Λουτρό αίματος στις φυλακές του Εκουαδόρ: Πάνω από 60 οι νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών [photo]

File Photo Ο Στρατός ανέλαβε την φύλαξη σε σωφρονιστικά καταστήματα μετά τις βίαιες συγκρούσεις που προκάλεσαν πάνω από 60 θανάτους κρατουμένων EPA/Marcos Pin μέσω ΚΥΠΕ




Πάνω από 60 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων που ξέσπασαν

χθες Τρίτη σε τρία σωφρονιστικά καταστήματα στον Ισημερινό (Εκουαδόρ) με οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού εγκλείστων, επεισόδια που οι αρχές στο Κίτο απέδωσαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμορίες, ειδικά διακινητών ναρκωτικών.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με κρίση άνευ προηγουμένου στο σωφρονιστικό της σύστημα. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 62 φυλακισμένοι, 33 στην Κουένκα (νότια), 21 στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) και οκτώ στη Λατακούνγκα (νότια), διευκρίνισε ο Εδμούνδο Μονκάγιο, διευθυντής της υπηρεσίας φυλακών (SNAI).

Δεν έκανε λόγο για θανάτους στις τάξεις των μελών των υπηρεσιών επιβολής της τάξης. Είπε πως «αστυνομικοί τραυματίστηκαν», χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

 

Έξω από τη φυλακή της Γουαγιακίλ, περίπου 40 απελπισμένες γυναίκες εκλιπαρούσαν να τους πουν αν οι δικοί τους είναι καλά.

Η εισαγγελία εκτίμησε ότι τα πολυαίμακτα επεισόδια οφείλονταν σε «συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών κακοποιών».

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο από την πλευρά του έκανε λόγο για ταυτόχρονη δράση «εγκληματικών οργανώσεων», διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «δρουν για να ανακτήσουν τον έλεγχο των φυλακών».

Πηγή της SNAI ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι προς το βράδυ, αστυνομία και φρουροί κατάφεραν να αποκαταστήσουν την τάξη. Γύρω από τις φυλακές αναπτύχθηκαν εξάλλου μονάδες του στρατού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας φυλακών, τα βίαια επεισόδια στα σωφρονιστικά καταστήματα οφείλονται σε πολέμους μεταξύ συμμοριών που χρηματοδοτούνται από τη διακίνηση ναρκωτικών, τα ηγετικά μέλη των οποίων διευθύνουν τη δράση τους συχνά μέσα από τις φυλακές.

Ο κ. Μονκάγιο εκτίμησε ότι οι χθεσινές ταραχές αποτελούσαν «ένδειξη αντίστασης και απόρριψης από πλευράς των φυλακισμένων» των αυξημένων ελέγχων, όπως μια έρευνα που έγινε την προηγουμένη στα κελιά της φυλακής στη Γουαγιακίλ.

File Photo Συγγενείς κρατουμένων αγωνιούν και προσπαθούν να πληροφορηθούν την τύχη των οικείων τους στην φυλακή Γκουαγιακίλ EPA/Marcos Pin μέσω ΚΥΠΕ

Κατασχέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να εξοντωθούν αρχηγοί μιας συμμορίας και οι εχθροί τους προφανώς διέταξαν να «δολοφονηθούν φυλακισμένοι αλλού», πρόσθεσε.

«Εκεί μέσα είναι αγορά. Υπάρχουν τα πάντα: ναρκωτικά, όπλα (…). Όλα πουλιούνται», τόνισε η Ντανιέλα Σόρια.

Η SNAI παραδέχεται την έλλειψη επαρκούς αριθμού φρουρών, που «περιπλέκει την άμεση αντίδραση» σε περιπτώσεις εξεγέρσεων.

Πριν από τα χθεσινά γεγονότα, τρεις κρατούμενοι είχαν ήδη σκοτωθεί φέτος σε επεισόδια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στα περίπου 60 σωφρονιστικά ιδρύματα του Ισημερινού, ο αριθμός των εγκλείστων ανέρχεται σε περίπου 38.000 ανθρώπους, παρότι η ονομαστική τους χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 29.000 θέσεις, με άλλα λόγια ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων βρίσκεται περί το 30%, ενώ οι φρουροί δεν ξεπερνούν τους 1.500.

File Photo EPA/Marcos Pin μέσω ΚΥΠΕ

Τον Δεκέμβριο του 2020, εξεγέρσεις σε διαφορετικές φυλακές, που είχαν αποδοθεί και τότε σε διενέξεις μεταξύ συμμοριών, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 και να τραυματιστούν άλλοι επτά έγκλειστοι.

Στις φυλακές είχε εξάλλου επιβληθεί πέρυσι από τον πρόεδρο Μορένο κατάσταση εξαίρεσης διάρκειας 90 ημερών, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. Σκοπός ήταν να ελεγχθεί η δράση των «μαφιών» και να μειωθεί η βία, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 51 φυλακισμένοι την περασμένη χρονιά.

Για να μειωθεί ο υπερπληθυσμός εγκλείστων στις φυλακές εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωναϊού — που πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα —, οι αρχές εφάρμοσαν πέρυσι μέτρα όπως οι εναλλακτικές ποινές, οι αναστολές κ.ά., με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πλεονάζων αριθμός κρατουμένων από το 42% στο 30%.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τουρκία: Συνεχίζεται η κατάρρευση της οικονομίας – Δραματικά τα ποσοστά της ανεργίας [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: