Μόλις 15 ημέρες χωρίζουν την Αγγλία από το χάος του άτακτου brexit: Ο Τζόνσον υπόσχεται, αλλά…

File photo: Μετά τη ρύθμιση των εμπορικών της σχέσεων με την ΕΕ, η Βρετανία προχωρά σε σχέδια συμφωνιών με ΗΠΑ, Αυστραλία και Ινδία. EPA/VICKIE FLORES




Ο Μπόρις Τζόνσον διαμηνύει ότι η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να τα καταφέρει άριστα και χωρίς μια συμφωνία για το brexit. Αλλά στο Κεντ, πολύ κοντά στο λιμάνι του Ντόβερ, η κατάσταση φαντάζει κάθε άλλο παρά ρόδινη.

«Ιερό». Αυτή η λέξη είναι γραμμένη σε έναν τάφο στη μεσαιωνική εκκλησία της Παρθένου Μαρίας στο Άσφορντ, κοντά στο Κεντ. Αλλά η ιερότητα και η γαλήνη του τοπίου έχει διαταραχθεί προ πολλού. Ακόμη και μέσα στη νύχτα οι εκσκαφείς δουλεύουν ασταμάτητα για την κατασκευή σε χρόνο ρεκόρ του νέου χώρου εκτελωνισμού.

Για όλα «φταίει» το brexit και η μεταβατική περίοδος που εκπνέει στο τέλος του έτους. Οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ είναι και πάλι μετέωρες. Εάν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, πέρα από τις οικονομικές επιβαρύνσεις που θα υποστούν έμποροι και καταναλωτές, αναμένονται και πρόσθετες γραφειοκρατικές δυσκολίες, ακόμη κι αν στο μεταξύ πολλές διαδικασίες διενεργούνται ηλεκτρονικά.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φόβοι ότι πολλά φορτηγά δεν θα καταφέρουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να περάσουν την Μάγχη ή να διέλθουν από το Eurotunnel. Kάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε απίστευτα μποτιλιαρίσματα. Βρετανικά ΜΜΕ πηγαίνουν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω και προειδοποιούν ότι το Κεντ από «Κήπος της Αγγλίας» μπορεί να μετατραπεί σε… «τουαλέτα της Αγγλίας», δεδομένου όλοι αυτοί οι οδηγοί φορτηγών θα πρέπει να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες στην άκρη των δρόμων όσο περιμένουν.

Ανησυχία στην τοπική κοινωνία του Κεντ

Η κομητεία του Κεντ ανησυχεί έντονα για το θέμα. Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να κατασκευάσει αρκετές κινητές τουαλέτες, ωστόσο δεν έχει προβεί σε διευκρινίσεις. Στο Άσφορντ, 22 χιλιόμετρα από τις λευκές ακτές του Ντόβερ, οι δημοτικές αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προλάβουν μια γενική κατάρρευση του συστήματος. Στο μεταξύ έχει επιβεβαιωθεί ήδη ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου χώρου εκτελωνισμού και στάθμευσης οχημάτων θα καθυστερήσει. Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή Ντάμιαν Γκριν σε τοπική εφημερίδα του Κεντ, στόχος είναι στο ενδιάμεσο διάστημα να διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος ανάπαυσης για τους οδηγούς φορτηγών.

Από την πλευρά του ο Τέρι Μπάτον, κάτοικος της περιοχής, το σπίτι του οποίου είναι δίπλα στο εργοτάξιο θυμάται ακόμη τη σπουδή με την οποία ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής τον περασμένο Ιούλιο. «Δουλεύουν 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα», λέει χαρακτηριστικά. Ο 62χρονος Βρετανός αναφέρει επίσης ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έντονου θορύβου. Επίσης τα σπίτια της περιοχής πλέον έχουν χάσει την αξία της. Παρόλ‘ αυτά ο ίδιος, υποστηρικτής του Μπρέξιτ, δεν θεωρεί υπεύθυνη για όλα αυτά τη χώρα του αλλά την ΕΕ, που διαπραγματεύεται σκληρά την εμπορική συμφωνία.

Αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί άμεσα η κατασκευή

Σκεπτική για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του νέου έργου πριν την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου ήταν εξαρχής η Λιζ Ράιτ, δημοτική σύμβουλος του Άσφορντ από το Κόμμα των Πρασίνων Ακόμη αναρωτιέται γιατί τα έργα ξεκίνησαν τόσο αργά, τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Μπρέξιτ και λίγο πριν την μη επίτευξη, πιθανώς, εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι εντελώς ανίκανη» λέει χαρακτηριστικά.

Ενστάσεις πάντως για την προετοιμασία της χώρας για την μετά-brexit εποχή εκφράστηκαν πρόσφατα και από τη Βουλή των Λόρδων. Σύμφωνα με την υπο-επιτροπή Ευρωπαϊκού Εμπορίου υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα ως προς τη λειτουργικότητα των συστημάτων πληροφορικής, τις υποδομές, τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Επίσης εκφράζεται ανησυχία για το αν μικρές ειδικότερα επιχειρήσεις επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη. Ανησυχία όμως εκφράζεται και για την υγεία των οδηγών φορτηγών, που ενδέχεται να κολλήσουν επί μέρες στα μποτιλιαρίσματα. Όπως αναφέρει έκθεση της υπο-επιτροπής το σχέδιο έκτακτης ανάγκης εμφανίζεται «αδύναμο και ανεπαρκώς ανεπτυγμένο». Αλλά ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία την τελευταία στιγμή, πάλι αναμένονται ενδελεχείς έλεγχοι, για τους οποίος η ετοιμότητα δεν είναι επιβεβαιωμένη.

Σε επιστολή του ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Λόρδων προς τον αρμόδιο για το Μπρέξιτ υπουργό Μάικλ Γκόουβ αναφέρει: «Ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις οι ελλείψεις στην προετοιμασία από μέρους της κυβέρνησης κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το δημοψήφισμα θα οδηγήσουν σε περιττά εμπόδια». Η Λιζ Ράιτ φοβάται πάντως για πρόκληση χάους στην περιοχή τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου. Αλλά ίσως τα πράγματα έρθουν αλλιώς, λέει η ίδια. Κι αυτό μόνο αν τελικά τα φορτηγά δεν φτάσουν καν εδώ από φόβο.

Με πληροφορίες από dpa / Κρίστοφ Μάιερ μέσω DW /

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Αυστραλία: Μεγάλες καταστροφές από κακοκαιρία – Εκκενώνονται ολόκληρες περιοχές [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: