Ο Τραμπ έδωσε χάρη στον Στιβ Μπάνον και σε άλλους φίλους του, όπως και σε έναν …ράπερ

File photo: Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον. EPA, MASSIMO PERCOSSI




Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε δεκάδες χάρες την τελευταία του νύχτα στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τον πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του και πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον (Steve Bannon).

Ο Μπάνον, 66 ετών, ο οποίος ήταν σημαντικός σύμβουλος του Τραμπ στην εκστρατεία του το 2016 για την προεδρία, κατηγορήθηκε πέρυσι ότι εξαπάτησε τους υποστηρικτές του προέδρου σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαια από ιδιώτες για την κατασκευή του τείχους που ήθελε ο πρόεδρος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

«Ο Μπάνον υπήρξε ένας σημαντικός ηγέτης στο συντηρητικό κίνημα και είναι γνωστός για την πολιτική οξύνοιά του» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν συμβουλεύσει τον Τραμπ να μην δώσει χάρη στον Μπάνον, η οποία είχε ωστόσο προαναγγελθεί από πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Η σχέση των δύο ανδρών είχε αναθερμανθεί τελευταία, καθώς ο Τραμπ αναζητούσε υποστήριξη για τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του περί νοθείας στις εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ πήρε την απόφαση να δώσει χάρη στον πρώην σύμβουλό του την τελευταία στιγμή, αφού συνομίλησε μαζί του τηλεφωνικά. Η προεδρική χάρη θα ακυρώσει τις κατηγορίες σε βάρος του Στιβ Μπάνον, αν αυτός καταδικαστεί, προσθέτει η εφημερίδα.

Άλλοι που έλαβαν χάρη από τον Τραμπ ήταν ο μεγάλος δωρητής των Ρεπουμπλικάνων Έλιοτ Μπόρντι, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή τον περασμένο φθινόπωρο ως ενεργός μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας, ο πρώην δήμαρχος του Ντιτρόιτ Kwame Kilpatrick, ο οποίος έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 28 ετών για κατηγορίες απάτης και ο ράπερ, Λιλ Γουέιν, ο οποίος ομολόγησε ενοχή για κατοχή όπλων. Χάρη έλαβε επίσης ο ράπερ Κόντακ Μπλακ, διωκόταν για ομοσπονδιακά αδικήματα σχετικά με όπλα.

Χάρη επίσης χορηγήθηκε στον Άντονι Λεβαντόφσκι ο οποίος τον Αύγουστο του 2020 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών πολιτείας για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, έχοντας υποκλέψει απόρρητα δεδομένα για την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης από την Google.

Ο πρώην μηχανικός της μονάδας αυτόνομων οχημάτων της Google  υπέκλεψε πάνω από 14.000 αρχεία της Google στο laptop του πριν φύγει από την εταιρεία, τον Ιανουάριο του 2016. Μετά ηγήθηκε του προγράμματος αυτόνομων οχημάτων της Uber, η οποία τον απέλυσε το 2017, εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Λεβαντόφκσι «πλήρωσε σημαντικό τίμημα για τις πράξεις του και σχεδιάζει να αφιερώσει το ταλέντο του στην προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος».

Συνολικά ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ «απένειμε χάρη σε 73 πρόσωπα και μετέτρεψε τις ποινές άλλων 70», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό οίκο.

Ο Τραμπ απέφυγε πάντως να δώσει χάρη στον εαυτό του, σε μέλη της οικογένειάς του ή στον δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή των ανεπιτυχών προσπαθειών του Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020. Ο Τζουλιάνι δεν κατηγορείται για κάποιο αδίκημα, όμως ερευνητές ελέγχουν τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

«Για να θεραπευτούμε και να θυμόμαστε»: Μπάιντεν και Κάμαλα τίμησαν τα 400.000 θύματα της Covid

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: