Ιδέες αγγλικής σκηνοθεσίας “σκοτώνουν” την Κύπρο: Επιμονή των Τούρκων στα δυο κράτη-διχοτόμηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Λευκωσία 13 Ιανουαρίου 2021. ΓΤΠ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Βολιδοσκοπήσεις και για δυο Αντιπροέδρους στη “νέα Κύπρο”. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν με την κάθοδο του Βρετανού Ράαμπ – Και η τουρκική «μετακίνηση» στη συνομοσπονδία

Την πρωτοκαθεδρία των διπλωματικών χειρισμών ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα συγκληθεί αρχές Μαρτίου, επιδιώκουν και πάλιν οι Βρετανοί. Η «δυναμική επιστροφή», μετά την περιπέτεια του Brexit, συνδέεται και με βολιδοσκοπήσεις διαφόρων ιδεών, που κατά τους Βρετανούς, αποσκοπούν στην γεφύρωση των διαφορών, που υπάρχουν.

Η κάθοδος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, Ντόμινικ Ράαμπ, αυτή την εβδομάδα ( 4 Φεβρουαρίου), αποτελεί επίσημη πρόβα για να συζητηθούν μια σειρά ζητήματα, που αφορούν την Πενταμερή, αλλά και τις σχέσεις των δυο χωρών. Γιατί προφανώς, θέματα προς συζήτηση δεν θα θέσουν μόνο οι Βρετανοί.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προηγήθηκε η επίσκεψη, στις 21-22 Ιανουαρίου, του αναπληρωτή Πολιτικού Διευθυντή του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma. Πολλά από αυτά  που έχει αναφέρει ο Βρετανός αξιωματούχος δεν άρεσαν ποσώς στη Λευκωσία, αλλά ούτε και στην Αθήνα, την οποία επίσης επισκέφθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί περιγράφουν μια χαλαρή ομοσπονδία, επικαλούμενοι και τα όσα έχουν δηλωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία θα αποτελείται από δύο community states (σ.σ. κυριαρχία των κοινοτήτων), με πολλές αρμοδιότητες ενώ η κεντρική κυβέρνηση θα διασφαλίζει την κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

Παράλληλα, μια ιδέα που έχει παρουσιασθεί είναι για έναν (εκ περιτροπής) Πρόεδρο, χωρίς εν πολλοίς αρμοδιότητες και δύο Αντιπροέδρους ( ένα Ελληνοκύπριο και ένα Τουρκοκύπριο), που θα εκφράζουν την «ισότητα». Περαιτέρω, φαίνεται να ευνοούν τη μια τουρκοκυπριακή ψήφο για τις αποφάσεις και ένα μικρό ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο ( 4 Ε/κ 2 Τ/κ). Το Λονδίνο ευνοούν την αποδοχή της «πολιτικής ισότητας», την οποία οι Τούρκοι περιγράφουν ως «κυριαρχική ισότητα».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι θα επιμένουν σε λύση κρατών, κάποια στιγμή θα «μετακινηθούν» προς τη συνομοσπονδία και θα θεωρηθεί ως υποχώρηση και κοντά στη «χαλαρή ομοσπονδία». Οπότε θα πέσουν όλοι στην ελληνική πλευρά για να αξιοποιήσει την «υποχώρηση» των Τούρκων.

Πάντως από την Ε.Ε έχει ξεκαθαριστεί, διά του Τζοζέπ Μπορέλ, πως η Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση δυο κρατών στο νησί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η «ιδεολογία» των αρπαχτικών και το κληρονομικό DNA: Ο Αναστασιάδης δεν είναι πειστικός από την κοινωνία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: