Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις συνθήκες στις φυλακές της Αιγύπτου 10 χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη

File photo: Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ και φωτογραφίες κρατουμένων στις αιγυπτιακές φυλακές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο. EPA / Mohammed Badra μέσω ΚΥΠΕ
Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται επί μήνες ή χρόνια σε συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε υπερπλήρεις φυλακές στην Αίγυπτο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι κρατούμενοι λαμβάνουν ανθυγιεινό φαγητό, μένουν στο σκοτάδι, σε κελιά με κακό εξαερισμό με λίγο ή καθόλου φρέσκο αέρα και σε ακατάλληλες συνθήκες με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και τουαλέτες.

Η ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη προκαλεί ανώφελα δεινά στους κρατούμενους και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί και στον θάνατό τους, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η επικοινωνία των κρατούμενων με τους συγγενείς τους είναι πολύ περιορισμένη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους απαγορεύεται εντελώς, με την έκθεση της ΜΚΟ να αναφέρει ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν κάποια ενιαία στρατηγική για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωναϊού στις φυλακές.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει τις εμπειρίες 67 ατόμων υπό κράτηση, 10 από τα οποία πέθαναν στη φυλακή, ενώ άλλα δύο λίγο μετά την αποφυλάκισή τους το 2019 και το 2020.

Η έρευνα της ΜΚΟ, 10 χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, διεξήχθη κυρίως από τον Φεβρουάριο ως τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα.

Η Διεθνής Αμνηστία συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι οι σωφρονιστικές αρχές “στοχοθετούν κρατούμενους που επικρίνουν το καθεστώς και τους στερούν φαγητό ή οικογενειακές επισκέψεις”, κατήγγειλε ο Μάρκους Μπέεκο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 114.000 άνθρωποι κρατούνται στις φυλακές της Αιγύπτου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες για βασανιστήρια και κακές συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της χώρας. Ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Al Ahram έκανε λόγο για “αρνητικές φήμες”.

Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών μετέδωσε ένα βίντεο από τη διαβόητη φυλακή Τόραχ στο Κάιρο, στο οποίο εμφανίζονται κρατούμενοι να δέχονται υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα, να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν ή να μαγειρεύουν.

Με πληροφορίες απο dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάιρο, Αίγυπτος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της ΕΕ η ρωσική καταστολή στις διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: