Συγκίνηση και χειροκροτήματα: Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έλαβε πρώτη στον κόσμο το εμβόλιο [photo, video]

File photo: H 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε στη Βρετανία για τον κορωναϊό. JACOB KING / PRESS ASSOCIATION




H 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν (Margaret Keenan) έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορωναΪού στο πλαίσιο του μαζικού εμβολιασμού πληθυσμού που βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη στην Βρετανία.

Η κυρία Κίναν, ή απλώς Μάγκι για τους φίλους της,  με καταγωγή από την Βόρεια Ιρλανδία, εκατοικεί στο Κόβεντρι τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Αρεσκόμενη στο πρωινό ξύπνημα, εμβολιάστηκε στις 6.30 (ώρα Βρετανίας) το πρωί από την νοσοκόμα Μέι Πάρσονς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κόβεντρι.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19», δήλωσε αμέσως μετά.

«Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε.

H Κίναν εργαζόταν έως τα 86 της χρόνια σε κοσηματοπωλείο.

Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών και έχει τέσσερα εγγόνια.

Την επόμενη εβδομάδα γίνεται 91 ετών.

Αμέσως μετά το εμβόλιο ευχαρίστησε την νοσοκόμα Πάρσονς και το υπόλοιπο προσωπικό του NHS για την «τρομερή» προσοχή με την οποία την περιέβαλλαν και έδωσε και μία συμβουλή:

«Η συμβουλή μου προς όλους όσους έχει προσφερθεί το εμβόλιο, είναι να το κάνουν. Εάν εγω μπορώ στα 90 μου, τότε σίγουρα μπορείτε και εσείς».

H σειρά των εμβολιασμών 

Η σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο βρετανικός πληθυσμός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσολογίας για την Φάση 1 είναι η εξής: (Σε παρένθεση ο πληθυσμιακός αριθμός που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη κατηγορία).

1.       Ένοικοι σε οίκους ευγηρίας (425.000) και οι νοσηλευτές τους (1,5 εκατ.)

2.       Όλοι άνω των 80 ετών (3,3 εκατ.) και οι νοσοκομειακοί πρώτης γραμής (1,5 εκατ)

4.       Όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι κλινικά (3,3 εκατ)

5.       Κάθε πολίτης άνω των 65 ετών (65 εκατ.)

6.       Πολίτες μεταξύ 16 – 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα

8.       Άτομα άνω των 55 ετών (4,3 εκατ.)

9.       Κάθε πολίτης άνω των 50 (4,7 εκατ. από τα μέσα Ιανουαρίου)

Τι θα γίνει με τα άτομα 16 έως 49: Εκτός εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα , τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν θα εμβολιαστούν στην Φάση 1

Τι θα γίνει με τα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 δεν θα εμβολιαστούν, βάσει των πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Θα εμβολιαστούν ωστόσο παιδιά με μεγάλο κίνδυνος έκθεσης.

Τι προβλέπεται για τις εγκύους γυναίκες: Ελλείψει δεδομένων ασφαλείας κάθε γυναίκα που είναι ήδη έγκυος ή αναμένει να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί. Επίσης εξαιρούνται (δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν) οι θηλάζουσες μητέρες.

Με πληροφορίες από Reuters, SKYNEWS,

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

H νέα V-Day είναι εδώ: Με ποιά σειρά θα εμβολιαστεί ο βρετανικός πληθυσμός [λίστα]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: