Παραμένει το πρόβλημα: Άνοιξαν οι ναοί τα Θεοφάνεια αλλά δεν θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων…

FILE PHOTO: Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου τελέσθηκε, σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν και με περιορισμένο αριθμό πιστών, η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία του Νέου Έτους, από τον εφημέριο του Ναού π. Κωνσταντίνο Σέρρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με Συνοδική Επιστολή την οποία απέστειλε χθες το απόγευμα, ζητά από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών.

Ζητά, δηλαδή, την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ήδη έχουν ανοίξει οι ναοί και ξακίνησαν οι λειτουργίες για την ημέρα των Θεοφανείων.

Πάντως, στην κυβέρνηση θεωρείται ως προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι -μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να μην τηρήσει τα κυβερνητικά μέτρα κατά τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανείων- η εγκύκλιος της Εκκλησίας προς τους μητροπολίτες να μην γίνει σήμερα ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε ποτάμια ή θάλασσα για την αποφυγήν του συνωστισμού.

Ως γνωστό, είχε προηγηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωινή ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Μάλιστα στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

Τέλος, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι:

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το έθνος μπορεί να φέρει».

Οπως ανέφερε, η δημοσιογράφος του OPEN TV, Σοφία Φασουλάκη, γίνεται μια προσπάθεια το κλίμα να αλλάξει και από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα δεν προτίθεται να τραβήξει το σχοινί στα άκρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποφασίσει να λάβει ήπια μέτρα την ημέρα των Θεοφανείων έξω από τους ιερούς ναούς, κάτι που σημαίνει πως δεν θα δούμε περιπολικά να κόβουν πρόστιμα και να οδηγούν κόσμο στα αστυνομικά τμήματα, εκτός πάλι αν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.

Χαρακτηριστικά, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν ότι η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι διακριτική ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες.

Συνάντηση πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο: Κυρ. Μητσοτάκης: Η εκκλησία οφείλει να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα

Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων κατέβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύντομη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ήπια αστυνόμευση της ΕΛΑΣ έξω από τους ιερούς ναούς

«Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ενόψει του αυριανού εορτασμού των Θεοφανείων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες. Τέλος, πρόκειται απόψε να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

ΣτΕ: Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες. Τέλος, πρόκειται απόψε να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Στον Άρειο Πάγο για τη Novartis ο Στουρνάρας: Έντεκα ώρες διήρκεσε η κατάθεση του προέδρου της ΤτΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: