Σύγχρονη δουλεία στη Βραζιλία: Ζούσε αιχμάλωτη επί 40 χρόνια και εργαζόταν ως υπηρέτρια χωρίς να λαμβάνει μισθό

File Photo Από διαδήλωση ακτιβιστών κατά της σύγχρονης δουλείας EPA/POL/ ALEXANDER BECHER μέσω ΚΥΠΕ




Ανατριχιαστική είναι η περίπτωση σύγχρονης δουλειάς που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Βραζιλία. Μία 46χρονη γυναίκα δούλευε ως υπηρέτρια χωρίς μισθό ή ρεπό από την ηλικία των 8 ετών, όταν δόθηκε για υιοθεσία στην οικογένεια ενός καθηγητή πανεπιστημίου της περιοχής Πάτος ντε Μίνας.

Η 46χρονη βρέθηκε να ζει σε ένα μικρό δωμάτιο ενός διαμερίσματος στο Πάτος Ντε Μίνας, στη νοτιοανατολική πολιτεία Minas Gerais και εργαζόταν για την οικογένεια σχεδόν όλη τη ζωή της χωρίς αμοιβή ή ρεπό, σύμφωνα με τους επιθεωρητές εργασίας.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης της γυναίκας, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, είπε: «Της έδιναν φαγητό όταν πεινούσε, αλλά της είχαν στερήσει όλα τα δικαιώματα». Η γυναίκα κατάφερε να γράψει ένα σημείωμα στους γείτονές της, όπου σύμφωνα με τον Guardian τούς ζητούσε τρόφιμα και είδη υγιεινής, αφού δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γυναίκα εξαναγκάστηκε να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο συγγενή της οικογένειας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή του μετά τον θάνατό του. Πρόκειται για τη σύνταξη που πλέον θα λαμβάνει η ίδια. Η 46χρονη μεταφέρθηκε σε καταφύγιο και δέχεται την υποστήριξη ψυχολόγων προκειμένου να ξεπεράσει τον εφιάλτη που έζησε επί περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Όσο για τον καθηγητή, η οικογένεια του οποίου είχε υιοθετήσει την γυναίκα, τέθηκε σε αναστολή. Μάλιστα, αν κριθεί ένοχος για δουλεία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 8 ετών.

Σημειώνεται ότι καταναγκαστική οικιακή εργασία στη Βραζιλία είναι δύσκολο να διαπιστωθεί επειδή τα θύματα σπανίως αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως σύγχρονους σκλάβους, σημειώνουν οι αρχές. Από τα συνολικά 3.513 άτομα που εντοπίστηκαν να ζουν σε τέτοιες συνθήκες μεταξύ 2017 και 2019, μόνο τα 21 κρατούνταν σε οικιακή δουλεία.

HJ με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Απροκάλυπτος ο Μάας: Λέει όχι για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τη δικαιολογεί για τους S-400!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: