«Έκρηξη» στα μεταλλαγμένα κρούσματα, 403 συνολικά: Τρομάζουν τους ειδικούς οι εικόνες συνωστισμού…

Η πόλη του Ναυπλίου άδεια από κόσμο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω covid-19, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021. Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, διαπίστωσε αυξημένο αριθμό εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής. Και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί σφόδρα τις αρχές και τους ειδικούς.

Γεγονός είναι ότι η αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού φέρνει αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων στο λιανεμπόριο, στα σχολεία και κατ’ επέκταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Χθες είχαμε “έκρηξη” με 168 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα -συνολικά έχουμε 403- και αυτό ανέβασε την ανησυχία στο ζενίθ. Έχει σημάνει συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της διασποράς μεταλλάξεων.

Μιλώντας στον Σκάι, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευομένους.

Για τα εμβόλια η κ. Γκάγκα δήλωσε ότι είναι απολύτως ασφαλή και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση έχουν πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό.

Σημειώνουμε ότι μετά από τις ανησυχητικές εξελίξεις, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για την πιθανότητα ενός ολικού lockdown. Προβλημάτισαν πολύ τους πολίτες και τους ειδικούς, τα μηνύματα που έστειλαν οι εικόνες στην Ικαρία με το τραπέζι που παρέθεσε τοπικός βουλευτής στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους συνεργάτες του.

Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο στο δελτίο ειδήσεων του Mega, δήλωσε:

«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχητικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ολικού lockdown, δήλωσε:

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά. Χρειάζεται τήρηση των μέτρων. Να εφαρμόσουμε τα ήδη υπάρχοντα», τονισε.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια, ο κ. Γώγος είπε:

«Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκή. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι. Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Σαρηγιάννης δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν αποτελούν το πρώτο ανάχωμα στην εξέλιξη της πανδημίας και πρόσθεσε ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%.

Μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», επισήμανε.

Ωστόσο, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20%-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα. «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».

Την ίδια ώρα, νέα εστία με δεκάδες κρούσματα εντοπίστηκε στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα. Στις 29 Ιανουαρίου βρέθηκε θετική μία εργαζόμενη και από τον έλεγχο προέκυψαν συνολικά 17 κρούσματα, 10 εργαζόμενοι και 7 παιδιά. Από τις ιχνηλατήσεις των επαφών προέκυψαν συνολικά 65 θετικά δείγματα. Η δομή έκλεισε προσωρινά.

«Έχει αυξηθεί κάπως ο αριθμός των παιδιών που είναι θετικά και αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η μετάδοση του ιού στην κοινότητα και συνήθως στα παιδιά μεταδίδεται ενδοοικογενειακά», σημείωσε η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

  • 733 νέα κρούσματα, 262 διασωληνωμένοι, 21 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 733 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), από τα οποία 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.946, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.037 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.276 (61,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένα νοσηλεύονται 262 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Εκ των διασωληνωμένων 189 (72,1%) είναι άνδρες. To 85,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει 1.164 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.972 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.511 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Πρόστιμα 683.850 ευρώ για παράβαση των μέτρων – «Λουκέτο» σε μία επιχείρηση

Σε συνολικά 83.251 ελέγχους για την τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού προχώρησαν, χθες Σάββατο, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες). Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας εντοπίστηκαν 2.193 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα 683.850 ευρώ, ενώ μία επιχείρηση υποχρεώθηκε σε αναστολή της λειτουργίας της για διάστημα 15 ημερών.

Η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε τον κύριο όγκο των ελέγχων (72.968). Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν μη χρήση μάσκας – μη τήρηση αποστάσεων, μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα), μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.

  • Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

29 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

72 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

12 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

102 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

52 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

38 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

71 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

6 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

19 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλλονίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κοζάνης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

19 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

5 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας

10 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

Τέλος, 14 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

  • 403 τα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας

Στα 403 έφτασαν συνολικά τα μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας από τα οποία 6 αφορούν τη Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, και όλα τα υπόλοιπα την Βρετανική, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 382 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου-2 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κιλκίς και Μυτιλήνης.

Στο σύνολο των 382 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 168 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 2 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

-114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)

-10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)

-16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης (όλα νοσοκομειακά)

-16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)

-9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)

-1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Δευτέρα και Τρίτη η κακοκαιρία θα “χτυπήσει” σε πολλές περιοχές: Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: