Αιθιοπία: Για «σοβαρές καταγγελίες» για βιασμούς και σεξουαλική βία στο Τιγκράι κάνει λόγο ο ΟΗΕ

File Photo O πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Αχμετ έδωσε εντολή στον στρατό της χώρας να εισβάλλει και να καταλάβει την περιφέρεια του Τιγκράι. EPA/STR μέσω ΚΥΠΕ




Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι έχει λάβει “ανησυχητικές” καταγγελίες για σεξουαλική βία στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου η κυβέρνηση εξαπέλυσε τον Νοέμβριο στρατιωτική επιχείρηση.

Οι καταγγελίες αυτές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρόσωπα αναγκάστηκαν να βιάσουν μέλη της οικογένειάς τους και ότι γυναίκες αναγκάστηκαν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις προκειμένου να αποκτήσουν “είδη πρώτης ανάγκης”.

“Ανησυχώ πολύ για τις σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική βία στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, κυρίως για τον μεγάλο αριθμό βιασμών” στην περιοχή της Μέκελε, πρωτεύουσα της επαρχίας, δήλωσε χθες η Πραμίλα Πάτεν, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε περίοδο συγκρούσεων.

“Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις εχθροπραξίες στο Τιγκράι να υιοθετήσουν πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας”, τόνισε.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αρχών της επαρχίας Τιγκράι, που ανήκουν στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF), με το οποίο οι σχέσεις της κυβέρνησης ήταν οξυμένες τους τελευταίους μήνες.

Ο Άμπιι, που το 2019 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, κήρυξε στις 28 Νοεμβρίου τη νίκη του στρατού μετά την κατάληψη της Μέκελε. Ωστόσο κάποια στελέχη του TPLF έχουν καταφύγει σε γειτονικές, ορεινές περιοχές και έχουν προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν τη μάχη.

Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμος επίσημος απολογισμός για τους νεκρούς από τις συγκρούσεις, όμως το International Crisis Group (ICG) κάνει λόγο για “πολλές χιλιάδες νεκρούς στις μάχες”.

Στην ανακοίνωσή της η Πάτεν υπογράμμισε ότι “τα ιατρικά κέντρα είναι αντιμέτωπα με αυξημένη ζήτηση έκτακτης αντισύλληψης και τεστ για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, κάτι που αποτελεί συχνά ένδειξη σεξουαλικής βίας”.

Κάλεσε επίσης να υπάρξει πλήρης ανθρωπιστική πρόσβαση στο Τιγκράι, κυρίως στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και “τους καταυλισμούς προσφύγων, όπου οι νεοαφιχθέντες έκαναν λόγο για σεξουαλική βία”.

Η έκκληση αυτή αφορά κυρίως “περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία που βρίσκονται στη Σίρε (μια πόλη όπου έχει δημιουργηθεί καταυλισμός προσφύγων) και τα περίχωρά της, όπου ζουν σε ακραίες συνθήκες, με πολλούς να κοιμούνται, σύμφωνα με πολλές πηγές, στο ύπαιθρο, χωρίς νερό και φαγητό”.

Η Πάτεν αναφέρθηκε και στις συνθήκες διαβίωσης περισσότερων από 59.000 Αιθιόπων που έχουν καταφύγει στο γειτονικό Σουδάν.

Στις αρχές Ιανουαρίου η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας είχε μεταδώσει ένα βίντεο στο οποίο ένας άνδρας που δεν κατονομαζόταν και φορούσε στρατιωτική στολή εξέφραζε την ανησυχία του για τους βιασμούς στη Μέκελε, παρά το γεγονός ότι “είναι παρούσες η ομοσπονδιακή και η τοπική αστυνομία”.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Και η Πολωνία ενδέχεται να κινηθεί νομικά για τις καθυστερήσεις της Pfizer – Οι Ούγγροι αγοράζουν το ρωσικό εμβόλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: