Η ύπατη πρόκληση από τον Ερντογάν: Ξεκινά η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, το “Τσεσμέ” στη Λήμνο

Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία via Turkish Navy
Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε με προκλητικό τρόπο άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από την 25η Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα ενώ θα δοκιμαστούν οι δυνατότητές των μονάδων για κοινές ναυτικές επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της ετοιμότητας μάχης τους.

Θα συμμετάσχουν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι, ενώ θα πραγματοποιούνται και πυροβολισμοί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικό περιβάλλον επιχείρησης.

Η εν λόγω άσκηση που προανήγγειλε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό την παρουσία μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών μέσων και διεξάγεται την ώρα που το ωκεανογραφικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ» πλέει σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο και φέρεται να ξεκίνησε τις εργασίες του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στο βόρειο άκρο της Navtex σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο βρίσκεται το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ», το οποίο όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκία ξεκίνησε τις εργασίες του.

Η Καθημερινή αναφέρει ότι το «Τσεσμέ» παρακολουθείται διακριτικά από ένα σκάφος του Λιμενικού.

Προχθες, η Άγκυρα ανέβασε τους τόνους στο Αιγαίο κατηγορώντας την Αθήνα για αύξηση της έντασης. Πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, κατηγόρησαν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Παράλληλα ισχυρίστηκαν πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.

Πάντως, αρμόδιες πηγές, αποδίδουν την απόφαση της Άγκυρας να στείλει στο Αιγαίο το «Τσεσμέ» λίγες ημέρες πριν από την υπολογιζόμενη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα σε μια χρησιμοποιημένη τακτική της Τουρκίας, να εξωτερικεύει προς Δυσμάς προβλήματα που δημιουργούνται στα ανατολικά της.

Η εφημερίδα γραφει ότι η αποστολή του «Τσεσμέ» συνδέεται κατά κύριο λόγο με το αδιέξοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τη δολοφονία 13 Τούρκων στο βόρειο Ιράκ, που έχει προκαλέσει ένταση όχι μόνο με την Ουάσιγκτον, αλλά έχει επηρεάσει και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι η οργανωμένη εισβολή στον Εβρο τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την απώλεια δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, που είχε αποδοθεί τότε σε χτύπημα από συριακές δυνάμεις.

Εκτιμάται ότι και τώρα, τόσο με το «Τσεσμέ» όσο και με τις ρητορικές ακρότητες αξιωματούχων γνωστών για την αμετροέπεια των λόγων (π.χ. ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ), η Τουρκία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την προσοχή από τις εμφανείς αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θεωρείται, επίσης, δεδομένος ο εκνευρισμός της Αγκυρας για την ολοένα και στενότερη συνεργασία της Αθήνας με μια σειρά από σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως αυτή εκφράστηκε και από το φόρουμ «Φιλία» της περασμένης εβδομάδας.

Σημειώνουμε ότι η άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 απέπλευσαν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, με τη «Γαλάζια Πατρίδα» (που παραπέμπει στη σχετική φρασεολογία του Ακάρ για τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα «τουρκικής επικράτειας») να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση.

  • Ερντογάν για μεταναστευτικό: Η FRONTEX συνεργάστηκε με Ελλάδα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η FRONTEX συνεργάστηκε με την Ελλάδα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα των μεταναστών, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας για άλλη μια φορά την Ελλάδα για τον «θάνατο χιλιάδων μεταναστών» στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου με τίτλο “Μετανάστευση: Προβολή των 20 χρόνων και πέραν”, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στη Μεσόγειο έχασαν τη ζωή τους 30 χιλιάδες μετανάστες και πως το κόκκινο της ερήμου της Σαχάρας έγινε ο τάφος χιλιάδων ταξιδιωτών της ελπίδας. “Γνωρίζουμε πολύ καλά πως βυθίστηκαν σκόπιμα οι βάρκες τους. Η ανθρωπότητα έχει μείνει ανεξεταστέα όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο και στον Έβρο. Τα όνειρα των μεταναστών θάβονται από εκείνους που τους σπρώχνουν στην θάλασσα”.

“Είναι άγνωστο που βρίσκονται και από ποιον έχουν απαχθεί δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη. Περίπου το 80% των προσφύγων στον κόσμο δεν φιλοξενείται από πλούσια κράτη αλλά από κράτη με πολύ λιγότερες ευκαιρίες. Αυτοί που χρησιμοποιούν για διαφημιστικούς λόγους τους λίγους μετανάστες που δέχονται δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες από το 1 εκατομμύριο 440 χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν να τοποθετηθούν σε τρίτες χώρες στον κόσμο, μόνο ένα μέρος του εγκαταστάθηκε στη Δύση. Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της σε 4 εκατομμύρια μετανάστες”.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι “ζήσαμε σκηνές που οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν ανοιχτά τους μετανάστες στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα”. “Η FRONTEX συνεργάστηκε με την Ελλάδα σε αυτή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες μας σε αυτούς τους καταπιεσμένους που διώκονται τα τελευταία 500 χρόνια οι οποίοι υπέφεραν λόγω των πεποιθήσεων, του χρώματος και του πολιτισμού τους”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι ενώ έδωσε στην Ελλάδα 3 δις ευρώ για 100 χιλιάδες μετανάστες στην Τουρκία δεν ανέλαβε τις ευθύνες της.

“Ξέρετε πως οι ανυπεράσπιστοι αυτοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Εξηγούμε σε όλο τον κόσμο αυτές τις εικόνες αλλά βάζουν από το ένα αυτί και βγάζουν από το άλλο. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να εξηγούμε”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πειρατικό σάλτο στο Αιγαίο: Ο Ερντογάν βγάζει όλο το στόλο για τη… Γαλάζια Πατρίδα του


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: