Έρευνα μετά από αναφορές για βιασμό ανήλικων προσφύγων από τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

File photo: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Screenshot via YouTube




Εισαγγελέας διέταξε έρευνα μετά από αναφορές ότι ανήλικοι μετανάστες λάμβαναν μαθήματα υποκριτικής από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό ανηλίκων, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης στο πρακτορείο Reuters, (ανταπόκριση Karolina Tagaris).

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη και στην επικείμενη απολογία του την Τετάρτη και σημειώνεται ότι πρόκειται για το άτομο με το υψηλότερο προφίλ που εμπλέκεται σε σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού τις τελευταίες εβδομάδες και έχει προκαλέσει το κίνημα “me too” που συγκρίνεται με το αμερικανικό.

Η ειδική γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης για την προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε στο Reuters ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα να ερευνήσει αναφορές σε εφημερίδες και στα κοινωνικά μέσα σύμφωνα με τις οποίες προσφυγόπουλα που έμεναν σε καταυλισμούς είχαν λάβει μαθήματα υποκριτικής με τον Λιγνάδη το 2017-18.

«Έχω θεσμική υποχρέωση και ηθικό καθήκον να ζητήσω να διερευνηθούν διεξοδικά αυτές οι αναφορές», δήλωσε η Αγαπιδάκη. Δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με δικηγόρο του Λιγνάδη για κάποιο σχόλιο.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην παραίτηση του Λιγνάδη νωρίτερα αυτόν το μήνα μετά από κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση σε ελληνικά ΜΜΕ και σημειώνεται ότι οι κατηγορίες είναι μεταξύ πολλών που έχουν αναδυθεί στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο όταν η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου κατέθεσε για το βιασμό της πριν 23 έτη.

Δεν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του κατηγορουμένου που κατήγγειλε η Μπεκατώρου, καθώς είχαν παρέλθει τα χρονικά όρια, αλλά η μαρτυρία της κέρδισε τους επαίνους πολιτικών και ακολούθησαν παρόμοιες ομολογίες αθλητών, ηθοποιών, τραγουδιστών και άλλων.

Τα σκάνδαλα έχουν γίνει ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα, με την αριστερή αντιπολίτευση να καλεί την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να παραιτηθεί, κατηγορώντας την ότι προστατεύει τον Λιγνάδη. Η ίδια αρνήθηκε ότι ήταν φίλοι με τον σκηνοθέτη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε την Λίνα Μενδώνη, ενώ η κυβέρνησή του πρόκειται να καθορίσει περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στα πλαίσια ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: Reuters, Karolina Tagaris – Greece investigates reports theatre director accused of rape taught refugee children

Ο Κούγιας αναλαμβάνει να σώσει τον Λιγνάδη! Εισαγγελική έρευνα για εμπλοκή Δομών ανήλικων προσφύγων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: