File photo: Αναποδογυρισμένες καρέκλες σε κλειστό κατάστημα εστίασης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Το συνεχιζόμενο lockdown και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας πλήττουν άμεσα την εστίαση που πλέον απειλείται με αφανισμό.

Χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα έχουν να δουλέψουν πάνω από δυο μήνες με αποτέλεσμα να απειλούνται με λουκέτο, ενώ πολλοί μαγαζάτορες βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Άμεση συνέπεια είναι να απειλούνται και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με ένα εκατομμύριο εργαζόμενους να βρίσκονται στον αέρα.

Μιλώντας στο Οpen και στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο και στο click in shop καθώς και στην παράταση των χειμερινών εκπτώσεων που βρίσκεται προ των πυλών και μπορεί να σώσει έστω και στις… καθυστερήσεις την παρτίδα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε  το μέτρο του click in shop να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις κι όχι μόνο για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία. Ωστόσο, για την εστίαση, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος κι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στον Γολγοθά που ανεβαίνει η εστίαση και παρουσίασε την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος που έχει πληγεί όσο κανένας άλλος από τα lockdown.

«Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο. Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που έσφυζε από ζωή και τα μαγαζιά ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια… Ιδια τραγική εικόνα και στο Κολονάκι με πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο…», τόνισε ο κ. Καββαθάς

Μάλιστα επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια: «Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή»

Συνεχίζοντας στον ίδιο δραματικό τόνο, ο κ. Καββαθάς είπε ότι «οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο».

Ωστόσο, όπως είπε ο προεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς εμπλέκεται και μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε. ο κ. Καββαθάς.

Κλείνοντας, ο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Χατζηθεοδοσίου είπε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα», ενώ ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.

με πληροφορίες από Open και ethnos.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Την Παρασκευή οι αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal