Επιστρέφει σιγά-σιγά η αισιοδοξία αλλά να μην χαλαρώσουμε: Πιθανότητα μεγάλης διασποράς τα Χριστούγεννα

Η οδός Αχαρνών στολισμένη για τα Χριστούγεννα. Ο στολισμός κι ο φωτισμός της Αθήνας ολοκληρώνεται τα επόμενα 24ωρα με την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, STR




Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.194 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 123.842, εκ των οποίων το 52,6% άνδρες.

Αυτό σημαίνει ότι αισθητή μείωση σημειώθηκε στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο, με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού να υποχωρούν κατά 201 σε σχέση με την Παρασκευή. Η αισιοδοξία επιστρέφει σιγά-σιγά αλλά απαιτείται προσοχή και να μην χαλαρώσουμε, όπως καλούν οι ειδικοί.

Ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει αρκετά υψηλός. Συγκεκριμένα, αποτελεί τον επιδημιολογικό δείκτη που παρακολουθούν στενά οι ειδικοί και είναι καθοριστικός για την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς το σύστημα υγείας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με 577 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι.

Σχετική «αισιοδοξία» στους ειδικούς προκαλεί και ο υψηλός αριθμός τεστ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία διενεργήθηκαν 31.284 μοριακά και rapid tests.

Τα 5.100 (4,1%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.290 (28,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 577 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 169 (29,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 718 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 68 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.540 θανάτους συνολικά στην Ελλάδα. Οι 1.421 (40,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναφορικά με το περιορισμένο «άνοιγμα» της αγοράς, τα μεγάλα ερωτήματα αλλά και οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν με τη λειτουργία του λιανεμπορίου, έστω και με πιο συντηρητικό τρόπο, αυτόν του click away.

Αντίθετα, τώρα αρχίζουν. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να συμβιβάσει μια ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη κατάσταση και, παρά το γεγονός πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν πέφτει, αποφασίσθηκε να ανοίξουν τα καταστήματα λιανεμπορίου με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο, o oποίος θεωρητικά ενέχει λιγότερους υγειονομικούς κινδύνους και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην αγορά να δουλέψει.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, η παραγγελία θα γίνεται online και ακολούθως οι πελάτες θα πηγαίνουν στα μαγαζιά για να παραλάβουν «πακέτο» την παραγγελία τους.

  • Αγοράκι γεννήθηκε θετικό στον ιό SARS-CoV-2 από μητέρα με λοίμωξη Covid-19 που ήταν σε αποδρομή

Τοκετός μωρού θετικού στον ιό SARS-CoV-2 από μητέρα με λοίμωξη Covid-19 που ήταν σε αποδρομή έγινε χθες στο Αττικό Νοσοκομείο. Το μωρό γεννήθηκε στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στον ΠΓΝ «Αττικόν».

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στον κόσμο μωρό με θετικό μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 από μητέρα με λοίμωξη Covid-19 σε αποδρομή. Η κύηση ήταν 37 εβδομάδων με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη της κύησης. Η μητέρα εμφάνισε προ 8ημέρου δεκατική πυρετική κίνηση και βήχα. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο με RT-PCR, ο οποίος βγήκε θετικός και για τους δύο.

Χθες η μητέρα προσήλθε στο Αττικό Νοσοκομείο με φαινόμενα τοκετού και ο μοριακός έλεγχος ήταν ασθενώς θετικός, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λοίμωξη Covid-19 είναι σε αποδρομή. Το αγοράκι, βάρους γέννησης 3.410 γραμμαρίων, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών για παρακολούθηση.

Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα κάθετης μετάδοσης κατά την διάρκεια του τοκετού. Μέχρι σήμερα, όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν στο Αττικό Νοσοκομείο από μητέρες με λοίμωξη Covid-19 ήταν αρνητικά σε επανειλημμένους μοριακούς ελέγχους που έγιναν.

  • Ο ΣΥΨΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ…

Νέα προειδοποίηση για την πιθανότητα διασποράς του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, απηύθυνε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας τόνισε ότι «κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: Ενδοοικογενειακή διασπορά», προσθέτοντας ότι τα δεδομένα των επιδημιολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο αλλά ασυμπτωματικό. Πρόσθεσε ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.

Σχετικά με την έναρξη του «click away» στο λιανεμπόριο, ο καθηγητής τόνισε ότι κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.

«Εάν δεν λειτουργήσει το “click away” και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη», τόνισε ο κ. Σύψας και ανέφερε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το «click away» θα καταργηθεί.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που δεν άνοιξε τώρα η αγορά, ήταν για να καταστεί εφικτό να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Ιανουάριο και «θα δούμε αν θα το πετύχουμε».

«Στόχος είναι να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά και εάν όλα πάνε καλά θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία και οι άλλες βαθμίδες», επεσήμανε.

Δύσκολος ο Ιανουάριος

Ο καθηγητής τόνισε ότι με βάση τις προβλέψεις ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας θα πέσει σε 200, που αποτελεί έναν ασφαλή αριθμό, περί τις 15 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα.

«Ο Ιανουάριος, τόνισε θα είναι μια δύσκολη περίοδος, και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, καθώς το σύστημα υγείας είναι ήδη στα όριά του. Ο χάρτης είναι κατακόκκινος όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ», σημείωσε και ευχήθηκε να μην δούμε δύσκολες καταστάσεις.

Ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας, επεσήμανε ότι κάθε ένας βαθμός που πέφτει επηρεάζει κατά 4% με 5% τον λεγόμενο δείκτη Rt.

  • Τι έδειξαν τα rapid test που έκανε μέσα από το αυτοκίνητο ο ΕΟΔΥ

Τα αποτελέσματα από τα σημεία ελέγχων Drive Through Testing του ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός. Συνολικά, χθες διενεργήθηκαν 1.285 rapid test.

Στην ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών: Δήμος Παπάγου-Χολαργού, 8ης Μεραρχίας Άλσος Παπάγου πραγματοποιήθηκαν 608 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

ΠΕ Δυτικής Αττικής: Δήμος Ασπροπύργου, Πλατεία Δημαρχείου, Λ. δημοκρατίας 18, πραγματοποιήθηκαν 267 rapid test και προέκυψαν 9 θετικά (3,37%). Αφορούν σε 6 άνδρες και 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.
ΠΕ Νότιου Τομέα: Δήμος Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό parking). Πραγματοποιήθηκαν 410 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται μεταξύ 10:00-15:00 στα εξής σημεία:

– ΠΕ Δυτικής Αττικής: Δήμος Ελευσίνας, Τραυλού και Χατζηδάκη (δημοτικό Parking)
– ΠΕ Νότιου Τομέα: Δήμος Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό parking, στο ύψος της πεζογέφυρας)
– ΠΕ Πειραιώς: Δήμος Πειραιά, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα

Τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής στην Ελλάδα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης δείχνουν πως τα 1.194 επιπλέον σημερινά κρούσματα, κατανέμονται ως εξής:

– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

– 256 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 248 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 62 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 98 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 41 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 38 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

«Σαφάρι» από την ΕΛ.ΑΣ για την τήρηση των μέτρων: 46.702 έλεγχοι, 1.273 παραβάσεις και 2 συλλήψεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: