Σε ρόλο θύματος ο Ερντογάν, απειλεί: Εθελοτυφλεί υπέρ Ελλάδας και Κύπρου η ΕΕ, δεν θα κοιτάμε απ’ την εξέδρα τη Μεσόγειο…

File photo: Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον επίσης ισλαμιστή υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ. EPA, MURAT CETINMUHURDAR, TURKISH PRESIDENCY,




Προειδοποιήσεις προς την ΕΕ, ενόψει προφανώς της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, απηύθυνε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας την για “στρατηγική τύφλωση”. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα είπε πως η χώρα του “με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο” δεν μπορεί “να παρακολουθεί τις εκεί εξελίξεις από την εξέδρα”.

Στη διάρκεια βιντεομηνύματός του, σε τηλεδιάσκεψη πανεπιστημίων της Τουρκίας με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και πολλές χώρες παρακολουθούν όσα γίνονται. Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα. Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ε.Ε. και ανέφερε πως «η Ε.Ε πρέπει να λυτρωθεί από την στρατηγική τύφλωσή της».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε χάρτες και σχέδια που θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας. Η Ε.Ε δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός στην ανατολική Μεσόγειο».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν να μας περιορίσουν στις ακτές της Αττάλειας. Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός. Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, πειρατικές συμπεριφορές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και φυσικά, ο Ερντογάν εμφανίστηκε εκ νέου ως υπέρμαχος του διαλόγου, λέγοντας:

«Θέλουμε να συνεχίσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τις λύσεις. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία αν θέλουμε μόνιμη λύση»…

Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου. Η ΕΕ καταδίκασε την Παρασκευή τη συνέχιση «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο παραμένει στο στάδιο αυτό διαιρεμένη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.

«Ζητούμε από τους συνομιλητές μας να μην αγνοήσουν το χέρι που τείνει η Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην πρότασή του να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Με πληροφορίες από Anadolu, TRT Haber, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Υπερβολικά πολλές οι προκλήσεις της Τουρκίας, λέει ο Μάας: Ωρα να δούμε τις συνέπειες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: