162.922 νεκροί στο Μεξικό και 1.899.820 κρούσματα: Ο ιός κτυπά αλύπητα Βραζιλία, Κούβα και Χιλή

File Photo: Εργαζόμενος ελέγχει προστατευτικές μάσκες σε πρόγραμμα παρασκευηής υγειονομικού εξοπλισμού στην Πόλη του Μεξικού. EPA, JORGE NUΓ‘EZ




Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 1.682 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 13.575 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 162.922 νεκρούς επί συνόλου 1.899.820 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.

Κορυφαία στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ωστόσο ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 816 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη νήσο να φθάνει τους 30.345.

Ακόμη πέντε θάνατοι ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της Καραϊβικής σε 225 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Οι ασθενείς που υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο ήταν άνω των 60 ετών και είχαν υποκείμενα νοσήματα που «αυξάνουν το επίπεδο θνητότητας» του ιού, επισήμανε ο επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φρανσίσκο Ντουράν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι επί του παρόντος 5.600, ενώ στον αντίποδα 24.468 ασθενείς έχει κριθεί ότι αποθεραπεύθηκαν.

Παρότι — συγκριτικά — η Κούβα παραμένει η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων δυσκολεύεται να ελέγξει το δεύτερο κύμα. Το άνοιγμα των συνόρων στις αρχές Νοεμβρίου και κατόπιν η μαζική άφιξη επισκεπτών από το εξωτερικό, πρωτίστως κουβανοαμερικανών που πήγαν να επισκεφθούν συγγενείς τους την περίοδο των γιορτών, εκτροχίασαν την κατάσταση.

  • Σχεδόν 3.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 155 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.589 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 740.237.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 155 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 18.731 νεκρούς ως εδώ.

Ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις σημείωσε με ικανοποίηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες σε 10 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Όμως εξέφρασε ανησυχία για την «ανοδική καμπύλη» των μολύνσεων στην περιφέρεια Κοκίμπο (βόρεια), όπου βρίσκονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Ο κ. Πάρις τόνισε ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας πρέπει να «καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια» καθώς αρκετές άλλες «έδειξαν πως είναι εφικτό να μειωθεί ο αριθμός των μολύνσεων».

Η Χιλή είναι αντιμέτωπη με εξάρσεις της πανδημίας σε πόλεις στον βορρά και στον νότο, όπου αρκετές πόλεις έχουν τεθεί ξανά σε καραντίνα εν μέσω του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου.

Πάνω από 140.000 άνθρωποι έλαβαν το εμβόλιό τους για τον νέο κορονοϊό προχθές Τετάρτη, πρώτη ημέρα του προγράμματος μαζικής ανοσοποίησης στη Χιλή, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας [23746158]. Το πρόγραμμα άρχισε με τους πιο ηλικιωμένους πολίτες — άνω των 90 ετών — και χθες συνεχιζόταν με την ανοσοποίηση προσώπων μεταξύ 87 και 89 ετών. Προοδευτικά θα επεκτείνεται σε πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών. Σκοπός είναι να έχει εμβολιαστεί τον Ιούλιο το 70% του πληθυσμού.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 56.873 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.232 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για το τρίτο συναπτό εικοσιτετράωρο που τα θύματα ξεπέρασαν τα 1.200.

Από τον Νοέμβριο, η Βραζιλία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού και οι θάνατοι ξεπερνούν πολύ συχνά τους χίλιους σε ημερήσια βάση.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 228.795 νεκρούς επί συνόλου 9.396.293 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico- Σαντιάγο, Chile – Αβάν, Cuba – Ρίο ντε Ζανέιρο, Brazil

Παρίσταναν του δημοσιογράφους τρεις κατάσκοποι της Κίνας: Απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: