Το βέτο του Τραμπ στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ΔΕΝ επηρεάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας

File photo: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ επιβιβάζονται στο προεδρικό ελικόπτερο, στο Λευκό Οίκο. EPA, Chris Kleponis / POOL




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ έθεσε βέτο, όπως είχε προαναγγείλει, στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το οικονομικό έτος 2021, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Όμως, το βέτο αυτό ΔΕΝ επηρεάζει τις κυρώσεις που ήδη επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση, δια των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, στην κατοχική δύναμη. Επηρεάζει τις επιπρόσθετες κυρώσεις, που απαιτεί μέσω του νομοσχεδίου για το Πεντάγωνο, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Πρόκειται για δύο διαφορετικές κυρώσεις.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

Πάντως, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι δήλωσε χθες πως το σώμα θα ψηφίσει στις 28 Δεκεμβρίου για να παρακάμψει το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον αμυντικό προϋπολογισμό, τον Νόμο Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (NDAA), για το οικονομικό έτος 2021.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έθεσε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική». Στην πραγματικότητα έθεσε βέτο για να φιμώσει τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε τον νόμο «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία».

Μολονότι τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασαν, χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά. Πηγές του Κογκρέσου που ερωτήθηκαν για την τύχη των επιπρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, εξέφρασαν βάσιμη αισιοδοξία ότι θα ψηφιστούν, μαζί με το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ, από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των γερουσιαστών

Πληροφορίες από HELLAS JOURNAL, Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Για ψηφοφορία που θα στοχεύει στην παράκαμψη του βέτο που έβαλε ο Τραμπ μίλησε η Πελόσι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: