Θετικοί για το άνοιγμα των σχολείων αμέσως μετά τις γιορτές οι επιστήμονες

File Photo: Photo EPA via ANA-MPA




Στο άνοιγμα των σχολείων σε δυο τουλάχιστον “ταχύτητες” κατατείνουν καθώς φαίνεται οι επιστήμονες που θα συμβουλεύσουν την κυβέρνηση για το κατά πόσον θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά τα Φώτα.

Θετικός ως προς το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των δημοτικών, μετά τις γιορτές, εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις του κορωναϊού στη χώρα μας. Μιλώντας στον  OPEN TV, ο κ. Γώγος είπε πως είναι θετικό το άνοιγμα των δημοτικών μετά τις γιορτές «σε πρώτη φάση και μία εβδομάδα μετά γυμνάσια, λύκεια». 

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως η εικόνα είναι καλή και η πορεία των αριθμών πτωτική.

Σε ό,τι αφορά, δε, την κινητικότητα των γιορτών, ο κ. Γώγος σημείωσε: «Θα δούμε τι συνέβη και αυτές τις μέρες. Δεν είδα εκτροπές, ακραίες καταστάσεις».

«Νομίζω ότι είμαστε στην έξοδο, στην αρχή της εξόδου του τούνελ», τόνισε, σχολιάζοντας και την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Παράλληλα, αναφορικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πως «μπορούμε να διατηρήσουμε την τηλεργασία» και πως οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν μία εβδομάδα μετά τις γιορτές. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση από νομό σε νομό, ο καθηγητής είπε πως είναι πολύ νωρίς γι’ αυτή τη συζήτηση καθώς «εύκολα μπορεί να γίνει επιδημιολογική εκτροπή».

Παγώνη: Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία

Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Συγκεκριμένα, η κυρία Παγώνη, σημείωσε: «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν».

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε πως «καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα», διευκρινίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Σχετικά με το εμβόλιο και τις μεταλλάξεις, η κυρία Παγώνη σημείωσε πως «δεν υπάρχει πρόβλημα στο εμβόλιο από τις μεταλλάξεις του κορωναϊού», καθώς «οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις το ξέρουμε εδώ και παρά πολλά χρόνια, αλλά στο συγκεκριμένο εμβόλιο για την COVID-19 με τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μας καλύπτει στο 95%».

Τσακρής: Είναι νωρίς για άνοιγμα η 8η Ιανουαρίου

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ  Αθανάσιος Τσακρής.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε. Στη συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί , εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν» διευκρίνισε ο κ. Τσάκρης.

«Η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα είναι ούτως η άλλως επιβαρυμένη, και θεωρώ ότι το άνοιγμα σχολείων δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα στη χώρα μας» σημείωσε ο καθηγητής.

«Με τα σημερινά δεδομένα, και με δεδομένο ότι θα έχουμε κι αλλά εμβόλια μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε μεγάλο ποσοστό πληθυσμού εμβολιασμένο που θα επιτρέπει μεγάλη ανάσα με περιορισμό των πιο αυστηρών μέτρων» τόνισε.

Όπως επισήμανε πάντως είναι «κάλο κάποια μέτρα να συνεχίσουν να υπάρχουν γενικότερα, αυτό έχει δείξει η εμπειρία μας που θα μας βοηθήσει και στη διαχείριση άλλων λοιμώξεων». «Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ακλουθήσαμε τα μέτρα, οι συγκεντρώσεις έγιναν σε οικογενειακό περιβάλλον» δήλωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι θα είναι μικρή η επιβάρυνση τον επόμενο μήνα, τουλάχιστον από πλευράς συγκεντρώσεων, αλλά είναι κι άλλες μεταβλητές που μπορούν να την επηρεάσουν. «Πιστεύω μια μικρή έξαρση μετά τον Ιανουάριο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιδημία έχει κάμψη, ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι επίσης μειωμένος σε όλες τις περιφέρειες παρά τον μικρότερο αριθμό των τεστ. Αν συνεχίσουμε έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι δυνατό ένα σχετικό άνοιγμα κοινωνίας και της οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Με πληροφορίες από skai.gr/open.tv

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Δεύτερη ημέρα εμβολιασμών σε 5 νοσοκομεία: Στις 11.30 εμβολιάζεται ο Αλέξης Τσίπρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: