Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η εξαγγελία νέων μέτρων για στήριξης της οικονομίας που πλήττεται από τα περιοριστικά μέτρα, τα προβλήματα των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, η έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η προετοιμασία της νέας πενταμερούς για το Κυπριακό και οι θέσεις των δύο πλευρών για τη μορφή της λύσης, οι πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία αναφέρεται στο θέμα των διαβατηρίων και συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη στην οποία αναφέρεται στο Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οξυγόνο €400 εκατ.», γράφει ότι η Κυβέρνηση ρίχνει χρήμα για διάσωση της οικονομίας. Αλλού γράφει ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζητά από τους δύο ηγέτες την υλοποίηση ΜΟΕ και την αποφυγή επιθετικής ρητορικής. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου στην «Α» στην οποία δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να πάρει τη λίστα Γιωρκάτζη στην Ολομέλεια.

Στο κύριο του θέμα ο «Πολίτης» προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα με τίτλο «Εκατό φορές να μην `έμπλεκα` με τα διαβατήρια» και στην οποία ο Πρόεδρος αναφέρει ότι εάν ήξερε ότι θα κατέληγαν να του αποδίδονται προθέσεις ή ότι τάχα εμπλέκεται στη διαφθορά δεν θα το έκανε ποτέ. Αλλού αναφέρεται στο χρονικό, το όραμα και το άγνωστο κόστος της Πλατείας Ελευθερίας. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του νέου Προέδρου της ΟΕΒ Αντώνη Αντωνίου στον «Π» ο οποίος αναφέρει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι εξαιρετικά επώδυνοι για την οικονομία.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βουτιά με `σωσίβιο` από ΟΗΕ» αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν πριν από την Πενταμερή για αποτροπή αποτυχίας. Αλλού γράφει ότι το νέο πακέτο στήριξης περιλαμβάνει 400 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να συνδράμουν στην ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Με τίτλο «Πρόταση ΑΚΕΛ για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό» η εφημερίδα «Χαραυγή» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην πρόταση του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία προνοεί επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ, μετατροπή πλαισίου Γκουτέρες σε στρατηγική συναντίληψη, συνολική λύση του Κυπριακού και αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νεκροταφείο μετατρέπεται η ύπαιθρος στη Λεμεσό. Αλλού αναφέρεται στο νέο πακέτο στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων που παρουσίασαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Το ενοίκιο προστίθεται στις ανησυχίες του COVID» γράφει ότι η υποχρέωση καταβολής ενοικίων επιδεινώνει τα προβλήματα για τις κλειστές επιχειρήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει στην έκθεσή του ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μιας λύσης στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο τι σημαίνει το Brexit για τις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινής της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χ. Γεωργιάδης: Η διχοτόμηση προκύπτει εκ των πραγμάτων», γράφει ότι μια ζοφερή κατάσταση περιγράφει για το Κυπριακό στη συνέντευξή του στην «Κ», ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Αλλού αναφέρεται στον «μετασεισμό της εποχής Τραμπ». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Κυπριακό και στα ΜΟΕ που θέτει στον ΟΗΕ ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ολέθριος εναγκαλισμός τουρκικών θέσεων», γράφει ότι τουρκικής προέλευσης είναι η χαλαρή ομοσπονδία και ότι με έγγραφο οι Βρετανοί «καρφώνουν» τον Πρόεδρο.  Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι επιβάλλεται σχεδιασμός για γρήγορο εμβολιασμό. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στον αστερισμό του δεύτερου lockdown.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θάλεια Νεοφύτου/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Η επιστροφή των ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ: Από τη Δευτέρα κάθε βράδυ στις 8 ζωντανά στο OPEN

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: