«Κοκκινίζει» η Αττική μετά τη λειτουργία του λιανεμπορίου: Για «σκληρό» lockdown τον Μάρτιο προειδοποιούν οι ειδικοί

File Photo Καταναλωτές περιμένουν στην είσοδο καταστήματος στον πεζόδρομο της Ερμού στο εμπορικό κέντρο των Αθηνών, κατά την διάρκεια της πρώτης Κυριακής επαναλειτουργίας καταστημάτων λιανικής, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται, ενώ παράλληλα μεγαλώνει και ο αριθμός των μολυσμένων από τον νέο μεταλλαγμένο ιό.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε Αττική και βόρεια Ελλάδα (συνολικά 59), ενώ αρκετά από αυτά θεωρούνται «ορφανά», καθώς δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο επιθετικός και εξαπλώνεται γρηγορότερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.

Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από μια και μόνο ημέρα.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τα τεστ που γίνονται. Πρέπει να δούμε αν είναι μια τυχαία αύξηση, αν θα επιβεβαιωθεί η τάση αύξησης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να υπάρχει αύξηση, όπως το άνοιγμα μετά από το πολύ αυστηρό lockdown, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει. Αναζητείται μια καλή ισορροπία ώστε οι τυχόν αυξήσεις να είναι υπό έλεγχο. Ασφαλώς και η νέα μετάλλαξη που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας είναι κι αυτή μια παράμετρος». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει ετοιμότητα για να ληφθούν μέτρα εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην κολχικίνη, ο καθηγητής δήλωσε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν να έχει αποτέλεσμα, ότι είναι ασφαλής, δίνεται με ενδείξεις, αλλά δεν πρέπει να θεωρεί ο κόσμος ότι είναι το φάρμακο για τον κορωναϊό επαναλαμβάνοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα.

Έως τώρα, διψήφια νούμερα των νέων διαγνώσεων κορωναϊού καταγράφουν οι περιφερειακές ενότητες Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12).

Παρόλο που στις περιοχές της Λέσβου και της Βοιωτίας υφίσταται ακόμη αυστηρό lockdown, το οποίο παρατάθηκε έως την 1η Φεβρουαρίου, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε αριθμό.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα στις ενότητες της Χαλκιδικής (16 κρούσματα), Εύβοιας (38), Ξάνθης (12), Λάρισας (37), Καρδίτσας (14), Μυκόνου (6 κρούσματα).

Αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

Στο μικροσκόπιο τίθεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, μετά τη χθεσινή επιδημιολογική εικόνα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, καθώς τα μισά από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων εμφανίζονται σε περιοχές της πρωτεύουσας (427). Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου ή όχι, πάντως οι επιδημιολόγοι είχαν κάνει λόγο για αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι έχουν ανοίξει και τα σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Για τις μεταλλάξεις του κορωναϊού που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και πώς αυτές επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωναϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη». Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει», ενώ ανέφερε πως για την εν λόγω εξέλιξη ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορωναϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση… Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου«, σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%». Παράλληλα, δήλωσε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα». Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν πως η χώρα έχει υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της λοίμωξης του κορωνοϊού, του Rt. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ο δείκτης Rt ήταν 0,87 έχοντας σημειώσει άνοδο από την αμέσως προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά που ήταν 0,77.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κεντρικός τομέας Αθηνών και τα προάστια. Χθες ανακοινώθηκαν 113 νέα κρούσματα από το κέντρο της Αθήνας, 76 από τα βόρεια και 67 από τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές.

Στη Δυτική Αττική εντοπίστηκαν ακόμη 28 νέα κρούσματα. Ο δήμος βρίσκεται σε lockdown έως την 1η Φεβρουαρίου. Ο κ. Χαρδαλιάς έχει κάνει έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Αύξηση παρουσιάζεται και στις εισαγωγές των ασθενών από κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής. Χθες έγιναν 150 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Οι 77 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αμαλία Φλέμινγκ». Μέχρι στιγμής νοσηλεύονται 611 ασθενείς, εκ των οποίων οι 140 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Οpen TV, skai.gr

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Η AstraZeneca καρφώνει τις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη άργησε, υποσχεθήκαμε μόνο να κάνουμε ό,τι μπορούμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: