Η Le Figaro προφανώς κάνει πλάκα: Οι Ευρωπαίοι …επιπλήττουν την Τουρκία για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο

File photo: Η Αγκελα Μέρκελ με τους προέδρους της Κύπρου και της Γαλλίας, Νίκο Αναστασιάδη και Εμανουέλ Μακρόν σε στιγμιότυπο από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2020. Βρυξέλλες, Βέλγιο. EPA, KENZO TRIBOUILLARD / POOL




Δημοσίευμα με τίτλο “Οι 27 υιοθετούν ελάχιστες κυρώσεις κατά της Τουρκίας” και υπότιτλο “Η Ε.Ε. ξεπέρασε τους διχασμούς της για να επιπλήξει την Άγκυρα για τις «προκλητικές ενέργειές της” στην Ανατολική Μεσόγειο’. παρουσιάζει η εφημερίδα Le Figaro (της Anne Rovan).

Αναφέρει σχετικά:

Οι Ευρωπαίοι είχαν ορίσει ημερομηνία τον Οκτώβριο. Χωρίς κάποιες ενέργειες από πλευράς της  Άγκυρας, θα αναγκάζονταν να λάβουν νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο. Ήταν, επαναλάμβαναν στο Élysée, “ζήτημα αξιοπιστίας”. Οι 27 εφάρμοσαν την απειλή τους την Πέμπτη το απόγευμα.

«Η Ευρώπη απέδειξε  την ικανότητά της να είναι σταθερή έναντι της Τουρκίας υιοθετώντας κυρώσεις ώστε να τερματίσει τις μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Emmanuel Macron , στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Όσον αφορά στις προκλήσεις της Άγκυρας, η ΕΕ θα μπορούσε ίσως να φανεί πιο σκληρή. «Είναι πολύ θλιβερό να έχουμε  τόσο μικρά αποτελέσματα όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ζημιά. Αλλά έτσι λειτουργεί η ΕΕ, με συμβιβασμούς », αναφέρει ο ειδικός για της Τουρκία, Marc Pierini.

«Δύο αντιφατικά μηνύματα στέλνονται στην Τουρκία. Οι κυρώσεις έχουν εγκριθεί και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Αλλά είναι τόσο ελάχιστες που το πολιτικό μήνυμα αντιστρέφεται », αναφέρει. Αρκεί να πούμε ότι ο Recep Tayyip Erdogan είχε δίκιο όταν ανέφερε, πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων, ότι «δεν ήταν πραγματικά» ανήσυχος.

Ωστόσο, δεν ήταν τόσο εύκολο για τους Ευρωπαίους να επιτύχουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Φαίνεται ότι ο Charles Michel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απέκλειε για κάποιο χρονικό διάστημα, την επιλογή κυρώσεων, καθώς του φαινόταν ότι η ομοφωνία δεν ήταν εφικτή.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου των 27 την Πέμπτη, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα – μαζί με τη Γερμανία σε μικρότερο βαθμό – υποστήριξαν ότι ένα ακόμη βήμα ήταν αναμφίβολα προτιμότερο πριν επιβληθούν νέες κυρώσεις.

Σε αυτό οι ηγέτες άλλων χωρών – Αυστρία, Κάτω Χώρες, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία – απάντησαν ότι ήταν τώρα απαραίτητο να προχωρήσουν.

«Αν μπορέσαμε να προχωρήσουμε, λέει ένας διπλωμάτης, είναι επειδή όλοι αναγνώρισαν ότι η Άγκυρα όχι μόνο δεν πήρε το χέρι που άπλωσαν οι Ευρωπαίοι αλλά και ότι επιπλέον, η Τουρκία είχε επιδεινώσει την θέση της, συνεχίζοντας τις ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Για να μην αναφέρουμε τις προφορικές προκλήσεις και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης. Κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό».

Περαιτέρω συζητήσεις για τους είκοσι επτά προγραμματίζονται για τον Μάρτιο. Μέχρι τότε, η Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει έκθεση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. «Υπάρχουν πολλές παραβιάσεις από την Τουρκία σχετικά με την Τελωνειακή Ένωση», προειδοποιεί ένας διπλωμάτης.

Εναπόκειται επίσης στην Επιτροπή να καθορίσει όλες τις πιθανές κυρώσεις, που αυτή τη φορά πιθανόν, να επηρεάσουν τους οικονομικούς τομείς και όχι μόνο τα άτομα.

Όπως τον Οκτώβριο, οι 27 συνεχίζουν, ταυτόχρονα, να απλώνουν το χέρι την Άγκυρα. Αυτή είναι η επιθυμία πολλών κρατών μελών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η οποία είναι επίσης πρόθυμη για αποκλιμάκωση με αυτόν τον απρόβλεπτο γείτονα. Οι Ευρωπαίοι έχουν λοιπόν τρεις μήνες μπροστά τους.

Μέχρι τότε ο Joe Biden  θα έχει εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο και αναμφίβολα θα έχει αρχίσει να σκέφτεται το τουρκικό πρόβλημα. Ο Marc Pierini αναφέρει: «Σύμφωνα με την αμερικανική φόρμουλα, μπορούμε να πούμε ότι οι 27 μετακύλησαν το θέμα για λίγο αργότερα».

ΠΗΓΗ: Le Figaro (Anne Rovan) – Les Vingt-Sept adoptent des sanctions a minima contre la Turquie

Ε.Ε., κατοχική Τουρκία και Ελλάδα: Ο κατάλογος παρανοήσεων, διαφωνιών και παραπόνων είναι μακρύς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: