Τα «έξυπνα δώρα» της «Οχιάς» τον Ιανουάριο στη Βουλή: H Πολεμική Αεροπορία επενδύει στα όπλα των RAFALE και των F-16

Το σπριντ για τα RAFALE δεν έχει σταματήσει, αν και αυτές ημέρες προσφέρονται για ηρεμία. Δίπλα στο Γαλλικό μαχητικό, το F-16 Block 50 της 347 Μοίρας Περσέας. Ένα F-16 που και αυτό πρόκειται ν’ αναβαθμιστεί στο επίπεδο 52 Advanded. Η ΠΑ τρέχει να εξοπλίσει τα νέα VIPER και τα Advanced με νέα έξυπνα όπλα Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ο Νόμος πλαίσιο για τα 18 Γαλλικά RAFALE μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα κορυφαία δείγματα γραφής διότι κάθε αεροσκάφος έρχεται στην Ελλάδα και μπαίνει σε ενεργό δράση μαζί με τα όπλα του κι έτσι δεν απαιτείται δεύτερη σύμβαση καθώς όλα έχουν προβλεφθεί.

Αυτό είχε να κάνει με την Ελληνική πλευρά που ήθελε πάση θυσία να γίνει χρήστης των βλημάτων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς METEOR, που είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για οποιαδήποτε αντίπαλη πολεμική αεροπορία. Και αυτό επισημαίνεται από πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας διότι τ’ άλλα βλήματα που φέρουν τα μαχητικά RAFALE, SCALP, MICA, EXOCET, ήδη υπάρχουν στην οπλαποθήκη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ίδιο ισχύει και για τα μαχητικά της 116 Πτέρυγας Μάχης που διαθέτει τα πρώτα F-16 που μετατρέπονται στο επίπεδο VIPER. Ο Άραξος έχει τα λεγόμενα «έξυπνα» όπλα για τα F-16 block 52 Adv και με αυτά τ’ αεροσκάφη μπορούν να κάνουν την μεγάλη διαφορά στην αεροπορική κρούση.

Το Αεροπορικό Επιτελείο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του για το τι ακριβώς χρειάζεται για την επόμενη μέρα των F-16, ώστε να μην έχουν βόμβες περασμένων δεκαετιών, σκέτο σίδερο…

  • Όπως σημείωνε ανώτατη πηγή ο μποναμάς αυτών των Άγιων Ημερών θα ρθει στις Πτέρυγες μάχης με λίγη καθυστέρηση, όταν δηλαδή ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που συμπληρώνουν την αποτρεπτική φαρέτρα της HAF.

Η απόφαση για την αναβάθμιση των F-16 Block 50 στο επίπεδο των Advanced είναι μια κίνηση που είχε προβλεφθεί στην αρχική σύμβαση για την μεγάλη αλλαγή που θα ποτίσει την πλειονότητα των F-16 με το δηλητήριο της «Οχιάς».

Η απαίτηση για σύγχρονες μεθόδους κρούσης φέρνει τα ατρακτίδια νέας γενιάς SNIPER διότι πολύ απλά το LANTIRN είναι ένα σύστημα που έχει κάνει τον κύκλο του, υποστηρίζεται πλέον δύσκολα, έχει χαμηλές διαθεσιμότητες στην αεροπορική αγορά μιας και πρόκειται για ένα σύστημα που φτάνει αισίως τα 25 έτη υπηρεσίας.

Μάλιστα η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία τα έχει αποσύρει εδώ και καιρό κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η υποστήριξη ούτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που είναι και η μήτρα αυτών των συστημάτων. Η USAF χρησιμοποιεί τα SNIPER, τα ατρακτίδια κρούσης που με αυτά οι ιπτάμενοι μπορούν ν ‘ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο πεδίο της μάχης τόσο κατά στόχων στο έδαφος αλλά ακόμη και στον air to air αγώνα.

Η σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 84, αρχικά, F-16 στο επίπεδο VIPER δεν συνδέεται όμως με όπλα, κάτι που ωστόσο προβλέπεται στον προϋπολογισμό που έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό των F-16.

  • Τα νέα όπλα, όχι για τα μαχητικά της 116 Πτέρυγας Μάχης που υπάρχουν, αλλά για τα F-16 της Σούδας και της Λάρισας, που έρχονται δεύτερα να πάρουν σειρά στην μετατροπή τους σε VIPER, πρακτικά ακόμη υπάρχουν.
  • Όπως έγινε το LOR/ LOA για τον εκσυγχρονισμό, το επόμενο στάδιο που ετοιμάζεται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είναι τα έξυπνα όπλα για τα F-16 των Μοιρών 337/ 340/343. Αυτό όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του αεροπορικού Επιτελείου είναι μόνο η αρχή!
  • Καθώς πρόκειται τα αεροπορικά θέματα να τρέξουν με «πολλά max» ώστε τίποτα τελευταίας γενιάς να μην λείπει ούτε από τα VIPER ούτε από τα Block 50 που πρόκειται να γίνουν Advanced.

Και στην Πολεμική Αεροπορία δέχονται ότι βρίσκονται μπροστά σε μια κρίσιμη παράμετρο διότι δεν μπορεί να μιλάμε για τον εκσυγχρονισμό της ραχοκοκαλιάς της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς όμως να έχουν το ουσιώδες, να προσφέρουν τις δυνατότητες που πλέον θα έχουν αυτά τα μαχητικά!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Προκλήσεις δίχως τέλος από την Άγκυρα: Μέγιστη επιφυλακή τις ημέρες των εορτών στις “hot” περιοχές…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: