Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Μεξικού συζήτησαν πως θα αλλάξουν την μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο. EPA, Doug Mills / POOL
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε χθες, σχέδια για την αντιστροφή των μεταναστευτικών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ, με τον πρόεδρο του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σύμφωνα με ένα κείμενο καταγραφής της τηλεφωνικής συνομιλίας, που δημοσιοποίησε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο μεξικανός πρόεδρος ανέφερε ότι στην πρώτη τους συνδιάλεξη με τον Τζο Μπάιντεν αφότου ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν για τη μετανάστευση, την πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς και τη διμερή συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη.

Η συνδιάλεξη, χθες το απόγευμα, ήταν «ευχάριστη», χαρακτηρίστηκε από αμοιβαίο «σεβασμό» και όλα δείχνουν ότι η διμερής σχέση θα είναι καλή και αμοιβαία επωφελής, διαβεβαίωσε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ σε σύντομη ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το Μεξικό θα κληθεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο ως προς την πολιτική του Τζο Μπάιντεν σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.

Την περασμένη εβδομάδα, η μεξικανική κυβέρνηση συνέβαλε στον συντονισμό των κινήσεων για να μην προχωρήσει καραβάνι περίπου 8.000 μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής που ήθελε να φθάσει στα σύνορα των ΗΠΑ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Δημοκρατικό.

Η σχέση των δύο χωρών γνώρισε ασυνήθιστα πολλές εντάσεις τα τελευταία χρόνια. Τελευταία, οι μεξικανικές αρχές επικρίθηκαν έντονα για την απόφασή τους να μην ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας στρατηγού ε.α. Σαλβαδόρ Σιενφουέγος μετά την απέλασή του από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, που τον κατηγορούσαν πως ενέχεται σε διακίνηση ναρκωτικών.

Νωρίτερα χθες ο μεξικανός πρόεδρος έκρινε πως η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA) θα όφειλε να διενεργήσει εσωτερική έρευνα για το πώς συγκεντρώθηκαν στοιχεία σε βάρος του στρατηγού Σιενφουέγος.

Η σύλληψη του πρώην υπουργού Άμυνας τον Οκτώβριο στο Λος Άντζελες προκάλεσε αναστάτωση στο Μεξικό, που αντέδρασε επιβάλλοντας περιορισμούς στη συλλογή πληροφοριών από πλευράς DEA.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ με τη σειρά του προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον δημοσιοποιώντας τον εκτενή φάκελο της υπόθεσης, που οι αμερικανικές διωκτικές αρχές είχαν παραδώσει στις μεξικανικές ομόλογές τους εμπιστευτικά.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States, Μεξικό, Mexico

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Μπόρις Τζόνσον: Ανυπομονούν να συνεργαστούν…

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: