Ο Μπολσονάρου στον κόσμο του, δεν ανησυχεί! Αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι στη Βραζιλία

Παρά την πανδημία που σαρώνει τη Βραζιλία, χιλιάδες πολίτες εμφανίστηκαν στις παραλίες της χώρας. Το στιγμιότυπο είναι από την παραλία της Ιπάνεμα. EPA, FABIO MOTTA




Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 17.246 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 301 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τις καθυστερήσεις ως προς την έναρξη της ανοσοποίησης του πληθυσμού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 190.795 νεκρούς επί συνόλου περίπου 7,5 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, ο οποίος υποβαθμίζει εξαρχής τη σοβαρότητα της κρίσης, επικρίνεται για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία και τελευταία για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος σπεύδει να αρχίσει την ανοσοποίηση.

Χθες, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αισθάνεται να πιέζεται εξαιτίας των επικρίσεων για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό.

«Κανένας δεν με πιέζει για τίποτα. Δεν δίνω δεκάρα γι’ αυτό», απάντησε, όπως καταγράφεται σε βίντεο που μεταδόθηκε από το CNN Brasil.

Η Βραζιλία κατατάσσεται 2η παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και 3η σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

  • Αργεντινή: 14.402 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 187 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε τρία εικοσιτετράωρα

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες τρεις ημέρες επιβεβαιώθηκαν 14.402 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 1.588.267. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 3.712 χθες.

Το ίδιο τριήμερο, 187 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 42.501 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Επίσης χθες, η προεδρία της Αργεντινής ανακοίνωσε έπειτα από βιντεοδιάσκεψη του αρχηγού του κράτους Αλμπέρτο Φερνάντες με τους κυβερνήτες των πολιτειών ότι η ανοσοποίηση με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V θα ξεκινήσει σε όλη τη χώρα μεθαύριο Τρίτη 29η Δεκεμβρίου.

Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων που παρήγγειλε το Μπουένος Άιρες, περίπου 300.000 δόσεις — από το 1 εκατομμύριο που συμφωνήθηκε να αγοραστούν — έφθασε στην Αργεντινή αυτή την εβδομάδα.

  • Χιλή: Πάνω από 2.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 46 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες. Αύξηση των μολύνσεων κατά 37% μέσα σε 2 εβδομάδες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώες επιβεβαιώθηκαν 2.564 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 46 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ στάδιο τους 16.404 νεκρούς επί συνόλου 598.394 μολύνσεων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες είναι ο υψηλότερος από τον Ιούλιο, ενώ οι μολύνσεις σε εθνική κλίμακα έχουν αυξηθεί κατά 37% μέσα σε 14 ημέρες, ανέφερε το υπουργείο.

Ο χιλιανός υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα την περίοδο των εορτών, καθώς ΜΜΕ στη χώρα έκαναν λόγο για συνωστισμό σε εμπορικά κέντρα και στους δρόμους τα Χριστούγεννα.

Περίπου 700 ασθενείς νοσηλεύονταν χθες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 546 διασωληνωμένοι. Το προηγούμενο 24ωρο έγιναν 48.273 τεστ PCR (αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή μοριακά τεστ), με τον δείκτη θετικότητας να φθάνει το 5,31%.

Η χώρα άρχισε εκστρατεία εμβολιασμού την Πέμπτη, ξεκινώντας με τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ως εδώ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 5.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία.

Ο Πάρις είπε αυτή την εβδομάδα ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι «το πρώτο τρίμηνο» του 2021 να έχουν εμβολιαστεί «5 εκατομμύρια» πολίτες και το «πρώτο εξάμηνο» της νέας χρονιάς να έχει ανοσοποιηθεί «το 80% του πληθυσμού».

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρίο ντε Ζανέιρο, Brazil – Μπουένος Άιρες, Argentina – Σαντιάγο, Chile

«Ορφανή» μετάλλαξη του ιού στον Καναδά: Βρέθηκε σε ζευγάρι που δεν είχε ταξιδέψει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: