Τη συνεργασία Κύπρου και Σερβίας σε θέματα διασποράς συζήτησαν Φωτίου – Σελάκοβιτς

Ο κ. Φωτίου είπε πως οι Σέρβοι θέλουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία της Κύπρου για οργάνωση της δικής τους διασποράς. Photo: ΚΥΠΕ




Τρόπους υλοποίησης του Μνημονίου για συνεργασία Κύπρου και Σερβίας σε θέματα διασποράς συζήτησαν σήμερα, στη Λευκωσία, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νικόλα Σελάκοβιτς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου είπε πως «έχουμε αποφασίσει με τον νέο χρόνο να γίνουν διαδικτυακές δράσεις, ιδιαίτερα με την νεολαία».

  • «Η πρώτη που θα γίνει θα είναι με νέους της διασποράς των δυο χωρών που με τις παρεμβάσεις τις δικές μας θα έχουν μια διαδικτυακή επικοινωνία για να βρουν και τρόπους συνεργασίας σε κάθε χώρα όπου Σερβία και Κύπρος έχουν οργανωμένη διασπορά», σημείωσε.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης πως οι Σέρβοι θέλουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία της Κύπρου για οργάνωση της δικής τους διασποράς και, γι` αυτό τον λόγο, όπως του είπε ο Σέρβος ΥΠΕΞ θα διορίσει για λίγους μήνες κάποιον λειτουργό του Υπουργείου Εξωτερικών που θα έλθει στην Κύπρο «για να βοηθήσουμε να οργανωθούν και εκείνοι κατά χώρα».

Επίσης είπε ότι συμφώνησαν για τη διοργάνωση ενός κοινού ταξιδιού Σέρβων και Κυπρίων επιχειρηματιών της διασποράς όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην Κύπρο και στη Σερβία.

  • Εξάλλου, ο κ. Φωτίου είπε πως επειδή και η Σερβία έχει πάρα πολλούς αγνοούμενους αποφασίστηκε όπως Λευκωσία και Βελιγράδι ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία ώστε να βοηθήσει η μια χώρα την άλλη στο θέμα αυτό.

Στις αρχές του χρόνου θα γίνει είτε μια τηλεδιάσκεψη είτε επίσκεψη αν το επιτρέπουν οι συνθήκες για να δούμε πώς μπορεί να βοηθήσει ο ένας τον άλλο, σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Ακόμη ανέφερε πως προγραμματίζεται, όταν αυτό καταστεί δυνατό, τον επόμενο χρόνο να διοργανωθεί μια εκδήλωση με τη σερβική κοινότητα στην Κύπρο, που αριθμεί περίπου 3 χιλιάδες άτομα, για τον πολιτισμό, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της Σερβίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Μαρία Κονιώτου/ΗΦ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με δεύτερη μοίρα πυροβόλων σερβικής προέλευσης ενισχύεται η Εθνική Φρουρά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: