατότητες χρηματοδότησης. Έτσι αυτό εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Θα έρθει η ώρα για το F-35», παρατήρησε.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμα ότι το ελληνικό υπουργείο Άμυνας αξιολογεί ως πολύ σημαντική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 και των Mirage 2000.

ΠΗΓΗ: La Tribune, Michel Cabirol Grèce : F-35 ou/et Rafale supplémentaires?

Επιστημονικές έρευνες βαφτίζει τις παραβιάσεις ο Ακάρ: Η Ελλάδα εκδίδει, ισχυρίζεται, άχρηστες NAVTEX

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: