Βυσσοδομεί η Τουρκία στη Λιβύη: Φοβάται ακύρωση του ψευδομνημονίου της και συμμαχεί με τους ισλαμιστές “Μουφτήδες”

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον υποτακτικό ηγέτη του καθεστώτος της Τρίπολης, αλ Σαρατζ, στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




H Άγκυρα εξαγριώνεται όλο και περισσότερο με την Λιβυκή Μουσουλμανική Αδελφότητα, ειδικά καθώς η μέχρι πρότινος σύμμαχός της φαίνεται να αποδέχεται την απαίτηση της αποστολής του ΟΗΕ για τον διορισμό του Αγκίλα Σάλεχ, σημερινού Προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου, ως επικεφαλής του νέου προεδρικού συμβουλίου και του νυν υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης [GNA] Φατχί Μπασάγκα ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Όπως γράφει η “The Arab Weekly”, παράλληλα οργιάζουν οι φήμες ότι η Άγκυρα θέλει να εγκαταλείψει τη συνεργασία της με τη Λιβυκή Μουσουλμανική Αδελφότητα και να την αντικαταστήσει με το “Κίνημα των Μουφτήδων” όπως είναι γνωστή στην Λιβύη η “Μαχητική Ομάδα της Λιβύης”, μια οργάνωση που φημίζεται για την σκληροπυρηνική της δράση και η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει τους αντιπάλους της στην εξουσία.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης δείχνει να ανταποκρίνεται στην πρόταση της Αποστολής του ΟΗΕ. Όμως, αυτή η στάση θέτει ένα νέο δίλημμα για τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η Άγκυρα φοβάται ότι ο Αγκίλα Σάλεχ [δεξί χέρι του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ] με το που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, πιθανόν να ενεργοποιήσει διαδικασία ακύρωσης τoυ ψευδομνημονίου που υπέγραψε πριν ένα χρόνο η Τουρκία με τον αλ Σάρατζ – σημερινό πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου.

  • Τον τελευταίο καιρό, τα λιβυκά ΜΜΕ που συνδέονται με τους ισλαμιστές διακινούσαν δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες εξέφραζε την οργή του για την προσέγγιση του Μπασάγκα με την Γαλλία και την Αίγυπτο. Η πηγή αυτών των δηλώσεων δεν αποκαλύφθηκε.

Κύκλοι που έχουν σχέση με το Κίνημα των Μουφτήδων  έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία επιθέσεων κατά του Μπασκάγκα, κατηγορώντας τον για “προδοσία” και για αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών που αφορούν την Τουρκία, στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Ανάμεσα στις πλέον διακεκριμένες εχθρικές φωνές είναι ο πολιτικός ακτιβιστής Μουμάν Μπιν Οτμάν, ο οποίος αρχικά υπερασπιζόταν το προηγούμενο καθεστώς, στην συνέχεια υποστήριξε τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ και τέλος έφτασε να βρίσκεται πίσω από το “Κίνημα των Μουφτίδων” ή “Λιβυκή Μαχητική Ομάδα”, στο οποίο ανήκε στη δεκαετία του 90 και πολέμησε στις γραμμές του στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Ο Μπιν Οτμάν είναι τώρα αναπόσπαστο κομμάτι των λιβυκών καναλιών που κάνουν μεταδόσεις από την Τουρκία. Πρόσφατα, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα έχει αντίγραφο του διαλόγου μεταξύ Μπασάγκα και της αιγυπτιακής πλευράς κι ότι ο Μπασάγκα “έθεσε θέματα που αποδεικνύουν την προδοσία της συμμάχου Τουρκίας η οποία υπερασπίστηκε την Τρίπολη στα δύσκολα, όταν ο κόσμος μας είχε εγκαταλείψει και η Τουρκία πλήρωσε αυτόν τον πόλεμο με 28 μάρτυρες”.

Ο Μπιν Οτμάν θεωρεί πως ο Μπασάγκα έχει επηρεαστεί από την απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στεφανί Ουίλιαμς, κι έτσι αποκάλυψε στους Αιγύπτιους μυστικά που αφορούν την Τουρκία κι ότι το έκανε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου για την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Παρατηρητές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η δυσαρέσκεια της Αγκυρας με τον Μπασάγκα ξεκίνησε πριν την επίσκεψη του στην Αίγυπτο και τη Γαλλία.

Από την αρχή των προσπαθειών για πολιτική διευθέτηση στην Λιβύη, η Τουρκία δεν έχει κρύψει την αντιπάθειά της έναντι της διαδικασίας, ειδικά όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος, ενώ συνεχίζει να στέλνει όπλα και να κινητοποιείται κοντά στην Σύρτη προετοιμαζόμενη για ενδεχόμενη επίθεση σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της πολιτικής διαδικασίας έρθουν σε σύγκρουση με τα συμφέροντά της στη Λιβύη.

Η Τουρκία υπολογίζει και στηρίζει τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, έναν επιχειρηματία από την Μισράτα, για το αξίωμα του επικεφαλής του Προεδριού Συμβουλίου. Ο Νταμπαϊμπά στηρίζεται εξαιρετικά από τον θείο του, τον επιχειρηματία Αλί αλ Νταμπάιμπα, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του δορυφορικού καναλιού Salam που εκπέμπει από την Τουρκία. Η Αγκυρα, επίσης στηρίζει τον Αμπντέλ Ουαχάντ αλ Αμπίντι από την ανατολική Λιβύη, για την πρωθυπουργία.

Παρατηρητές προειδοποιούν ότι το σκληροπυρηνικό ισλαμικό κίνημα βρίσκεται κοντά στο να αναλάβει τον έλεγχο της Λιβύης, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον μηχανισμό που θα αποφασίσει για το Προεδρικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό, τα οποία ευνοούν την δεύτερη πρόταση (Νταμπάϊμπα – Αμπίντι) ανάμεσα στις εννιά εναλλακτικές προτάσεις που παρουσίασε η αποστολή του ΟΗΕ.

Πηγή: The Arab Weekly/Ahval

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Απεγκλωβίζεται ο Σάρατζ από τον Ερντογάν; Τι έχει ενοχλήσει την Τουρκία στη συμφωνία εκεχειρίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: