Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Το παρασκήνιο στο πλαίσιο των προσπαθειών για διευθέτηση του Κυπριακού, οι δηλώσεις του διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και το ζήτημα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά των κυριακάτικων τους εκδόσεων οι εφημερίδες.

Αναφέρονται επίσης στις συλλήψεις και στα επεισόδια χθες στο κέντρο της Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας, στο θέμα των εμβολιασμών κατά της COVID-19, στις πληροφορίες σε σχέση με το διπλό φονικό στους Εργάτες και τους χειρισμούς των κρατικών υπηρεσιών πριν το τραγικό αυτό περιστατικό, καθώς και στο θέμα των πολιτογραφήσεων.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπηρεσίες χωρίς συντονισμό» πως η τραγωδία στους Εργάτες θύμισε την ανεπάρκεια των υπηρεσιών στην τραγωδία με τον 15χρονο Στυλιανό. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως χάθηκε και ο Μάρτης για την πενταμερή διάσκεψη. Επίσης αναφέρεται σε συλλήψεις, τραυματισμούς και συμπλοκές στο κέντρο της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Το φιάσκο των εμβολίων και ο ευρωπαϊκός εθνικισμός» γράφει πως η ανεπάρκεια των εμβολίων ανησυχεί τις Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στρέφονται στο ρωσικό και το κινέζικο εμβόλιο. Επίσης αναφέρεται στα σενάρια ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Αλλού γράφει πως χιλιάδες είναι οι παράνομες πολιτογραφήσεις με αναφορά στην Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε για το θέμα αυτό.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μοντέλο ‘τρύπιας’ ομπρέλας» πως έντονο είναι το παρασκήνιο στο Κυπριακό για φόρμουλα με δυο κυρίαρχες και «κοινή» στέγη. Αλλού αναφέρει πως παγκύπρια έχουν καταγραφεί 15 χιλιάδες ιστορικές οικοδομές, εκ των οποίων οι 7 χιλιάδες κηρύχθηκαν διατηρητέες. Επίσης γράφει πως περί τα τέλη του μήνα ή αρχές Μαρτίου αναμένεται η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Προτάσεις ΑΚΕΛ για προστασία εργαζομένων» γράφει πως προτάσεις για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων κατέθεσε χθες το ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα αναφέρει άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο τεχνικό κομμάτι εκδηλώσεων και παραστάσεων, αφανείς δάσκαλοι και δασκάλες χορού, και δάσκαλοι πολεμικών τεχνών βρίσκονται μια ανάσα πριν από την οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση. Αλλού αναφέρεται σε 397 περιπτώσεις εγκατάλειψης ιδρυμάτων παιδικής προστασίας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υπό έλεγχο το σύστημα για SMS» πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αμφισβητούν τα διάφορα μέτρα που επιβάλλονται από τις αρχές ανά το παγκόσμιο για αναχαίτιση εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αλλού αναφέρεται στις συλλήψεις και στη ρίψη νερού από την Αστυνομία κατά διαδηλωτών χθες στη Λευκωσία. Επίσης γράφει πως νέα νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ζητούν, όπως ποτέ προηγουμένως, πληροφορίες από τον δημόσιο τομέα.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πάει προς απόρριψη το βρετανικό ‘σχέδιο’» πως μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τη βρετανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως παραπέμπει σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα. Αλλού αναφέρει πως η Γενική Εισαγγελία παίζει το χαρτί της δημόσιας οχληρίας στο θέμα των εργοστασίων ασφάλτου στο Δάλι, με ζητούμενο την αναστολή λειτουργίας τους. Επίσης φιλοξενεί πρωτοσέλιδα θέμα για το τι σημαίνει το ελληνικό #MeToo και το τι να περιμένουμε από αυτό.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» προβάλλει στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Η κυριαρχική ισότητα το τέλος του τόπου’» συνέντευξη του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος αναφέρει πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε αυτά που προβάλλει η Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης κατά το lockdown. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατάσταση σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Μαρία Κονιώτου/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: