Τα λόγια της Τουρκίας να γίνουν πράξεις, ζητά η κ. Παρλί: Δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος…

File Photo: Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παρίσι. EPA, LUDOVIC MARIN , POOL




«Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος εδώ και μήνες» , δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Yυπουργός Άμυνας, Florence Parly, προσκεκλημένη στην εκπομπή «Questions Politiques», την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σταδιακά από πέρυσι.

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα francetvinfo.fr δημοσιεύεται άρθρο, με τίτλο: «”Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος εδώ και μήνες”, αναφέρει η Florence Parly, η οποία αναμένει “πράξεις”».

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας επιδεινώθηκαν πέρυσι. Η Υπουργός Άμυνας ελπίζει ότι η κατάσταση θα αλλάξει.

«Επισήμως, η Τουρκία είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος εδώ και μήνες και το έχουμε γνωστοποιήσει. Και για αρκετούς μήνες ήμασταν πολύ μόνοι στην Ατλαντική Συμμαχία που το λέγαμε», συνέχισε η Υπουργός Άμυνας.

«Το καταστήσαμε ακόμη πιο σαφές όταν έγιναν πολύ δυσάρεστες στρατιωτικές κινήσεις εναντίον ενός γαλλικού πλοίου στη Μεσόγειο», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο Le Courbet, το γαλλικό πλοίο στα ανοικτά της Λιβύης τον Ιούνιο του 2020 που αποτέλεσε αντικείμενο τρεις φορές «κλειδώματος από ραντάρ» από ένα τουρκικό πλοίο. Αυτή είναι μια πράξη που θεωρήθηκε εχθρική. Η Άγκυρα διέψευσε από την πλευρά της.

«Έκτοτε, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπήρξε καταρχάς παρέμβαση από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στις αρχές Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο οποίος εξέφρασε επίσης την αποδοκιμασία του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Η Florence Parly διευκρίνισε ότι έχουν ήδη υπάρξει «κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τους Ευρωπαίους τον Δεκέμβριο, και ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ήθελε να επαναλάβει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα διαφορετικό τόνο».

«Τώρα τα λόγια πρέπει να ακολουθηθούν από πράξεις», ανέφερε. Η Τουρκία ανέφερε πράγματι ότι είναι έτοιμη να «εξομαλύνει» τις σχέσεις της με τη Γαλλία εάν είναι «ειλικρινής», μέσω του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών της, στις αρχές Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα francetvinfo.fr 

Το Déjà vu των RAFALE: Tο Γαλλικό μαχητικό φτάνει στην Ελλάδα λίγο πριν την πλήρη ένταξή του στην Πολεμική Αεροπορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: