Η Ιταλία θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων

File photo: Οι εγκαταστάσεις της Pfizer στο Λαμπάρο, έξω από τη Ρώμη. EPA/CLAUDIO PERI μέσω ΚΥΠΕ
Η Ιταλία σκοπεύει να κινηθεί νομικά “τις επόμενες ημέρες” εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων που έχει αναπτύξει κατά της Covid-19.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες, Τρίτη, ο επικεφαλής της ιταλικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας Ντομένικο Αρκούρι που τόνισε ότι “η προστασία της υγείας των Ιταλών πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη”.

“Η εκστρατεία εμβολιασμού δεν μπορεί να καθυστερεί, ακόμη περισσότερο η χορήγηση της δεύτερης δόσης (του εμβολίου) σε πολλούς Ιταλούς που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση”, πρόσθεσε ο κ. Αρκούρι.

Την Παρασκευή η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τις ποσότητες των εμβολίων για τις οποίες έχουν δεσμευθεί, προκαλώντας την αγανάκτηση των ευρωπαϊκών χωρών που ήδη δέχονται επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19.

Την επομένη οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν ότι κατήρτισαν “ένα σχέδιο” για να περιορίσουν στη μία εβδομάδα τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της.

Ωστόσο ο επικεφαλής της ιταλικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας επισήμανε ότι η Ρώμη ενημερώθηκε από την Pfizer ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Η Ιταλία, όπου οι παραδόσεις εμβολίων μειώθηκαν ήδη κατά 29% αυτή την εβδομάδα, ανησυχεί κυρίως για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό. Στη χώρα έχουν ήδη εμβολιαστεί ήδη 1,2 εκατ. άνθρωποι.

Η Pfizer ενημέρωσε τη Ρώμη “όχι μόνο ότι οι δόσεις που δεν παραδόθηκαν αυτή την εβδομάδα, μονομερώς και χωρίς ενημέρωση, δεν θα παραδοθούν ούτε την επόμενη εβδομάδα, αλλά επιπλέον ότι θα υπάρξει και νέα μικρή μείωση των παραδόσεων”, επισήμανε ο Αρκούρι.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ρώμη, Ιταλία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ομιλία σε κλειστό χώρο μεταδίδει τον κορωναϊό όσο ο βήχας: Βρετανική έρευνα με επικεφαλής Έλληνες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: