“Έφτασε η ώρα η Τουρκία να φύγει” (από τη Δύση): Οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγάλο περιθώριο διαχείρισής μέχρι να φύγει ο Ερντογάν

Φωτογραφεία αρχείου: Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Φωτογραφία via Twitter, @Scavino45




Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας φαίνεται ότι οδηγούνται προς σύγκρουση. Η πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα είναι να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές που η Τουρκία μπορεί να κάνει στα αμερικανικά συμφέροντα, χωρίς να υπάρξουν νέες συγκρούσεις ή να αποκλείουν μία ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία.

Τα παραπάνω αναφέρεται σε άρθρο γνώμης στο περιοδικό NATIONAL INTEREST με τίτλο “Ιt Is Time to Let Turkey Go”. Το κείμενο υπογράφει για το περιοδικό ο Nick Danforth.

Αναφέρονται συνοπτικά τα ακόλουθα:

Η νέα Διοίκηση, αναφέρει αρθρογράφος, θα πρέπει να εργασθεί με βάση την αντίληψη ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να διασώσει μονομερώς την αμερικανοτουρκική συμμαχία, ενώ ούτε ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να προσφέρει μία πραγματική ή διαρκή επαναπροσέγγιση.

Οι κρίσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα συνεχισθούν και ενδεχομένως, αν και οι δύο πλευρές είναι τυχερές, να υπάρξουν και περίοδοι ύφεσης, ακόμα και κάποιου είδους προόδου σε τομείς κοινού συμφέροντος.

Καθώς οι ΗΠΑ γίνονται αντιληπτές από την τουρκική κυβέρνηση ως απειλή για την χώρα, θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνεργασία αλλά και να υποστηριχθεί η δημοκρατία στην Τουρκία, από τις ΗΠΑ, καθώς μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης έχει την ίδια αντίληψη.

Ανεξάρτητα από τους λόγους της εχθρικής ρητορικής κατά των ΗΠΑ –εσωτερικό συμφέρον του Erdogan, ισλαμική ιδεολογία, διάφορα τουρκικά παράπονα- το γεγονός είναι ότι σήμερα το τουρκικό δόγμα ασφάλειας προσδιορίζει τις ΗΠΑ ως μείζονα απειλή.

  • Οι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι δυτικές χώρες αντιτίθενται στη νέα ανεξάρτητη πορεία της Τουρκίας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την ελέγξουν. Και, καθώς η ισχύς της Δύσης βρίσκεται σε πτώση, και ο κόσμος κινείται σε μία πιο πολυπολική δομή, πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει σκληρή ισχύ και επιλεκτική συνεργασία με τη Ρωσία για να ξαναγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος της.

Αυτή η προσέγγιση είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων του Erdogan, ταιριάζει με τις ιδεολογικές αντιλήψεις του και ενισχύεται από τα εξωτερικά τεκταινόμενα καθιστώντας δύσκολη την ακύρωσή της. Για την Ουάσιγκτον, αν θέλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, θα πρέπει να παραδεχθεί ότι κανένας συνδυασμός απειλών και κινήτρων δεν θα αποκαθιστούσε τη σχέση συνεργασίας στο άμεσο μέλλον.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια περισσότερο μακροπρόθεσμη πρόκληση, να αποδοκιμάσουν τις παραδοχές που καθοδηγούν την τουρκική πολιτική. Κάτι τέτοιο, θα απαιτήσει την άσκηση μόνιμης πίεσης στην Άγκυρα που θα καθιστά σαφές ότι ο ανταγωνισμός με τον πρώην σύμμαχό της ενέχει συνέπειες. Αλλά θα πρέπει να αφήνει ανοικτή και την πόρτα στην Άγκυρα, για αποκλιμάκωση αν αυτή αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι διαπραγματεύσεις και οι ομάδες εργασίας θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την αποκλιμάκωση, ακόμα και όταν καμία πλευρά δεν περιμένει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Περιμένοντας τη στιγμή που ο Erdogan θα φύγει.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό NATIONAL INTEREST, Nick Danforth

Άρθρο καταπέλτης από το Ισραήλ: Η Τουρκία μοιάζει περισσότερο με τη δικτατορία του Ιράν παρά με μέλος του ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: