Να και ένα …”καλό” από τον κορωναϊο: To lockdown βοήθησε στην πρόοδο της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα

File Photo: Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ




Άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού The Economist αναφέρεται στο επίπεδο ψηφιοποίησης στην Ελλάδα, η οποία πριν την υγειονομική κρίση ήταν ουραγός στην Ευρώπη τόσο ως προς την ταχύτητα του ίντερνετ στη χώρα όσο και ως προς την κυριότητα υπολογιστών και laptop αλλά και τις αγορές μέσω διαδικτύου.

Σχολιάζεται πως η «Βίβλος» του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ένα κυβερνητικό σχέδιο το οποίο αποτελείται από 400 διαφορετικά projects και έχει στόχο τη βελτίωση της χώρας στον τομέα αυτό ώστε φτάσει σε επίπεδο αντίστοιχο με τους ευρωπαίους εταίρους της μέχρι το 2025 βρίσκεται αρκετούς μήνες πίσω σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα.

Το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τις 11 Ιανουαρίου έχει βοηθήσει ώστε να σημειωθεί πρόοδος και στον τομέα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναφέρεται πως σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μπορεί να ζητηθεί από τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η διεξαγωγή του συνόλου των μαθημάτων με εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σημειώνεται πως κατά το πρώτο lockdown του Μαρτίου οι δάσκαλοι των θετικών επιστημών δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε αντίθεση με πολλούς δασκάλους θεωρητικών μαθημάτων που αρνήθηκαν να συνεργαστούν. Η Υπουργός Παιδείας, N. Κεραμέως, δήλωσε σχετικά πως «τώρα είναι υποχρεωτική η εξ αποστάσεως μάθηση και ξεκινά η λειτουργία ενός νέου προγράμματος μαθημάτων».

Πλέον, οι δάσκαλοι που αρνούνται να εμφανιστούν σε εξ αποστάσεως μάθημα ελέγχονται πειθαρχικά. Η Υπουργός πρόσθεσε πως όταν ανέβηκε στην εξουσία η νέα Κυβέρνηση τα ελληνικά σχολεία διέθεταν μόνο 4.500 φορητούς υπολογιστές. Τώρα έχουν διατεθεί πάνω από 90.000 tablets και laptops, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικές δωρεές.

Η εταιρεία Cisco έχει εγκαταστήσει μια πλατφόρμα Webex που επιτρέπει την ταυτόχρονη πρόσβαση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι καθηγητές έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά σεμινάρια. Ακόμα και όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του εκπαιδευτικού προγράμματος, όπως επισημαίνει η Υπουργός Παιδείας.

Με την έναρξη του δεύτερου lockdown το Νοέμβριο τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα εξ αποστάσεως διδασκαλίας το οποίο ξεσήκωσε αντιδράσεις τις πρώτες ημέρες, με την κατάσταση πάντως να εξομαλύνεται γρήγορα στη συνέχεια.

Το δημοσίευμα κλείνει με το σχόλιο πως το συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει βοηθήσει την Υπουργό να έχει εποπτεία στο σύνολο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέχρι και τις σχολικές εκδρομές. 

«Στόχος μας είναι η αποκέντρωση του συστήματος, αλλά στην παρούσα φάση (το παλιό σύστημα) έχει βοηθήσει πολύ», αναφέρει η κα Κεραμέως.

ΠΗΓΗ: The Economist – The lockdown has helped Greece to digitize

Σεπτέμβριο 2021 το αντίο της frau Μέρκελ: Η Γερμανία τα έχει… χαμένα από τώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: