Η Φώφη Γεννηματά ζητεί να έρθει στη Βουλή το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης

File photo: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά στο βημα της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Την κορυφαία διαδικασία ελέγχου της κυβέρνησης, δηλαδή τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης, αξιοποιεί από νωρίς το πρωί το Κίνημα Αλλαγής για το ζήτημα της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Είναι η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και η κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή για το διαχειριστεί, διότι αφορά το μέλλον της χώρας και όχι το μέλλον της κυβέρνησης», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μιλάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ουσία προωθεί κατεδαφίσεις» και ζήτησε να έρθει στη Βουλή το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική και η κυβέρνησή της οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής», είπε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Στόχος δικός μας είναι κανένα ευρώ, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ, χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα, είπε η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι πλέον το έλλειμμα πόρων αλλά το έλλειμμα ολοκληρωμένης ουσιαστικής και προοδευτικής πολιτικής, από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Τα 70 δισ. που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να αφορούν τους πολλούς» είπε η κυρία Γεννηματά και ιεράρχησε τις κατανομές που πρέπει να γίνουν ως εξής:

-πρόσθετα άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διατεθεί περίπου το 20% του προγράμματος.

-μέτρα κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια 2ετία από τώρα, με το 10% του Προγράμματος, με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

-ολοκλήρωση δημόσιων και κοινωνικών υποδομών αλλά και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, μέσα σε μια 3τία από τώρα, με το 20% των πόρων του προγράμματος.

– κύριο βάρος στις επενδύσεις με στροφή στην παραγωγή, στην ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, τη στήριξη για το μετασχηματισμό των ΜΜΕ, την αγροτική οικονομία, μέσα σε ένα 4ετές πρόγραμμα, με το 50% των πόρων του προγράμματος.

Βασική επιδίωξη, τόνισε επίσης η Φώφη Γεννηματά, πρέπει να είναι κατάργηση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατεθεί το 1% του ΑΕΠ για τις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

«Το δικό μας πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης διασφαλίζει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει τα προβλήματα δομικά και όχι διαχειριστικά και στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς», είπε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας:

« Η αρχή πρέπει να γίνει από το κράτος με την αποκομματικοποίησή του, την αξιοκρατία παντού και την ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, με τη διαφάνεια και την ουσιαστική αποκέντρωση. Έμφαση πρέπει να δοθεί εξάλλου στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και επανένταξης των ανέργων που είναι κλειδί για την εποχή που έρχεται.

Ιδίως, ζήτησε το τραπεζικό σύστημα να απελευθερωθεί από το βραχνά των κόκκινων δανείων και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με μία ενιαία band bang, με τη συμμετοχή κράτους, ιδιωτών και τραπεζών.

Εργασιακές σχέσεις και φορολογικό

Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη νέας ρύθμισης για τις εργασιακές σχέσεις ώστε να μην είναι οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα και το κράτος να εγγυηθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.

Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι απαιτούνται αλλαγές που θα κλείνουν την πόρτα της φοροδιαφυγής, που θα δημιουργούν βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, που θα στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση και θα αξιοποιεί τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν θα αφήνει κανένα μόνο του.

«Προϋπόθεση για την επιτυχία της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων είναι η διαφάνεια στη διαχείρισή τους, να καταργηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια», τόνισε η κ. Γεννηματά και σημείωσε:

«Οι απευθείας αναθέσεις που παρακολουθούμε δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη διαφάνεια της διαχείρισης των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης, αντίθετα δημιουργούν τον φόβο για “πάρτι συμφερόντων”.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων, τα χρήματα αυτά για να πλουτίσουν περισσότερο», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει στη Βουλή για να συζητηθεί το θέμα του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί τα κονδύλια αυτά είναι ίσως η μεγαλύτερη και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και ξεπερνά τη θητεία της κυβέρνησης που δεν έχει λευκή επιταγή για τη διαχείρισή του.

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο ούτε για το Ταμείο Ανάκαμψης ούτε όμως και για τις επιπτώσεις της διαχείρισης της πανδημίας.

«Με την επίκαιρη επερώτηση που συζητούμε σήμερα, θέλουμε να πυροδοτήσουμε τον δημόσιο διάλογο που σήμερα είναι ανύπαρκτος. Αλλάξετε ρώτα τώρα για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις που δεν θα έχουν επιστροφή», είπε η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν περιθώρια να αξιοποιηθούν οι πόροι που ανήκουν στον ελληνικό λαό και προέκυψαν από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση της κυβέρνησης, για το ταμείο ανάκαμψης, δεν αφορά τους πολλούς αλλά τους λίγους, απουσιάζει ουσιαστική αναφορά για τις κοινωνικές υποδομές και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Ο δρόμος είναι ο προοδευτικός δρόμος που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής: “κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική ανταποδοτικότητα επενδύσεις με προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή”», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Γεννηματά: Εθνική αναγκαιότητα η αναβάθμιση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: