Εντυπωσιακή αρνητική(;) εξέλιξη: “Αγαπητέ (Değerli) Ταγίπ, ας μιλήσουμε” γράφει ο Μακρόν στον Ερντογάν…

File Photo: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανούελ Μακρόν και ο Τ;αγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους στο Παρίσι. EPA, LUDOVIC MARIN




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας L’ Opinion δημοσιεύεται άρθρο του Jean-Dominique Merchet, με τίτλο: « Αποκλειστικό – Η Επιστολή του Μακρόν στον Ερντογάν: “Αγαπητέ Ταγίπ, ας μιλήσουμε!”»

Γράφει σχετικά ο δημοσιογράφος:

Η L’Opinion πληροφορήθηκε για μια πρόσφατη επιστολή που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του.

Μετά από μήνες διαμάχης, η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας συνεχίζεται, όπως ανέφερε η L’ Opinion, τη Δευτέρα. Σε επιστολή της 10ης Ιανουαρίου, την οποία γνωρίζει l’Opinion, ο Πρόεδρος Macron απευθύνεται στον Τούρκο ομόλογό του σε φιλικό τόνο, απαντώντας στις ευχές του.

«Değerli Tayyip, ας μιλήσουμε! Στη διάθεσή σας για μια τηλεδιάσκεψη», έγραψε με το χέρι του ο Γάλλος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας την τουρκική λέξη «Değerli» που σημαίνει «αγαπητέ».

Εκφράζοντας τις ευχές του, «ευχές σε εσάς και τον τουρκικό λαό για ευτυχία και αρμονία», ο Emmanuel Macron συμφωνεί να επαναλάβει τον διάλογο με την Άγκυρα.

«Όπως και εσείς, θεωρώ ότι η καταπολέμηση της επιδημίας του Covid-19 […] απαιτεί μια συλλογική απάντηση, επιθυμώ πολύ να συνομιλήσω μαζί σας τις επόμενες μέρες. Θα μπορούσαμε επίσης να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να συζητήσουμε τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως τις προοπτικές της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας».

«Εύχομαι το έτος 2021 να είναι το έτος της επιστροφής στη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη θετική συμβολή της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο Προέδρων.

Η επιστολή του Elysée έγινε σε συνέχεια επίσημης τουρκικής επιστολής, με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου. Υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο Erdogan, απευθυνόταν στον Γάλλο ομόλογό του.

«Αγαπητέ Εμμανουήλ», καθώς μόλις είχε ενημερωθεί ότι ο Emmanuel Macron υπέφερε από τον κορονοϊό. «Εκ μέρους του λαού μου, εμού του ιδίου και της οικογένειάς μου, σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για ταχεία ανάρρωση», έγραφε ο Recep Tayyip Erdogan , ευχόμενος στον Πρόεδρο Macron, «Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος».

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσέθετε: «Θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας σχετικά με τον κοινό μας αγώνα ενάντια στην επιδημία […], τις διμερείς μας σχέσεις και τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., καθώς και τα περιφερειακά ζητήματα».

Όπως ανέφερε η L’Opinion στις 11 Ιανουαρίου, ήρθε η ώρα για κατευνασμό, από τα μέσα Δεκεμβρίου, πρώτα με τη μορφή ενός είδους «λεκτικής κατάπαυσης του πυρός» μετά από δεκαπέντε μήνες αμοιβαίων ανταλλαγών αλληλοκατηγοριών.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις αρχές Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Erdogan αρνήθηκε να μιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του ο οποίος προσπαθούσε να τον βρει. Οι ευχές στο τέλος του έτους θα έχουν μια κατευναστική χρησιμότητα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα L’ Opinion 

Ο Ερντογάν τεστάρει τον Μπάιντεν για τους S-400: Το restart του υποκριτή με την Ε.Ε. και την Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: