Σοβαρή απειλή για την ανδρική γονιμότητα η Covid – 19 σύμφωνα με νέα μελέτη

AppleMark




Δίχως τέλος είναι οι επιστημονικές αποκαλύψεις για τις πιθανές οι παρενέργειες της Covid-19 στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Reproduction» δείχνει για πρώτη φορά με στοιχεία ότι μία ισχυρή προσβολή από Covid – 19 μπορεί να βλάψει σοβαρά την ποιότητα του σπέρματος και τη δυνατότητα αναπαραγωγής των ανδρών.

Σε σύγκριση με τους υγιείς άνδρες χωρίς Covid-19, η έρευνα διαπίστωσε σημαντική αύξηση φλεγμονής στα σπερματικά κύτταρα των ανδρών με Covid-19

Ωστόσο η έρευνα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από μερίδα ειδικών:
«Το να ασθενήσεις από οποιοδήποτε ιό, όπως με τη γρίπη, μπορεί προσωρινά να ρίξει την ποσότητα του σπέρματος (καμία φορά και στο μηδέν) για μερικές εβδομάδες ή μήνες, λέει η Δρ. Channa Jayasena, σύμβουλος ενδοκρινολογίας και ανδρολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.

Η μελέτη συνέκρινε 105 γόνιμους άνδρες χωρίς Covid-19 με 84 γόνιμους άνδρες που διαγνώστηκαν με τον ιό και ανέλυσε το σπέρμα αμφοτέρων για 60 ημέρες ανά δέκα ημέρες.

Το σπέρμα των νοσούντων βρέθηκε με αυξημένη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες. Ενώ η πυκνότητα, η κινητικότητα και η κατάσταση του σπέρματος στους ασθενείς άνδρες είχαν επηρεαστεί από την ασθένεια.

«Οι επιπτώσεις στα σπερματικά κύτταρα σχετίζονται με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και μειωμένη αναπαραγωγική δυνατότητα. Αν και οι επιπτώσεις έτειναν να βελτιώνονται συν τω χρόνω, παρέμεναν σημαντικά και αφύσικα υψηλότερες στους ασθενείς με COVID-19 και η ένταση των αλλαγών αυτών σχετιζόταν επίσης με την δριμύτητα της ασθένειας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Hajizadeh Maleki, διδακτορικός φοιτητής στο γερμανικό πανεπιστήμιο Justus Liebig της Έσσης.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Πώς το φεγγάρι επηρεάζει τον ύπνο και την γονιμότητα – Τι αλλάζει πριν την πανσέληνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: