Ποια θα είναι η πολιτική του Μπάιντεν έναντι της Τουρκίας; Ευτυχώς υπάρχουν ο Μενέντεζ, ο βαν Χόλλεν και άλλοι…

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερ Μενέντεζ. Φωτογραφια από την ιστοσελίδα του γερουσιαστή




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όταν ομιλούν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλλεν, πρέπει να τους ακούμε και να δίνουμε σημασία στα λόγια τους. Διότι έχουν αποδείξει την άδολη αγάπη τους για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Δεν είναι μόνο η βοήθειά τους, που είναι σημαντική για τα ελληνικά εθνικά θέματα (σ’ αυτά περιλαμβάνω πάντα και το Κυπριακό). Είναι και οι συμβουλές τους, που έχουν σώσει τον Ελληνισμό από δυσάρεστες καταστάσεις. Οι δύο γερουσιαστές ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα που σημαίνει ότι μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία, ο λόγος τους θα ακούγεται στα υψηλά δώματα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Πιστεύουν, λοιπόν, ότι η αλλαγή στην εξουσία και η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από το Λευκό Οίκο -αν και ο ίδιος λέει ότι δεν πρόκειται να φύγει στις 20 Ιανουαρίου- θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο στρατηγικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  • Μεγάλη κουβέντα και ισχυρό το μήνυμα, διότι ο σημερινός Πρόεδρος, ο κ. Τραμπ, είχε δώσει το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν να αλωνίζει στην ευρύτερη γειτονιά μας. Πρόκειται για γεγονός και ας το αμφισβητούν οι οπαδοί του.

Όταν τα νέα είναι καλά, η πιο σωστή απάντηση έρχεται μέσω ευχής: Μακάρι να ισχύσουν όσα λένε οι φιλέλληνες γερουσιαστές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν αρχίσει τα παιγνίδια με την Τουρκία, κάτι που ΔΕΝ γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή… Δεν γνωρίζουμε πως θα πολιτευθεί, και οσα γράφονται είναι απλά υποθέσεις.

Προσωπικά θα κρατήσω μικρό καλάθι μέχρι να αναλάβει ο κ. Μπάιντεν και να δούμε την πολιτική που θα ακολουθήσει για την κατοχική δύναμη, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά θα συνεχίσω να έχω εμπιστοσύνη στον κ. Μενέντεζ και στον κ. βαν Χόλλεν. Απέδειξαν με πράξεις την αξία τους και την ισχύ τους.

Ο κ. Μενέντεζ (γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ), έθεσε την Τετάρτη ένα σοβαρό θέμα, που αφορά την απαράδεκτη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκδήλωσε την απογοήτευση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., και είπε περίμενε πως η Ευρώπη θα ήταν πιο τολμηρή αναφορικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

  • Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική της συμπεριφορά, όχι μόνο προς την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως επιβράβευση τέτοιων συμπεριφορών, υπογράμμισε ο Αμερικανός νομοθέτης, ο οποίος αποδεικνύει ότι μελετά όλες τις δράσεις που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, είτε είναι στην Αμερική, είτε στην Ευρώπη.

Άκουσα ότι ο γερουσιαστής εξέφρασε επίσημα -εκ μέρους και άλλων συναδέλφων του- την ανησυχία του για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, που αφορούν την Τουρκία, και οι οποίες αποφάσεις ενθαρρύνουν την κατοχική δύναμη να συνεχίσει να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κ. Μενέντεζ πιστεύει ότι με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και για να το λέει κάτι περισσότερο ξέρει καλύτερα από εμάς. Διότι ο άνθρωπος είναι και το νούμερο δύο στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Και αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις γερουσιαστικές δύο έδρες στην Τζόρτζια, ο κ. Μενέντεζ θα είναι ο πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, και θα έχει ακόμα πιο σοβαρό λόγο στα θέματα της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όμως, όταν μιλούν οι γερουσιαστές για αλλαγή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τι εννοούν;

Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι ήδη εξαιρετικές χάρη στη δουλειά του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ που άλλαξε τα μυαλά των γραφειοκρατών στην Ουάσιγκτον. Πιστεύεται ότι θα γίνουν ακόμα καλύτερες και στα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, θα ενσωματωθούν και τα ελληνικά.

Επίσης: Ο ρόλος της Αμερικής στο Κυπριακό θα είναι πιο ενεργητικός, καθώς ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει καλά όλες τις πτυχές του προβλήματος και διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Αυτό που με προβληματίζει είναι η εμμονή του -επειδή αυτό ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία- στην κάκιστη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που παραδίδει το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι στη νέα αμερικανική στρατηγική για την περιοχή, αυτό θα αλλάξει και με δεδομένη την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας που απαιτεί διχοτόμηση ή λύση δύο κρατών.

  • Η νέα κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θα προσπαθήσει να βαδίσει και να πολιτευθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που σημαίνει ότι μοιραία θα συγκρουστεί με τον αυταρχικό Ερντογάν.

Θα έχει μεγάλη σημασία αν δεν κάνει εκπτώσεις και υποχωρήσεις. Δύο-τρεις από αυτούς που χαρακτηρίζω «εθνομηδενιστές» προσπαθούν να εισχωρήσουν σε σημαντικές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Βεβαίως, δεν θα μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους. Η κεντρική πολιτική, που θα εισαγάγουν ο κ. Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών, Τόνι Μπλίνκεν, θα ακολουθείται απ’ όλους.

Ο κ. βαν Χόλλεν, ένας σημαντικός και αυτός γερουσιαστής, πιστεύει ότι η αλλαγή στην εξουσία, αλλάζει και τα δεδομένα στη Μεσόγειο.

Διότι η νέα κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τα θέματα ταμπού για την Τουρκία, όπως είναι το Κουρδικό, οι εισβολές στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, πέραν των απειλών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Μπάιντεν είναι αυτός που εισηγήθηκε τη δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Ας μην το ξεχνάμε. Και έχει υποσχεθεί ότι στις 24 Απριλίου 2021, στο Λευκό Οίκο, θα αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να θεωρηθούν «αντιτουρκικές πράξεις». Όμως, είναι άλλο να είσαι ένας πολιτικός σε προεκλογική περίοδο, και άλλο να είσαι πρόεδρος της αμερικανικής υπερδύναμης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να ακούμε τους φιλέλληνες γερουσιαστές, διότι στα δύσκολα θα είναι πάλι δίπλα στην Ελλάδα και την Κύπρο, και να αναλύουμε ορθά τις κινήσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, για να μην περιμένουμε περισσότερα απ’ όσα μπορεί να προσφέρει. Το ζητούμενο είναι αυτό: Αν τα στρατηγικά συμφέροντα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ταυτιστούν πλήρως με αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου… Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε οι αλλαγές θα είναι καταλυτικές.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με αφορμή μία διαφήμιση: Του είπαν ποτέ οι ομογενείς φίλοι του Τραμπ για τον Ερντογάν και την Ελλάδα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: