Η Άγκυρα επιδιώκει αδιέξοδο στην Πενταμερή και αλλαγή της μορφής της λύσης: Αγγλικές ασκήσεις επί χάρτου με φόντο τις βάσεις

FILE PHOTO: Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. EPA, PETER FOLEY




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οδικό χάρτη έχει διαμορφώσει η Άγκυρα ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, επιδιώκοντας μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών να πετύχει τους στόχους της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατοχική δύναμη τάσσεται υπέρ της σύγκλησης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης και παρουσιάζεται να επιμένει στην πραγματοποίηση της. Το τουρκικό σχέδιο, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, είναι να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις, που θα διεξαχθούν στην  άτυπη Πενταμερή.

Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, το αδιέξοδο στην Διάσκεψη, θα συνιστά και αδιέξοδο στις συζητήσεις για τη μορφή της λύσης, που διαπραγματεύονταν οι εμπλεκόμενοι για χρόνια. Ήδη θεωρείται δεδομένο ότι στην άτυπη αυτή σύναξη θα τεθούν δυο αντίθετες προσεγγίσεις με τους Τούρκους να επιμένουν σε δυο κράτη, αν και στην πραγματικότητα επιδιώκουν συνομοσπονδία, για να ελέγχουν ολόκληρο το νησί.

Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους, έχουν διαμηνύσει πως πρέπει να ληφθεί υπόψη το «κεκτημένο» των διαπραγματεύσεων διαχρονικά και πως αναμένει τούτο να δηλωθεί από τους εμπλεκόμενους. Τούτο, ωστόσο, δεν αποκλείει κάποια από τις πλευρές να θέσει κι άλλα ζητήματα, όπως ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε.

Η κατοχική δύναμη έχει τη σκέψη στραμμένη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, αν και δεν φαίνεται να ανησυχεί για κυρώσεις. Ο Ερντογάν, ωστόσο, έχει δεσμευθεί στην καγκελάριο Μέρκελ να είναι αυτές τις ημέρες… συγκρατημένος, για να διευκολυνθούν οι χειρισμοί της.  Η Άγκυρα, πάντως, προετοιμάζεται για νέες μονομερείς κινήσεις επιβολής τετελεσμένων, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί, κάνουν τις δικές τους ασκήσεις επί χάρτου και έχουν ενδιατρίψει στα όρια που μπορούν να κινηθούν ως προς το μοντέλο λύσης, ώστε να μην επηρεασθεί η παρουσία των στρατιωτικών τους βάσεων στο νησί. Κινούνται στη λογική ενός μοντέλου μεταξύ χαλαρής ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το κατάντημα στο Κυπριακό και οι ψυχοθεραπείες: Αντικατοχικές φιέστες εσωτερικής κατανάλωσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: