Μετά τη Θεσσαλονίκη τρομάζει η κατάσταση στην Αττική: 444 κρούσματα, 350 διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας έφτασαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, Δευτέρα 11 Ιανουάριου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ




Κάπως καλύτεροι ήταν οι αριθμοί των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων χθες, όμως εκφράζονται φόβοι για την Αττική. Η έκθεση του ΕΟΔΥ για χθες, 11 Ιανουαρίου 2021, αναφέρει 444 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο και 39 θανάτους από Covid-19. Την ίδια ώρα 350 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τις αρχές ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και δεν αποκλείεται η παράταση του lockdown λίγα 24ωρα πριν από τη νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα (χθες) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145.179, εκ των οποίων 52,2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.630 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.957 (30,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 350 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 242 (69, 1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 962 ασθενείς από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 39 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.302 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.130 (59%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

Σημειώνουμε ότι τα τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο είναι πολύ λιγότερα, λόγω της Κυριακής, οπότε υπάρχει και η αντίστοιχη μείωση των κρουσμάτων.

Φόβο για τρίτο κύμα της πανδημίας κορονοϊού εκφράζουν οι επιστήμονες και κάνουν λόγο για παράταση του lockdown ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που διαπιστώνεται ήδη στην Αττική.

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί αρνητική εντύπωση για την Αττική είναι ότι μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 59 κρούσματα κορονοϊού τη στιγμή που σε όλη τη Θεσσαλονίκη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 56 κρούσματα.

Αν επιβεβαιωθούν, βέβαια, οι πιο απαισιόδοξοι, το σύστημα υγείας θα πιεστεί και πάλι σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες τόσο και στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Θεμιστοκλέους: Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί – 1.348.425 δόσεις από την Pfizer έως το τέλος Μαρτίου

«Σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της» ενώ «στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων», κίνδυνος που υφίσταται ακόμα και τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουν, προς το παρόν, εγκριθεί όλα τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι ο αριθμός είναι «ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις».

«Σε αυτές τις δόσεις υπάρχει περίπτωση να προστεθούν ακόμα 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις και άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αυξήσουν αντίστοιχα τις δόσεις που θα παραλάβει η χώρα μας έως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θεοδωρίδου: Σημαντικό βήμα προόδου, η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

Στη Βοιωτία: Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου (6 το πρωί) στην περιφερειακή ενότητα της Βοιωτίας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

– Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

– Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

– Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

– H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

– H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

– H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω περιφερειακής ενότητας .

– H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.

  • Γεωγραφική κατανομή των 444 κρουσμάτων

Η κατανομή των 444 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

15 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

21 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

20 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

59 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

56 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

27 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

13 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

8 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε.Χίου

2 κρούσματα υπό διερεύνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: