Τα γαλλικά ΜΜΕ ανακοινώνουν την πώληση των μαχητικών: Τα  Rafale έτοιμα να προσγειωθούν στην Ελλάδα

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (Δ) με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ (Α) (Florence Parly), μιλούν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, OΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Tribune δημοσιεύεται άρθρο του Michel Cabirol, με τίτλο: «Τα  Rafale έτοιμα να προσγειωθούν στην Ελλάδα».

Στον υπότιτλο αναφέρει: Η Ελλάδα και η Γαλλία ολοκληρώνουν τις τελικές προετοιμασίες για την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση 18 Rafale, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα. Η Υπουργός Άμυνας  Florence Parly πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα  μέχρι το τέλος του έτους.

Τα Rafale είναι έτοιμα να πετάξουν στην Ελλάδα. Η επιχείρηση προχωρά ονομαστικά μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Επόμενο και τελευταίο βήμα πριν από την υπογραφή της σύμβασης, στις 17 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει ειδικότερα, να τροποποιήσει τις διαδικασίες αγοράς από την Ελλάδα, στο πλαίσιο  της σύμβασης από κράτος σε κράτος με τη Γαλλία και να εγκρίνει την αγορά.

Η παραγγελία για 18 Rafale (6 καινούργια, 12 μεταχειρισμένα) για τον εξοπλισμό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκτιμάται από τον ελληνικό τύπο στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατομμυρίων ευρώ για πυραύλους της MBDA (Meteor, Scalp, Exocet) και 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη συντήρηση των Mirage 2000-5, μερικά από τα οποία περιμένουν ανταλλακτικά για να πετάξουν.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας, Florence Parly, για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Αναφέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ημερομηνία της 23ης Δεκεμβρίου για μια επίσκεψη της Florence Parly στην Αθήνα, αλλά δεν επιβεβαιώνεται από το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο ρωτήθηκε από τη La Tribune (…)

Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας Υπουργός επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το σχέδιο απόκτησης των Rafale καθώς και της σύμβασης στήριξης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2021. Ακόμη υπερασπίστηκε αυτό το σχέδιο απέναντι στις κριτικές βουλευτών προς τη Γαλλία. Απαντώντας σε μια ερώτηση ενός βουλευτή, εξήγησε ότι η Γαλλία «δεν μας έστρεψε την πλάτη» στο πλαίσιο μιας δύσκολης αλλά εξαιρετικά γρήγορης διαπραγμάτευσης (τρεις έως τέσσερις μήνες) για την απόκτηση 18 Rafale .

Σχετικά με τις τέσσερις φρεγάτες που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα, ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι «όχι, δεν έχουμε γυρίσει την πλάτη μας στη Γαλλία. Αυτό το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό». Ενώ φαινόταν ότι οι  αμερικανικές φρεγάτες LCS υπερίσχυαν, η τράπουλα μπορεί να ανακατεύτηκε ξανά στην Ελλάδα.

(…) «Το ελληνικό ναυτικό θέλει να έχει “έτοιμα και αποτρεπτικά πολεμικά πλοία», ανέφερε ο Υπουργός. Μια περιγραφή που μοιάζει με τη φρεγάτα άμυνας και παρέμβασης (FDI) της Naval Group οπλισμένης με πυραύλους κρουζ MdCN (MBDA) (…)

ΠΗΓΗ: La Tribune, Michel Cabirol – Le Rafale sur le point d’atterrir en Grèce

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Les Echos, και συγκεκριμένα στο τμήμα που αναφέρεται στις επενδύσεις αναδημοσιεύεται πρακτορειακό τηλεγράφημα του Reuters που αναφέρεται στο ίδιο θέμα της αγοράς από την Ελλάδα των γαλλικών rafale, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές υπογραφές μεταξύ των δύο χωρών θα λάβουν χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το συμβόλαιο αυτό θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας την ώρα που οξύνεται η ένταση με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα Rafale, που κατασκευάζονται από την Dassault Aviation, θα παραδοθούν το 2021 και  είναι η πρώτη φορά που αυτό το μαχητικό αεροπλάνο πωλείται σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Εν κατακλείδι σημειώνεται η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία, ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας του θα ανέλθει φέτος στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Reuters – La Grèce et la France signeront “d’ici quelques jours” le contrat Rafale

Τα RAFALE και τα όπλα τους μπαίνουν στη Βουλή: Τέλος του 2021 τα πρώτα 6, 100% επιχειρησιακά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: