Αντιδυτικό και κυνικό το μήνυμα του Ερντογάν για το Ολοκαύτωμα: Ομίλησε για γενοκτονίες, ξέχασε τους Αρμένιους!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Ο αναλυτής ELDAD BEN AHARON αναφέρεται σε κείμενό του στην εφημερίδα HAARETZ, στο μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, τονίζοντας ότι ήταν όσο λιγότερο ανώδυνο και όσο περισσότερο κυνικό.

Τίτλος του κειμένου: «Η αντίληψη του Erdogan για το Ολοκαύτωμα είναι κυνική, επιλεκτική και μεροληπτική»
Υπότιτλος: «Στο τρίλεπτο βίντεο – μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη «Εβραίος». Και από τη λίστα του για τις γενοκτονίες κάποιος απουσίαζε».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι είναι εμφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί την επέτειο ως εργαλείο στην πολιτική του ατζέντα και για τον λόγο αυτό αναφέρθηκε γενικόλογα στο Ολοκαύτωμα χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε μια φορά τη λέξη «Εβραίος».

Αυτός ο εννοιολογικός ρεβιζιονισμός του Ολοκαυτώματος που το αποξενώνει από τους Εβραίους- θύματά του, αποτυπώνεται και στον νέο τουρκικό ιστότοπο «WeRemember», όπου το Ολοκαύτωμα ορίζεται ως «η συστηματική, κρατική δίωξη και δολοφονία περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων από το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία και τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

  • Το μήνυμα αποκωδικοποιείται από τον αναλυτή ως εξής:

Μέρος των προσπαθειών του Erdogan να αναγνωριστεί ως ο de facto ηγέτης του ισλαμικού κόσμου χρειάζεται ένα γενικό αφήγημα περί εχθρότητας της Ευρώπης έναντι των μουσουλμάνων και τον ορισμό του Erdogan ως σωτήρα των βασανισμένων μουσουλμάνων.

Το αφήγημα αυτό τροφοδοτεί τη συνεχιζόμενη εκστρατεία του να θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας στη Δύση και την επιθετική διπλωματική του γλώσσα ιδιαιτέρως κατά της ΕΕ. Στο βίντεο, αναφέρθηκε σε διαδικτυακά εγκλήματα μίσους εναντίον μουσουλμάνων.

  • Γιατί τώρα;

Δεν είναι μόνο λόγω της πραγματιστικής προσέγγισης του Erdogan, η οποία εκμεταλλεύεται κάθε γεγονός που προωθεί την ατζέντα του, αλλά και επειδή εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο κύμα που βοήθησε στην υποκίνηση αντι-γαλλικού, αντιευρωπαϊκού συναισθήματος σε διάφορα μέρη του μουσουλμανικού κόσμου, το οποίο πυροδοτήθηκε μετά από ισχυρισμούς για βλασφημία κατά του Ισλάμ.

Αναπόσπαστο κομμάτι της επίθεσης του Erdogan στην Ευρώπη και τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτέλεσε η εξίσωση της σύγχρονης ισλαμοφοβίας με το Ολοκαύτωμα, ως ίδια μορφή ήπιου ρεβιζιονισμού, αν όχι υπερασπισμού, όπως φαίνεται στο βίντεο της Ημέρας του Ολοκαυτώματος. Πράγματι, ο Erdogan έχει δηλώσει ότι οι Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη υπόκεινται σε «εκστρατεία λιντσαρίσματος παρόμοια με εκείνη κατά των Εβραίων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις γενοκτονίες της Βοσνίας, της Ρουάντας και της Καμπότζης παράλληλα με το Ολοκαύτωμα, σημειώνοντας ότι «όλες αυτές οι γενοκτονίες υπενθυμίζουν στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη της». Αυτό αποτελεί υπενθύμιση στην αποτυχία της Δύσης να αποτρέψει αυτές τις φρικαλεότητες, μερικές από τις οποίες ήταν προϊόντα ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν αυτό που επέλεξε να παραλείψει: η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915. Την εθνοκάθαρση και τη μαζική δολοφονία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία περίπου 1,5 εκ. Αρμενίων, αναγνωρισμένη από πολλούς ιστορικούς και κοινοβούλια παγκοσμίως.

Κατά ειρωνικό τρόπο, επικαλέστηκε τη Σύμβαση Γενοκτονίας των Ηνωμένων Εθνών του 1948, που εκπονήθηκε από τον R. Limkin, του οποίου το αρχικό κίνητρο ήταν η οργή για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο εν λόγω μήνυμα προωθεί επιλεκτικά αξίες με το περιτύλιγμα του οικουμενισμού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – που ενισχύουν τις δικές του ισλαμικές παγκόσμιες ηγετικές φιλοδοξίες, ελέγχοντας ταυτόχρονα τον ορισμό της γενοκτονίας για να αποκλείσει ό, τι δεν ταιριάζει σε αυτό το αφήγημα.

Ωστόσο, παρόλο που το βίντεο του Erdogan ήταν τόσο αντιφατικό όσο και κυνικό, ο Τούρκος πρόεδρος χτύπησε μια ανοιχτή πόρτα. Ο εορτασμός της γενοκτονίας μιας ομάδας ως παγκόσμιου μαθήματος, διατρέχει πάντα τον κίνδυνο να αξιοποιηθεί για εντελώς διαφορετικούς στόχους, ακόμη και από αντισημίτες.

Παραδόξως, η παγκόσμια μνήμη του Ολοκαυτώματος, ειδικά κατά την εποχή της πανδημίας, είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί από αυταρχικούς ηγέτες για να δικαιολογήσουν τόσο κατασταλτικές πολιτικές όσο και ιστορικό ρεβιζιονισμό.

ΠΗΓΗ: ELDAD BEN AHARON στην εφημερίδα HAARETZ

Τρικούβερτος καυγάς στην τουρκική τηλεόραση για το Ισραήλ: Είστε απομονωμένοι – όχι δεν είμαστε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: